directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 13:18 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Els acadèmics Carles Boix i Josep Maria Muñoz afirmen que si Vicens Vives visqués seria 'separatista'

La Universitat de Yale commemora els cent anys del naixement de l'historiador català

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

La Universitat de Yale, a la ciutat de New Haven (Connecticut), ha acollit aquest dissabte una jornada per commemorar els cent anys del naixement de l'historiador Jaume Vicens Vives (Girona, 1910-Lió, 1960). Sota el nom A New History for a new country: A celebration of J. Vicens Vives, els acadèmics Josep M. Muñoz (editor de la revista L'Avenç) i Carles Boix (Princeton University) han assegurat a l'ACN que si l'historiador català visqués, segurament seria un 'separatista', ha dit Boix, tenint en compte la relació actual entre Catalunya i l'estat espanyol. 'Vives hagués lamentat la distància creixent entre Catalunya i Espanya', ha afegit Muñoz. A l'acte també ha assistit l'acadèmic Paul Freedman.
Josep M. Muñoz, Carles Boix, Paul Freedman, Vicens Vives
Comparteix
   


Etiquetes
Vicens Vives és un dels historiadors del segle XX que més va contribuir a renovar la disciplina històrica a Catalunya, mitjançant la incorporació dels fets econòmics i socials al relat històric, fins aleshores centrat principalment en esdeveniments polítics. A més de la seva tasca historiadora, Vives ha tingut una gran influència política a Catalunya i, personatges com l'expresident català Jordi Pujol han reconegut la seva influència en la seva visió de la política.

En aquesta línia, els acadèmics Josep Maria Muñoz i Carles Boix han comentat que si avui dia Jaume Vicens Vives visqués, segurament revisaria alguna de les seves idees de consens i seria més partidari de la separació de Catalunya respecte Espanya. 'El model intervencionista que tenia al cap Vicens Vives corresponia a una forma determinada de com era el món llavors, tancat i en què el mercat espanyol era molt important pels catalans', ha dit Boix. 'Era molt difícil ser un país petit en aquell moment', ha continuat, matisant que en el moment en què els paràmetres han canviat, 'el model intervencionista ja no té l'interès que tenia per Catalunya'.

Per las seva banda, Josep Maria Muñoz ha destacat que Vives 'tenia una vocació política', que no va poder desenvolupar a causa primer de la dictadura i després perquè es va morir molt jove per una malaltia. Si no hagués estat així, Vives 'hauria estat un home present dins la política catalana', ha afegit Muñoz, i actualment 'li hauria sobtat la distància creixent entre Catalunya i Espanya'.

Sobre la personalitat catalana que Vicens Vives descriu en el seu assaig Notícia de Catalunya (1954), que Carles Boix ha explicat en la seva ponència, tant el propi Boix com Muñoz han coincidint en afirmar que el propi Vives 'revisaria' els elements que avui dia defineixen el tarannà i la mentalitat dels catalans. 'Som una societat més complexa del que ell va conèixer', ha dit Muñoz. 'Hauria d'haver-hi un esforç per fer una nova Notícia de Catalunya', ha destacat Boix, i 'posar-la al dia amb la realitat actual entre el país i l'estat espanyol'.

Recuperar el seu realisme
Per Muñoz, el gran llegat de Vicens Vives seria el seu realisme. 'Els catalans hauríem de recuperar aquest realisme', ha dit l'historiador. 'Ser conscients dels elements que tenim i que necessitem fer-ho molt bé perquè les nostre raons siguin escoltades', ha afegit. Per la seva banda, Boix ha destacat dos elements que la societat catalana hauria de recuperar de l'ideari de Vives: treball i esforç. Ja que, segons ell, 'el país només se salvarà si recupera aquests dos valors'.

Durant l'acte, organitzat per l'Institut Ramon Llull en col·laboració amb el Council on Latin American and Iberian Studies i el department d'història de Yale, els acadèmics han repassat la renovació historiogràfica proposada per Vives i han explicat al públic present la importància de la seva obra dins el context polític que viva Catalunya, amb guerra, la postguerra i la dictadura de Franco.

El 2010 ha estat l'any per commemorar el centenari del naixement de Jaume Vicens Vives i s'han organitzat diferent activitats per recordar la seva figura per tot Catalunya. El Museu d'Història de Catalunya va acollir de l'11 febrer fins el 21 març d'aquest any una exposició dedicada a l'autor, titulada 'Jaume Vicens Vives i la Nova Història 1910-1960'. Vives va morir d'una ràpida malaltia quan era en plena activitat. Darrere seu va deixar un llegat que transformaria la historiografia catalana i una obra de més de 350 títols.

L'obra més coneguda de Vicens Vives és l'assaig 'Notícia de Catalunya' (1954), que analitza els elements que configuren la personalitat catalana. Però va publicar d'altres llibres com 'Ferran II i la ciutat de Barcelona', 'El segle XV. Els Trastàmares (segle XV)', 'Industrials i polítics del segle XIX' i 'Aproximació a la història d'Espanya'




COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.