directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 22:41 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

BCN Smart Rural, el motor de canvi en el món rural

La diputació de Barcelona impulsa un programa que promou el desenvolupament a zones rurals de l'entorn de Barcelona

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

A.G | L'abandonament rural, la fuga de capital humà, el creixement de boscos i la manca d'activitat econòmica són els hàndicaps als quals s'enfronta el món rural. Un escenari perillós que provoca, entre altres, la despoblació del territori en detriment de les ciutats, la pèrdua d'oportunitats econòmiques i la desaparició d'un sector generador d'economia verda.
El vicepresident primer, Dionís Guiteras, amb el el president de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), Carles Luz, i el director general del Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya, Antoni Trasobares en la presentació de BCN Smart Rural
El vicepresident primer, Dionís Guiteras, amb el el president de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), Carles Luz, i el director general del Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya, Antoni Trasobares en la presentació de BCN Smart Rural
© Diputació de Barcelona

Comparteix
   


Etiquetes
Davant aquesta problemàtica, la Diputació de Barcelona, conjuntament amb el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), han impulsat el BCN Smart Rural, un projecte que pretén impulsar una estratègia intel·ligent en l'àmbit rural no metropolità basada en la innovació i el coneixement aplicat.  
 
Tractor dinamitzador de projectes al territori
 
BCN Smart Rural té com a objectiu generar sinergies en el territori rural que suposin la creació d'empreses i de llocs de treball, mantinguin els ecosistemes, contribueixin a la gestió forestal, el manteniment de boscos verds i generin biodiversitat.
 
"Les ciutats intel·ligents han de tenir en compte el seu entorn", explica Dionís Guiteras, vicepresident primer de la Diputació de Barcelona i responsable de l'Àrea de Territori i Sostenibilitat, que reivindica que el món rural també ha de ser "intel·ligent" per a tots els que hi viuen i els que vulguin viure. Una intel·ligència que va més enllà del "punt de vista tecnològic" que s'associa al concepte de ciutat intel·ligent, que no agafa tota "la força que podria perquè no es fa des d'una mirada transversal i holística". 
 
En aquest sentit, el projecte també persegueix el reequilibri del territori. "Necessitem reconnectar el món urbà i el món rural, perquè si no, no hi haurà manera d'entendre's", defensa Guiteras, que considera que la reconnexió ha de ser la pota del desenvolupament econòmic del territori.

 
La innovació com a paraigües
 
El projecte es desenvoluparà en l'àmbit de la demarcació de Barcelona i es farà partir de sis territoris pilots on es faran les diverses actuacions. Si tenen èxit, l'objectiu és poder extrapolar aquesta estratègia a la resta del país.
 
La iniciativa, que s'emmarca dins del programa europeu FEDER, "vol ser el tractor per dinamitzar projectes arreu del territori", explica Guiteras.
 
A més a més dels espais pilot, BCN Smart Rural és innovació perquè, d'una banda, aposta pel treball en xarxa entre actors públics i privats i d'altra banda, parteix d'una nova visió de la gestió del territori agrari que crea sinergies entre les activitats agrícoles, ramaderes i forestals.

Aquestes iniciatives s'articulen, per exemple, en impulsar tres bancs de terra i vuit equipaments de transformació de productes agroalimentaris i forestals de proximitat així com arribar a formar a 200 treballadors forestals en tècniques d'extracció de fusta i biomassa.


Dionís Guiteras en la presentació del programa a la seu de la Diputació a Barcelona (A.G)




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
!! !!★!! !! PAÍS CATALÀ : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || || ★ || || fletxa .L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Volem un estat on la nostra llengua sigui oficial en tot l'estat || ||★|| ||
9 de juny de 2018, 09.48 h



Catalunya, com gairebé tota Europa, té arrels PAGESES.


Cinc o sis generacions enrera, el 95% de nosaltres tenia avantpassats pagesos.


. . . i això no obstant, hem oblidat la pagesia i pràcticament l'hem deixada morir.


Actualment, aquell món ple de saviesa acumulada durant més de setanta segles, més de 7.000 anys, sobrevivint arrapats a la terra, a qualsevol inclemència, climàtica o humana (bèl·lica) . . . aquell món ha desaparegut, substituït o pels "obrers del camp" desce... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.