directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 17:01 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

S'esfuma la cimera euromediterrània de Zapatero

Cercles diplomàtics ja donen per fet que no es farà · El president espanyol somiava resoldre a Barcelona el conflicte entre Israel i Palestina

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

La cimera euromediterrània que s'havia de celebrar a Barcelona el 21 de novembre penja d'un fil. De fet, fonts diplomàtiques han donat per fet que la trobada dels membres de la Unió per la Mediterrània no es realitzarà a causa del fracàs de les converses directes entre Palestina i Israel. Tot i això, la ministra d'Afers Exteriors, Trinidad Jiménez, ha afirmat aquest dimarts que l'executiu està fent gestions per poder fer possible la trobada, que ha de reunir els caps d'Estat de 43 països de les riberes nord i sud del mar Mediterrani. La cimera s'havia de realitzar inicialment a principis de juny però en aquella ocasió ja es va posposar, també a causa del conflicte araboisraelià.
unió mediterrania, barcelona
Comparteix
   


Etiquetes
'En un 98%, tothom dóna per fet que la cimera no es farà', han afirmat a l'ACN fonts properes a la diplomàcia europea. Les mateixes fonts apunten que hi ha la possibilitat que es faci però amb un 'nivell més baix', no amb caps d'Estat i de govern.

Malgrat aquestes perspectives, la ministra espanyola d'Afers Exteriors, Trinidad Jiménez, no perd l'esperança perquè la cimera de la Unió per la Mediterrània es pugui celebrar el proper 21 de novembre a Barcelona com estava previst. Tot i que les reunions sectorials prèvies a la cimera no estan donant fruits, Jiménez ha afirmat aquest dimarts que l'executiu estatal està fent gestions per poder fer possible la trobada, que ha de reunir els caps d'Estat de 43 països de les riberes nord i sud del mar Mediterrani. Però la realització de la cimera torna a penjar d'un fil a causa de la falta de diàleg entre israelians i palestins.

El ministeri d'Afers Exteriors ja té preparades les invitacions i tots els detalls logístics perquè la cimera pugui celebrar-se al Palau de Pedralbes de Barcelona. Però encara no les ha enviades, les invitacions, a l'espera que hi hagi una confirmació definitiva per a la realització de la cimera. La ministra diu que no tirarà la tovallola fins 'l'últim moment' i explica que fins i tot ja s'ha fet un primer esborrany de la declaració conjunta que podrien aprovar els 43 socis de la UpM.

'Esgotarem les nostres gestions', diu Jiménez

'Esgotarem les nostres gestions. Els americans estan pressionant molt', ha dit Jiménez, qui ha posat de manifest que el govern dels Estats Units té molt d'interès perquè es reprenguin les converses directes que es van iniciar el setembre passat a Washington i que ara han quedat a l'aire a causa de la negativa d'Israel de mantenir la moratòria per evitar la construcció de nous assentaments de colons jueus.

La Unió per la Mediterrània, formada pels 27 països de la Unió Europea i els estats del sud i l'est de la Mediterrània va inaugurar-se oficialment el març d'enguany i actualment ja hi ha una vintena de treballadors que estan posant el projecte a punt al Palau de Pedralbes. La UpM es centra en sis projectes concrets en el marc de la descontaminació del Mediterrani, les energies renovables del nord de l'Àfrica, l'educació universitària, comerç, seguretat i immigració. Si bé la continuïtat de la UpM no depèn d'aquesta trobada, la realització de la cimera donaria un impuls polític definitiu que donaria credibilitat al projecte.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.