directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 08:16 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Eleccions 2010 doble fletxa

El PSC es compromet amb CpC a aprovar una llei electoral i impulsar el federalisme

Després de decidir no presentar-se en coalició s'ha signat un acord programàtic per dos anys

Comentaris 7  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El president de la Generalitat, José Montilla, i el president de Ciutadans pel Canvi (CpC), Àlvar Roda, han signat aquest dimecres un acord polític d'una durada de dos anys -renovables a dos més- que inclou propostes programàtiques però no una coalició electoral, ja que fa unes setmanes es va descartar la seva reedició. Donar suport a una llei electoral de Catalunya o impulsar una reforma constitucional per una Espanya federal són dos dels compromisos que adquireixen les dues parts. Tot i no reeditar-se la coalició, Montilla ha fet una defensa de la importància que en el passat ha tingut aquesta aliança i també en el futur: 'junts tenim la capacitat de mobilitzar i d'il·lusionar la societat catalana'.
josé montilla, àlvar roda, ciutadans pel canvi
Comparteix
   


Etiquetes
Tot i el trencament de la coalició electoral, dos noms de CpC estan presents a les llistes del PSC. Es tracta d'Antoni Comín i de Mohammed Chaib, números 20 i 24 respectivament. El president de CpC, Àlvar Roda, s'ha mostrat 'plenament satisfet' amb un acord que ha qualificat de 'potent, valent i profund'. De fet, ha dit que aquest acord 'és probablement el més potent i ambiciós de tots els que hem fet amb el PSC des de la creació de Ciutadans pel Canvi', tot i que 'per primer cop no contempla la coalició electoral'.

Federalisme i llei electoral

L'acord polític signat entre PSC i CpC, que té una vigència de dos anys renovable per dos més, fa un 'balanç positiu' de la relació iniciada l'any 1999 i estableix tres grans blocs programàtics. Un primer àmbit és l'institucional, en el qual el PSC es compromet amb CpC a donar suport a una llei electoral per a Catalunya 'basada en un principi de major proporcionalitat, una persona un vot, i que equilibri de forma justa la representativitat dels territoris'. A més, aquest suport inclourà el vot favorable del grup del PSC al Parlament a la ILP que va presentar davant de la cambra CpC quan sigui sotmesa al debat a totalitat.

Una altra de les propostes en aquest àmbit és 'realitzar referèndums i/o consultes per les decisions que afectin substancialment a la ciutadania', així com 'promoure l'esperit d'avaluació per part de la ciutadania i fomentar el rendiment de comptes'.

Un segon àmbit és el federalisme i les relacions amb l'Estat espanya. L'acord estableix impulsar una Espanya federal a partir d'una reforma constitucional que incorpori una configuració federal de l'Estat; un 'reconeixement nacional' de 'totes les identitats nacionals', que 'han de gaudir del mateix estatus jurídic'; la cooficialitat del català a tot l'Estat; la reforma del sant i la instauració estable de la Conferència de Presidents; l'aplicació del principi de subsidiarietat i reconeixement constitucional de l'asimetria competencial; un finançament i una justícia federal; infraestructures en xarxa i seus de l'estat federal descentralitzades.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#7
Tomàs fletxa Valldeoriolf
28 d'octubre de 2010, 19.52 h

Aquests federalistes són bona canalla. Llàstima.... http://www.penyacalipo.com/opinen3i4/blog1.php/2010/10/27/el-federalista-un-tonto-util


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
28 d'octubre de 2010, 14.28 h

Pels unionistes enganya babaus. Que només hi ha un camí!

SI VOLEM +LLIBERTAT, +BENESTAR, +DEMOCRÀCIA I +CULTURA NOMÉS HI HA UN CAMÍ: LA PROCLAMACIÓ D’INDEPENDÈNCIA QUE JA HA ESTAT AVALADA PER LA CORT INTERNACIONAL DE JUSTÍCIA DE L’ONU.

A.- Després de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut, res del que ara prometen CiU, ERC, IC i PSC és possible sense reformar la Constitució espanyola:

1.- IC admet que fer de l’Estat espanyol un Estat federal exigeix la ref... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
28 d'octubre de 2010, 14.05 h

O el mon virtual de Harry Potter


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
28 d'octubre de 2010, 13.58 h

#2 Herminia?....Ah carai!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Jaume fletxa Badalona
28 d'octubre de 2010, 13.02 h

Jajajaja que ho impulsaran com fins ara? No fotem home, no enganyeu a ningú jo era federalista però qui s' ho creu això mireu la Defensora del Pueblo a la que heu votat... Ja us dic aquesta per on es passa el vostre federalisme...


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Manel fletxa herminia.granger@gmail.com
28 d'octubre de 2010, 10.50 h

#1 El 28-N els convergents unionistes fotreu al carrer el Daniel Osácar, responsable de cobrar les comissions de Ferrovial a través del Millet? Aquest sí que seria un canvi!

Malauradament, tot sembla indicar que alguns convergents unionistes esteu impacients per tornar a robar des de la Generalitat.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
28 d'octubre de 2010, 08.06 h

Els Ciutadans pel Canvi estaran contents, perqué tot sembla indicar que si, que el 28-N hi haurà un canvi.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.