ERC recull el suport transversal del Parlament britànic a favor que Catalunya decideixi
Diputats nacionalistes de Gal·les i Escòcia però també laboristes i liberals hi voten favorablement · Només els conservadors s'oposen al dret a l'autodeterminació
La moció al Parlament britànic arran de la sentència de l'Estatut i a favor del dret a decidir ha rebut un suport 'transversal' al Regne Unit, no només entre els partits nacionalistes d'Escòcia i Gal·les sinó també entre diputats laboristes i liberaldemòcrates. Així ho ha assegurat des de Londres la portaveu parlamentària d'ERC, Anna Simó, que s'ha reunit amb el parlamentari Hywell Williams, del partit Plaid Cymru gal·lès, que va impulsar el text. Simó ha assegurat que, a diferència de Catalunya, al Regne Unit els partits reconeixen el dret a decidir 'més enllà del fet nacional'. La diputada independentista ha defensat com a 'lògic i necessari' que tant CiU com el PSC acceptin fer un referèndum per la independència de Catalunya. La moció de Hywell Williams sobre l'Estatut i el dret a decidir de Catalunya ha rebut el suport d'una quinzena de diputats britànics de tots els partits polítics, excepte del conservador.
Wiliams ha assegurat que els parlamentaris han vist que la moció 'té rellevància' a nivell internacional. El diputat del Plaid ha explicat que 'la base del problema' a Catalunya 'és el mateix que a Gal·les, Escòcia o Flandes'. 'Es tracta del respecte a la voluntat democràtica de la gent d'aquests països per part dels grans estats', ha assenyalat.Segons Williams, el debat sobre el respecte al dret democràtic a organitzar referèndums per la independència és 'molt més ampli' i 'important' que d'altres temes d'actualitat com la prohibició del toreig, o la situació de la llengua. Williams ha lamentat que a l'estat espanyol alguns partits 'intentin suplantar el procés polític amb mètodes legals', portant al Tribunal Constitucional textos com l'Estatut.
Nous estats independents dins d'Europa
Durant la seva reunió, Anna Simó i Hywell Williams també han debatut sobre les implicacions legals de l'ampliació interna de la Unió Europea a través de la creació de nous estats independents.
Simó ha assegurat que hi ha estudis que demostren que 'legalment' Catalunya o Gal·les podrien continuar en el sí de la UE si fossin independents, però que caldrà fer 'molta feina de diplomàcia' amb els diversos estats membres per garantir el seu suport.
Simó i Hywell s'han compromès a fer 'difusió internacional' del dret a decidir de les diverses nacions sense estat d'Europa, com Catalunya o Gal·les.
L'independentisme a Catalunya el 28-N
La portaveu d'ERC a la cambra catalana ha assegurat que les eleccions del 28-N a Catalunya són 'un repte' per la seva formació. 'Esquerra encara aquestes eleccions com un repte importantíssim, en un moment extremadament delicat per la situació econòmica del país i extremadament delicat també per la importància dels pròxims quatre anys pel futur de Catalunya i de la seva gent. Com a país ens hi juguem moltíssim', ha defensat.
Simó ha evitat precisar si la presència de dos nous partits independentistes a les eleccions -Reagrupament i Solidaritat Catalana- pot repercutir negativament en els resultats d'ERC, però ha assegurat que la seva creació és positiva. 'És una bona notícia que es diversifiquin les opcions independentistes que es presenten a les eleccions al Parlament de Catalunya', ha dit.
Simó ha afegit que hi ha persones que votarien sí a la independència a 'pràcticament totes' les opcions polítiques del parlament, i ha reiterat que el seu partit només entrarà en un govern amb qui es comprometi a organitzar un referèndum. Simó considera necessari que a la propera legislatura hi hagi 'una majoria partidària al referèndum'. 'No estem dient una majoria favorable a la independència, sinó una majoria de parlamentaris partidaris de la democràcia, de preguntar a la ciutadania', ha afegit.