directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 11:18 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Comunicació doble fletxa

Clam entre diaris catalans i valencians pel Corredor Mediterrani

Un informe destaca la unanimitat dels mitjans · L'empresariat, els principals interessats a que la infraestructura tiri endavant

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

Les principals capçaleres diàries del País Valencià i de Catalunya defensen unànimement la creació d’una xarxa ferroviària que passi per l’anomenat Corredor Mediterrani, des d’Algecires (Andalusia) fins a La Jonquera (Catalunya). Així ho ha constatat el darrer informe (pdf) de l’Observatori Crític dels Mitjans Media.cat, en col·laboració amb l’Associació Catalana de Professionals (ACP), que demostra la total unanimitat a favor d’aquesta infraestructura ferroviària, amb un 74% de les 388 notícies analitzades defensant la infraestructura des del vessant econòmic, fet que demostra la forta pressió que els lobbies empresarials han exercit sobre l’administració pública per tal que el projecte es dugui a terme.
tgv ave tren ferrocarril alta velocitat
Comparteix
   


Etiquetes
Les principals capçaleres diàries del País Valencià i de Catalunya defensen unàniment la creació d’una xarxa ferroviària que passi per l’anomenat Corredor Mediterrani, des d’Algecires (Andalusia) fins a La Jonquera (Catalunya). En un 74% de les 388 notícies que analitza l’informe, el principal argument és de caire econòmic. L’estudi, que ha fet un buidatge dels articles apareguts a la premsa catalana i valenciana durant els primers sis mesos del 2010, ho relaciona amb la forta pressió que els lobbies empresarials han exercit sobre l’administració pública per tal que el projecte es dugui a terme.

Els periodistes Gemma García i Carles Castro, encarregats de l’estudi, han analitzat les notícies sobre el Corredor Mediterrani aparegudes entre l’1 de gener i el 31 de juny de 2010 als principals mitjans escrits de Catalunya i el País Valencià: La Vanguardia, El Periódico, Levante, Las Provincias, Avui, La Información, El Punt, Segre, Diari de Tarragona, Mediterráneo, Diari de Girona, Regió7, Diari de Sabadell, La Mañana, Diari de Terrassa, El 9Nou i el setmanari El Temps.

La referència al Corredor Mediterrani de les notícies es fa indistintament, tant per referir-se a l’àrea geogràfica i politico-econòmica de les terres mediterrànies, com al projecte de construcció d’una infraestructura ferroviària des d’Algesires fins a França, passant per Múrcia, el País Valencià i Catalunya. Tot i això, de les 113 notícies o reportatges en les quals el Corredor és el protagonista principal, el 47% es refereixen a un marc territorial que se circumscriu únicament a Catalunya, al País Valencià o a totes dues comunitats.

Les fonts d'àmbit polític són les més esmentades. No obstant, hi ha poca diversitat de fonts i la majoria dels articles només citen al ministre de Foment, José Blanco, un intermediari clau per defensar la infraestructura durant la Cimera Europea de ministres de transports celebrada a Saragossa el juny de 2010. La font empresarial més citada i rellevant en la defensa del Corredor Mediterrani ha estat Ferrmed, un lobby multisectorial que defensa aferrissadament aquest eix viari.

Beneficis econòmics

L’informe destaca que la majoria dels arguments exposats als mitjans de comunicació són de caire econòmic i apel·len als diferents beneficis que aquesta infraestructura podria aportar a l’economia. Ho justifica degut al consens existent entre els grups empresarials i a la pressió que aquests han exercit sobre les institucions polítiques per a la consecució del Corredor, àmpliament reflectida a les pàgines dels rotatius valencians i catalans.

L’informe conclou que els arguments polítics, que apareixen en un nombre molt més reduït, es concentren en les aliances polítiques per defensar el corredor i qüestionen la trajectòria en política d'infraestructures del Govern espanyol. Amb presència més moderada, també destaquen les veus que emfatitzen l'oportunitat que suposa la reivindicació del corredor per ajudar a restablir llaços i espais d’enteniment entre Catalunya i el País Valencià.






COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
Santi Vidal fletxa Barcelona
9 de novembre de 2010, 14.05 h

"L'empresariat principal interessat a tirar endavant el Corredor Mediterrani". I els treballadors, doncs donarà feina per a molts.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1 Alexandre Pineda Fortuny
8 de novembre de 2010, 15.56 h

He publicat tres articles a El Vallenc, sobre el Corredor del Mediterrani, si els voleu us els trameto, tinc l'adreça de Ferrmed de Brussel·les. Ens és una necessitat peremptòria, per els valencians i els catalans. Ho reclamen 130 grups eruropeus (d'Algesires a Finlàndia, un cop acabat).
Ford, Nissan, Seat, s'han manifestat o Corredor ho se'n van. Prou de l'Espanya radial, que hem de pagar els que penquem. El ràtio per quilòmetre quadrat de passatgers del mal dit AVE (per no deixar-se la... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.