
La Diputació de Lleida presenta un recurs contra la suspensió del reglament lingüístic
Al·leguen que la normativa en cap cas pot causar danys o perjudicis a terceres persones
Tal i com ja s'havia avançat, la Diputació de Lleida ha presentat un recurs de reposició contra la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de suspendre de forma cautelar diversos articles del Reglament per a l'ús de les llengües catalana i occitana-aranesa de la institució arran del recurs presentat per Convivència Cívica Catalana (CCC). La Diputació de Lleida titlla d''improcedents' les mesures cautelars ja que entén que 'no acredita que el reglament pugui causar danys i perjudicis a tercers' que justifiquin les mesures preventives mentre el tribunal no dicta una sentència definitiva.
La Diputació de Lleida va presentar el recurs de reposició contra la decisió del TSJC aquest dimecres 3 de novembre, dins els cinc dies que tenia de marge per a fer-ho.En roda de premsa, el president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, ha defensat que el reglament té per objectiu regular l'ús del català i de l'occità-aranès a la institució, dues llengües vehiculars, una a la Val d'Aran i l'altra, el català, a la resta de la demarcació, segons Gilabert. 'L'únic que hem fet és reglamentar allò que era pràctica habitual i ininterrompuda dels usos linguístics de les comarques de Lleida', ha sentenciat.
Per això, Gilabert ha afirmat que des de la Diputació 'no entenen' que el recurs presentat per Convivència Cívica Catalana pugui paralitzar l'aplicació d'alguns punts del reglament i menys l'establiment de mesures cautelars per part del TSJC contra el text.
Gilabert ha destacat la 'normalitat' que s'ha donat en els quinze anys que l'ens porta aplicant el reglament que prioritza el català, emparant-se el Llei de política lingüistica del 1998. Així mateix, ha recordat que el reglaments'ha modificat aquest 2010, per també regular l'ús de l'aranès a la Diputació. El president ha remarcat que en els quinze anys de la seva apliació 'mai s'ha rebut cap queixa' sobre el reglament ni pels usos lingüístics de l'ens.
Cap canvi a efectes pràctics
Gilabert ha volgut deixar clar que la resolució del TSJC, a efectes pràctics, 'no suposa cap canvi en el funcionament ni en el dia a dia de l'ens, que seguirà actuant com fins ara' en matèria lingüística. 'No s'ha alterat la normalitat lingüística de la Diputació, si no seria una manca de responsabilitat'. Per Gilabert, la Diputació i la resta d'institucions del territori 'tenim la responsabilitat' de defensar 'per tots els mitjans', a més del català, llengües com ara l'aranès, davant el perill de desaparició per què passa.
Notícies relacionades
- Un alt càrrec del PP deixa en evidència Sánchez-Camacho i reconeix que no s'han de recórrer els reglaments del català 'si no comporten problemes' 03.11.2010.
- Barcelona 'ratifica' el reglament del català, 'rebutja' la suspensió del TSJC i diu que restablirà la norma 29.10.2010.
- El PPC es planteja actuar contra els reglaments de Girona i Tarragona, després de votar-hi a favor 29.10.2010.
- Mas retreu a Montilla la seva reacció 'tèbia' davant de la decisió del TSJC i ho atribueix a la proximitat del 28-N 28.10.2010.
- El PP va votar a Girona i Tarragona a favor d'un reglament sobre el català com el de Barcelona 28.10.2010.
- La Plataforma per la Llengua recomana seguir aplicant els reglaments d'ús del català 'en la seva totalitat' 28.10.2010.
- Les administracions catalanes no s'arronsen i recorreran la prohibició que el català sigui llengua preferent 26.10.2010.
- Suspesos 'cautelarment' els reglaments de l'Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Lleida per prioritzar el català 26.10.2010.