directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 10:52 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

L'Estat deu a Catalunya 6.000 milions d'euros

Aragonès diu que "haurien d'estar sobre la taula si vol complir amb el sistema de finançament vigent"

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

Redacció| El vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha xifrat en 6.000 milions d'euros els diners "que haurien d'estar sobre la taula si l'Estat vol complir amb tot el que comporta el sistema de finançament vigent". En una entrevista, el conseller ha advertit que el pagament d'aquesta quantitat "és un mínim", ja que és un deute que prové de compromisos "incomplerts".
Aragonès, en una imatge d'arxiu
Aragonès, en una imatge d'arxiu
© Laura Batlle

Comparteix
   


Etiquetes
De cara a la negociació amb l'Estat, ha assegurat que prioritzaran el "treball de govern a govern" per davant d'organismes multilaterals com el Consell de Política Fiscal i Financera, que de moment "no han servit de gaire". També ha assegurat: "No intercanviarem el compromís polític de l'1 d'octubre i tot el que comporta per una mica més d'IRPF, no estem en aquesta fase". D'altra banda, preguntat per la possible recuperació d'impostos anul·lats pel TC com la taxa de l'audiovisual o l'impost sobre dipòsits bancaris, ha assegurat que l'objectiu és que "el contingut d'aquestes figures tributàries torni a estar sobre la taula" i ha apuntat "diferents vies" per aconseguir-ho.

Els 6.000 milions inclouen tant "competències específiques, com el principi de lleialtat institucional com el que el mateix partit socialista va aprovar amb l'Estatut", ha dit Aragonès. Concretament, es tracta de prop de 800 milions d'euros per efectius dels Mossos d'Esquadra que s'han anat incorporant des del 2010; 750 milions d'euros de la disposició addicional tercera pactada per al 2008, a banda de gairebé 3.000 milions d'euros més vinculats a aquest apartat de l'Estatut. També, 1.460 milions d'euros en concepte d'aportacions per la llei de dependència. Aragonès considera que si "el PSC estigués al Departament d'Economia i volgués fer una política merament de gestió també ho hauria de posar sobre la taula". 
 
"Tu no renoves un contracte amb aquell que ha estat incomplint el contracte vigent", ha dit Aragonès en referència al model de finançament. Després que Pedro Sánchez ja apuntés que la revisió del sistema no podria culminar fins a la propera legislatura, Aragonès ha considerat que el fet que l'any vinent hi hagi eleccions en diverses autonomies "posa dificultats" a la negociació sobre aquest tema. Amb tot, ha advertit que "totes aquestes qüestions no substitueixen el dret d'autodeterminació" a Catalunya. "Aquest govern no ha nascut per negociar el model de finançament. Això és màquina del temps i tornar 15 anys enrere", ha reblat. 
 
Aragonès ha dit que "no necessàriament cal anar al Consell de Política Fiscal i Financera per aconseguir" els objectius de la Generalitat, com per exemple que es produeixin canvis en el sostre de dèficit o en la regla de la despesa. En aquest sentit, ha recordat que l'actual ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, havia defensat que calia revisar el sostre de despesa i el ritme de reducció dels dèficits quan era consellera de la Junta d'Andalusia. 
 
Preveu complir el dèficit del 0,4% aquest 2018
 
En relació al dèficit, ha confiat que enguany Catalunya complirà l'objectiu del 0,4% aquest 2018, malgrat que fins al març el dèficit ja era del 0,34%. Aragonès ha argumentat que els primers mesos de l'any no són significatius del conjunt de l'exercici. 
 
Opcions per recuperar la taxa de l'audiovisual i l'impost de dipòsits bancaris
 
En matèria tributària, Aragonès ha assegurat que l'objectiu del Govern és que "el contingut" de figures tributàries anul·lades pel Tribunal Constitucional "torni a estar sobre la taula". En el cas de la taxa de l'audiovisual ha plantejat com a opcions arribar a un acord amb el govern de l'Estat o modificar alguns aspectes del tribut. Pel que fa a l'impost de dipòsits bancaris -que es va anul·lar perquè ja hi ha una altra figura impositiva similar a tot l'Estat- ha apuntat com una de les possibilitats que l'executiu espanyol cedeixi aquest tribut a la Generalitat o que se'n modifiquin els tipus. Una altra opció seria tornar aprovar l'impost. "Hi ha diferents vies per recuperar el contingut del que va aprovar el Parlament de Catalunya", ha insistit. 
 
Els pressupostos del 2019 tindran més despesa que els del 2017
 
Aragonès, que ja ha descartat fer pressupostos per aquest 2018, ha garantit que els comptes del 2019 tindran una despesa superior a la del 2017. El vicepresident ha dit que des del punt de vista tècnic tot està en marxa per aprovar els pressupostos abans d'acabar l'any i ha dit que, si els terminis s'acabessin endarrerint, seria per negociacions polítiques. En aquest sentit, ha assegurat que començaran a negociar amb la CUP però no es tanquen a un hipotètic suport de Catalunya en Comú - Podem "i si cal amb el PSC". 




COMENTARIS fletxa taronja

item
#6
24 de juny de 2018, 20.05 h

Aquests son els reconeguts oficialment per l'estat espanyol que ens va donant poc a poc i encara, cobrant interesos. El deute real és bastant superior a aquesta quantitat multiplicat per "la tira" d'anys. Amb aquests diners, A Catalunya no hi hauria retallades a la Sanitat, ni a l'educació, ni a la pobresa energètica de la nostra gent que no cobren una paga digna després d'haver treballat tota una vida. I així,...España va bien. Oh, collons !!! , aixi cualquiera...


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
li*il fletxa li*il
24 de juny de 2018, 18.52 h

#4 franquista porc


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
TABARNIA IS NOTHING, CATALONIA IS A GREAT NATION, AND ALBERT BOADELLA IS AN MEDIOCRE IMBECILE fletxa QUERIDOS NAZIS ESPAÑOLISTAS: PONGO REPUBLICA ESPAÑOLA EN EL GPS Y ME SALE LA CARCEL DE ESTREMERA.
24 de juny de 2018, 16.47 h



¡¡¡ MIS ALMORRANAAAAAAAAAAAAAAAAAS !!!

DIOS MIO, ¿ PORQUE ME CASTIGAS ASÍ ?

¡¡¡ NO ES JUSTO !!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
TABARNIA IS NOTHING, CATALONIA IS A GREAT NATION, AND ALBERT BOADELLA IS AN MEDIOCRE IMBECILE fletxa QUERIDOS NAZIS ESPAÑOLISTAS: PONGO REPUBLICA ESPAÑOLA EN EL GPS Y ME SALE LA CARCEL DE ESTREMERA.
24 de juny de 2018, 16.47 h



¡¡¡ MIS ALMORRANAAAAAAAAAAAAAAAAAS !!!

DIOS MIO, ¿ PORQUE ME CASTIGAS ASÍ ?

¡¡¡ NO ES JUSTO !!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
24 de juny de 2018, 11.37 h

Franquistas, falangistas, fascistas, nazis, aporellistas, tavernícolas, talibarnios... Franco, Rivera, Mussolini, Hitler... la SSS, la CoSSpedal, el ppSSoE, la Falangita y su primo el Rivera-bis. La misma mierda FASCISTA reunida para defender la cortijo podrido del Borbón -heredero de Franco- y su corte de compi-yoguis oligarcas del palco del Bernabeu. Los mismos lameculos y perros rabiosos de siempre al servicio de los mismos cortesanos putrefactos de siempre.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
TABARNIA IS NOT CATALONIA AND ALBERT BOADELLA IS TABARNIA´S PRESIDENT fletxa QUERIDOS NAZIS: PONGO REPUBLICA CATALANA EN EL GPS Y ME SALE LA CARCEL DE ESTREMERA.
24 de juny de 2018, 11.25 h



I UN BE NEGRE AMB POTES ROSES.

SIGUE SOÑANDO


JUA JUA JUA JUA JUA


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.