directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 06:00 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Eleccions 2010 doble fletxa

ERC recull el suport transversal del Parlament britànic a favor que Catalunya decideixi

Diputats nacionalistes de Gal·les i Escòcia però també laboristes i liberals hi voten favorablement · Només els conservadors s'oposen al dret a l'autodeterminació

Comentaris 27  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 16 vots )
carregant Carregant

La moció al Parlament britànic arran de la sentència de l'Estatut i a favor del dret a decidir ha rebut un suport 'transversal' al Regne Unit, no només entre els partits nacionalistes d'Escòcia i Gal·les sinó també entre diputats laboristes i liberaldemòcrates. Així ho ha assegurat des de Londres la portaveu parlamentària d'ERC, Anna Simó, que s'ha reunit amb el parlamentari Hywell Williams, del partit Plaid Cymru gal·lès, que va impulsar el text. Simó ha assegurat que, a diferència de Catalunya, al Regne Unit els partits reconeixen el dret a decidir 'més enllà del fet nacional'. La diputada independentista ha defensat com a 'lògic i necessari' que tant CiU com el PSC acceptin fer un referèndum per la independència de Catalunya. La moció de Hywell Williams sobre l'Estatut i el dret a decidir de Catalunya ha rebut el suport d'una quinzena de diputats britànics de tots els partits polítics, excepte del conservador. 

Comparteix
   


Etiquetes
Wiliams ha assegurat que els parlamentaris han vist que la moció 'té rellevància' a nivell internacional. El diputat del Plaid ha explicat que 'la base del problema' a Catalunya 'és el mateix que a Gal·les, Escòcia o Flandes'. 'Es tracta del respecte a la voluntat democràtica de la gent d'aquests països per part dels grans estats', ha assenyalat.

Segons Williams, el debat sobre el respecte al dret democràtic a organitzar referèndums per la independència és 'molt més ampli' i 'important' que d'altres temes d'actualitat com la prohibició del toreig, o la situació de la llengua. Williams ha lamentat que a l'estat espanyol alguns partits 'intentin suplantar el procés polític amb mètodes legals', portant al Tribunal Constitucional textos com l'Estatut.

Nous estats independents dins d'Europa
Durant la seva reunió, Anna Simó i Hywell Williams també han debatut sobre les implicacions legals de l'ampliació interna de la Unió Europea a través de la creació de nous estats independents.

Simó ha assegurat que hi ha estudis que demostren que 'legalment' Catalunya o Gal·les podrien continuar en el sí de la UE si fossin independents, però que caldrà fer 'molta feina de diplomàcia' amb els diversos estats membres per garantir el seu suport.

Simó i Hywell s'han compromès a fer 'difusió internacional' del dret a decidir de les diverses nacions sense estat d'Europa, com Catalunya o Gal·les.

L'independentisme a Catalunya el 28-N
La portaveu d'ERC a la cambra catalana ha assegurat que les eleccions del 28-N a Catalunya són 'un repte' per la seva formació. 'Esquerra encara aquestes eleccions com un repte importantíssim, en un moment extremadament delicat per la situació econòmica del país i extremadament delicat també per la importància dels pròxims quatre anys pel futur de Catalunya i de la seva gent. Com a país ens hi juguem moltíssim', ha defensat.

Simó ha evitat precisar si la presència de dos nous partits independentistes a les eleccions -Reagrupament i Solidaritat Catalana- pot repercutir negativament en els resultats d'ERC, però ha assegurat que la seva creació és positiva. 'És una bona notícia que es diversifiquin les opcions independentistes que es presenten a les eleccions al Parlament de Catalunya', ha dit.

Simó ha afegit que hi ha persones que votarien sí a la independència a 'pràcticament totes' les opcions polítiques del parlament, i ha reiterat que el seu partit només entrarà en un govern amb qui es comprometi a organitzar un referèndum. Simó considera necessari que a la propera legislatura hi hagi 'una majoria partidària al referèndum'. 'No estem dient una majoria favorable a la independència, sinó una majoria de parlamentaris partidaris de la democràcia, de preguntar a la ciutadania', ha afegit.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#27
30 d'octubre de 2010, 16.29 h

#26 Sí però és veritat, si és que el seu comentari és en resposta al exposat pel núm. 15, que Anglaterra ens va girar la cara durant la nostra guerra civil, altrament les coses no haguessin anat com van anar, i potser avui no ens veuríem en la situació que ens trobem: Voltats i assetjats pels feixistes.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
30 d'octubre de 2010, 10.13 h

Portugal és independent gràcies als britànics.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
29 d'octubre de 2010, 18.36 h

#8 Òndia, sí que és veritat això que diu. Que en té de raó. Només ens faltaria que aquests aprofitats de CiU, poguessin ni que en fos una engruna del pastís, que mercès a ells s'ha aconseguit la independència.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
QuimX fletxa Barcelona
29 d'octubre de 2010, 16.39 h

Si la Simó és l'ambaixadora del país, no ens cal més diplomàcia, tenim el suport assegurat!!! Endavant Anna, amb la gent valenta! Endavant Esquerra!


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
roger fletxa gavà-mar
29 d'octubre de 2010, 13.51 h

això de "suport transversal" sona a peli porno...


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
29 d'octubre de 2010, 12.29 h

una vegada mes, felicitats per la bona feina feta gent valenta d'Esquerra!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
29 d'octubre de 2010, 11.43 h

Com sempre els d'ERC cercant la foto amb gent seriosa d'altres parlaments com si us hi poguessiu comparar. Només us importa la foto. Teniu una amnèsia greu o una torticoli que us impedeix mirar enrere i veure el mal irreparable que heu fet al país en els darrers vuit anys ?
Sempre us havia votat però no ho faré més. No us mereixeu! Dir-vos independentistes, no insulteu els veritables. Repeteixo, si fos qüestió de fotos sou uns del millors. Si us plau, no goseu ni comparar-vos amb la ge... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 11
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
Carles fletxa Cardona
29 d'octubre de 2010, 10.12 h

Jo hauria anat a l'Uzbekistan... no ens harien donat suport però n'hauriem tret una bona picossada per comprar xampany francès.
Bona Feina Anna.... pas a pas ERC ens va obrint el camí.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
Miqueló fletxa Siscases
28 d'octubre de 2010, 23.27 h

Bona jugada. Gràcies al Playd i al SNP. Endavant ERC!


Valora aquest comentari:   votar positiu 25   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
REPUBLICÀ fletxa Barcelona
28 d'octubre de 2010, 23.17 h

Veient certs comentaris, em sembla que hi haurà independentistes emprenyats el dia de la proclamaciò si no la proclamen els seus.


Valora aquest comentari:   votar positiu 24   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.