directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 01:29 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

Replantaran vinyes catalanes desaparegudes amb la fil·loxera però que van persistir a l'Alguer

La cooperativa de Vallbona de les Monges recuperarà varietats autòctones gràcies a la col·laboració de viticultors sards

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

La plaga de la fil·loxera va fer desaparèixer gran part de les vinyes catalanes a cavall dels segles XX i XIX. Un cop recuperats dels efectes devastadors d'aquest petit i temut insecte, els viticultors van optar per prescindir d'algunes varietats autòctones de Catalunya i van replantar vinyes franceses com el cabernet, el merlot o el chardonnay. En canvi, a l'Alguer, a l'illa de Sardenya, van conservar-se les varietats que un dia havien vingut des de Catalunya i que al Principat van desaparèixer. Ara cinc cellers catalans s'han proposat recuperar dues de les varietats perdudes, el torbat (un cep blanc) i la mònica (negre). Un d'ells és l'Olivera de Vallbona de les Monges (Urgell).
El responsable vitivinícola de l'Olivera, Pau Moragues, en una de les finques de la cooperativa de Vallbona de les Monges
El responsable vitivinícola de l'Olivera, Pau Moragues, en una de les finques de la cooperativa de Vallbona de les Monges

Comparteix
   


Etiquetes
El celler de la cooperativa l'Olivera de la DO Costers del Segre, juntament amb dos cellers de la DO Penedès (Ferrer i Catasús i Castell Roig i Sabaté i Coca) i dos de la DO Montsant (Mas Martinet i Vinyes Domènech) s'han proposat recuperar les vinyes perdudes a Catalunya que l'Alguer va aconseguir conservar després de la plaga de la fil·loxera. El projecte va néixer arran del viatge que es va fer el passat mes de juny per commemorar el 50è aniversari del Retrobament de Catalunya i l'Alguer, quan un grup de catalans va redescobrir els seus cosins germans de l'illa de Sardenya, que parlaven la mateixa llengua.

Coincidint amb la presentació de la Guia de Vins de l'Alguer 'ens vam adonar que bona part del raïm que es cultiva aquí és d'origen català i són varietats que a Catalunya, per diversos motius, s'han perdut', explica el representant de la Generalitat a l'Alguer, Joan-Elies Adell. La intenció és que els viticultors catalans recullin els ceps al febrer i les plantin el proper mes de març.

Un dels cellers que cedirà les vinyes perquè es replantin a Catalunya és la cantina social de Santa Maria la Palma. 'Aquí hi ha vins que a Catalunya ja no es troben', afirma el seu director comercial, Antonio Caso, qui destaca que la fil·loxera també va fer desaparèixer bona part de les varietats originàries de Catalunya, però que es van replantar amb un peu americà, immune a l'agressiu insecte. Al Principat, en canvi, "si va quedar alguna cosa, després es van arrencar per plantar les varietats franceses", explica Sílvia Naranjo, coautora de les guies de vins de l'Alguer i de Catalunya. Segons el parer de Naranjo, el fet que hi hagi tantes varietats franceses 'fa perdre identitat a Catalunya'.

Al març de 2011 les vinyes de l'Alguer arribaran a Vallbona de les Monges

Ja fa anys que des de la Cooperativa l'Olivera de Vallbona de les Monges (Urgell) es va prendre la decisió d'invertir estudis i esforços personals en la recuperació de varietats autòctones. Així ho explica el responsable vitivinícola d'aquest celler, Pau Moragas, que matisa que en concret, amb col·laboració amb el moviment Slow Food, es va iniciar el projecte 'Vinyes Trobades' del qual n'han sorgit dos vins, un de blanc i un de negre, a partir de diferents vinyes que s'han anat trobant a punts del Prepirineu.  

A partir d'aquí, també va sortir la possibilitat de formar part d'un projecte integrat per diferents cellers catalans que farien un intercanvi amb viticultors de l'Alguer per obrir perspectives sobre les varietats autòctones i tradicionals buscant una relació entre Catalunya i la ciutat catalana de Sardenya. Moragas explica que les varietats de vi sempre han viatjat, 'i avui en dia, en un món globalitzat, encara més', però es produeix com una paradoxa, ja que per una banda vivim en un món on cada cop tot viatja i fluiex més, però per contra es busca cada vegada més les arrels i els orígens.  

Segons Moragas, com que a l'edat mitjana la vinya estava estesa a tota la conca mediterrània hi va haver varietats de vinyes comunes al conjunt dels Països Catalans i per això es va buscar aquesta relació amb aquestes varietats de l'Alguer que segur que en algun moment de la història van tenir vinculació amb Catalunya. Els anàlisis d'ADN de les vinyes demostren que les varietats han viatjat per tots aquests països del Mediterrani, assegura Moragas.

A l'Olivera es plantaran a nivell casi 'testimonial' perquè tant sols seran entre 100 i 150 plantes, les varietats 'mònica' en negre, i 'trobat' en blanc. La idea és arribar a produir 'microvinificacions' d'aquestes varietats, que equivaldrien a uns 50 o 150 litres de vi, per veure quins resultats donen. En el cas que siguin interessants, caldrà elaborar uns dossiers de producció amb totes les característiques que reuneixen per tal que les Denominacions d'Origen on es plantin les acabin acceptant com a varietats pròpies. De totes formes, Moragas assegura que el camí a recórrer per convertir aquestes varietats de l'Alguer en comercials és molt llarg, i en aquest sentit remarca que el projecte és 'testimonial' per veure què poden donar de si.

A la Cooperativa l'Olivera ja tenen preparada una finca per començar a plantar aquestes varietats a partir del març de 2011. Actualment hi tenen plantada una varietat de malvasia però ja han guardat espai per a dos rengs que seran els de les varietats alguereses.  




COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
fletxa Igualada
2 de novembre de 2010, 18.12 h

Excel.lent projecte!
Dir però, que no tots els ceps de Catalunya van ser víctima de la fil.loxera; aquí a casa nostra encara en podem trobar alguns.
Fa quatre anys que se'n va trobar un de varietat mònica i se'n van fer de nous, amb molt d'èxit.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
2 de novembre de 2010, 15.43 h

És sorprenent la capacitat de conservar l'essència que té l'Alguer.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.