directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 14:49 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Eleccions 2010 doble fletxa

Homs nega que la Constitució espanyola sigui cap obstacle per al concert econòmic

Subratlla que ni l'atorga al País Basc ni l'exclou per a Catalunya · Adverteix que cap país podria suportar que algú es quedés el 10% de la seva riquesa

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El director del programa electoral de CiU Francesc Homs ha subratllat que ni la Constitució espanyola atorga el concert al País Basc ni l'exclou per a Catalunya, perquè la distinció entre règim comú i règim foral és fruit de la LOFCA. En un article d'opinió publicat en la Catalan News Agency (CNA), Homs ha exposat l'aposta de la federació pel dret a decidir, amb el concert econòmic com a primera etapa del que ha denominat la 'transició catalana'. I és que segons el diputat de CiU, el camí seguit els darrers trenta anys per avançar en l'autogovern català és ara un 'carreró sense sortida', perquè l'Estat espanyol 'no vol ser canviat' i ho demostra amb la sentència del Tribunal Constitucional espanyol sobre l'Estatut.

Comparteix
   


Etiquetes
Homs ha constatat que l'actuació del govern espanyol dels darrers anys per 'laminar' l'autogovern català i la sentència del TC sobre l'Estatut evidencien que 'el camí seguit els darrers trenta anys per avançar en l'autogovern és ara un carreró sense sortida', perquè l'Estat espanyol 'no vol ser canviat'.

Per això, CiU aposta per iniciar un nou camí, una 'transició catalana' basada en el dret a decidir del poble de Catalunya. En aquest punt, s'ha preguntat 'qui pot estar en contra de la democràcia com a valor absolut'. I la primera estació d'aquest camí és el concert, o més aviat el Pacte Fiscal Català, com li diu Homs. El diputat argumenta que és 'insostenible' que cada any l'estat es quedi el 10% de la riquesa que genera Catalunya, i afegeix que 'cap país ho podria suportar'. 'Si volem sortir de la crisi, gestionar els nostres recursos ha de ser un objectiu prioritari', ha opinat.

També va ser difícil la supressió dels governadors civils i acabar amb la presència de la Guàrdia Civil
Això sí, Homs admet que aconseguir aquest pacte fiscal és 'difícil', però també ho va ser que la Guàrdia Civil espanyola sortís de les carreteres o que se suprimissin els governadors civils. Però s'ha dirigit especialment als que posen 'excuses legals', i els ha recordat que la Constitució 'només estableix uns principis bàsics genèrics en matèria de finançament i no predetermina cap model específic'. 'Ni la Constitució atorga el concert econòmic al País Basc o a Navarra ni l'exclou per a Catalunya', ha subratllat. De fet, ha explicat que la distinció entre règim comú i règim foral és fruit de la LOFCA.

El diputat ha apuntat a més que el concert és una reivindicació que gaudeix d'un 'amplíssim consens interior' a Catalunya, i això li dóna gran força. Però ha avisat que caldrà un govern fort i una majoria social i política que hi doni suport actiu per aconseguir-ho.





COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
4 de novembre de 2010, 16.57 h

Parlar del perquè CiU no fa i no deixa fer, és maldar sobre ferro fred. Són dolents per naturalesa, són botiflers per naturalesa, són traïdors a Catalunya per naturalesa i perquè els seus dirigents només cerquen el lucre personal i l'ostentació. I com sempre dic, com pot ser que aquesta gentussa tingui la majoria de votants ???. Ergo, com seran llavors els votants ?????


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
ANTON fletxa san jose
3 de novembre de 2010, 17.06 h

La busqueda de caminos alternativos para no afrontar la cruda realidad es lo que estan haciendo ustedes, claro que para esto hace falta coraje, determinacion, patriotismo y creer en el pais, algo de lo que ustedes carecen en menor o mayor medida, pero no importa digame usted que haran cuando les digan que ¡¡ NO !!,


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
l'esbirro fletxa la guingueta
3 de novembre de 2010, 16.44 h

el concert no es un tema de la lofca, es un tema de l'Estatut i de la setencia del TC que està per sobre de tot i fins i tot de la lletra estricte de la constitució. Ara amb aquet cos doctrinari que es la sentencia de concert res de res. ah i si dius que te un ampli concens aCatalunya quin problema hi ha per tirar enrera encara que governeu amb mes o menys majoria? de fet ERC ha dit que encara que no hi creu que donarà el suport incondicional a qui ho reclami a madrid. De franc. així tampoc... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Jaume fletxa Badalona
3 de novembre de 2010, 16.39 h

CiU és el pitjor que passarà al independentisme... temps al temps


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
3 de novembre de 2010, 16.37 h

El president del PP, Mariano Rajoy, ha assegurat avui que la concessió del concert econòmic a Catalunya és “molt complicat” perquè “faria inviable l’existència de l’Estat” ja que Catalunya i Madrid representen el 48% de Producte Interior Brut de l’Estat. “En aquests moments no ens ho podem permetre”, ha afirmat de forma taxativa el líder de l’oposició espanyola en declaracions a Els Matins de TV3.

Això va pels "indepes"de CiU, si n'hi han! Encara no ho teniu clar?
... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.