Les previsions de Cuevillas sobre quan podran tornar els exiliats a Catalunya
Tot i que admet que les previsions en una "causa política, no jurídica" són molt difícils
Redacció| L'advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, ha intentat explicar -en una entrevista a l'ACN- les possibles conseqüències de la retirada de les euroordres contra tots els exiliats, tot i que admet que les previsions en una "causa política, no jurídica" són molt difícils perquè no en té precedents.
Així, per exemple, creu que una sentència absolutòria pel delicte de rebel·lió contra els presos polítics podria afectar els exiliats. Si la sentència absolutòria dictaminés que no ha existit el delicte de rebel·lió, Puigdemont, Comín, Serret, Puig, Ponsatí i Rovira podrien tornar quan hagués prescrit el delicte de malversació de fons públics, que poden ser uns 10 anys. Si, en canvi, l'absolució per rebel·lió dictamina que els polítics empresonats no van participar en la rebel·lió, però que el delicte podria existir igualment pels processats a l'exili, aleshores aquests haurien d'esperar que el delicte prescrigués d'aquí 20 anys abans de poder tornar a l'estat espanyol.
En tot cas, Cuevillas explica que Puigdemont es podrà moure per diversos països, tot i que l'euroordre és tècnicament reactivable en qualsevol moment, i per tant hi ha riscos, però no s'atreveix a dir quins països són els més arriscats, perquè els càlculs que va fer la justícia espanyola per detenir-lo a Alemanya van ser "erronis". El que sí que ha assegurat és que no deixaran que Puigdemont vagi a un consolat o ambaixada espanyola a renovar el DNI o el passaport. Sí que ha confirmat que anirà a Waterloo (Bèlgica) a "reemprendre els plans troncats per la seva detenció".
D'altra banda, pel que fa a la suspensió dels diputats processats per rebel·lió, Cuevillas ha dit que hi ha diversos elements que contradirien la decisió de Llarena. Segons el lletrat, l'article 384bis de la LECrim és una norma general per la suspensió de funcionaris i càrrecs públics, però els parlamentaris tenen una norma especial, com és el Reglament del Parlament, que forma part de l'anomenat "bloc de constitucionalitat", les lleis fonamentals que regulen el funcionament democràtic. Per això, en el cas de diputats, caldria aplicar el Reglament del Parlament, i no pas la LECrim, reglament que no preveu la suspensió automàtica si no que primer cal aprovar-la en una votació.
Igualment, recorda que la interlocutòria on Llarena dictava la suspensió no és totalment ferma, perquè els exconsellers Comín i Serret la poden recórrer, cosa que ja han fet, i, per tant, encara hi ha la possibilitat que la Sala Penal del Suprem anul·li la resolució del magistrat instructor. Per últim, recorda que Puigdemont no és a presó, està plenament localitzat i des d'aquest dimecres ja no té cap ordre internacional de captura.