Pere Calbó: 'Necessitem un PPC fort perquè sinó és qüestió de temps que CiU iniciï la via sobiranista'
El secretari d'organització del PP català rebutja que parlin més d'immigració arran de la irrupció d'Anglada
Passar de la quarta força a la tercera al Parlament és una perspectiva que el Partit Popular de Catalunya (PPC) acaricia amb la punta dels dits. La formació liderada per Alícia Sánchez Camacho es presenta als comicis del 28-N amb l'esperança que ERC baixi prou escons com per cedir-los la tercera plaça, que ja van ocupar durant les legislatures 1995-1999 i 1999-2003. La majoria d'enquestes, a més, auguren que el PPC fins i tot podria millorar els 12 diputats actuals. En aquest context, el secretari d'organització del PP català i número 4 a les llistes del 28-N, Pere Calbó, es mostra convençut a directe!cat que la seva formació sabrà condicionar el més que probable futur govern d'Artur Mas, tant en la vessant econòmica com nacional.
L'electorat de centre-dreta que vota CiU a les eleccions catalanes i PP a les espanyoles és un dels targets que el PPC mirarà de mobilitzar al seu favor durant els quinze dies de campanya. El PPC és conscient que Artur Mas ho té tot a favor per poder ser el proper president de la Generalitat. A partir d'aquí, mirarà de convèncer aquest votant dual amb l'argument que el vot a Sánchez Camacho propiciarà la caiguda del tripartit i un canvi en les polítiques de la Generalitat -com també ho faria si es decantés per CiU-, però que l'opció PP és alhora la garantia perquè Catalunya no iniciï un procés independentista. 'Necessitem un PP fort perquè sinó és només qüestió de temps que CiU iniciï la via sobiranista. Ja ha dit que no ho farà ara, perquè no el guanyaria, però ve a dir que l'iniciarà d'aquí quatre o vuit anys', exposa Calbó.El PPC és conscient que bona part del seu electorat desitja tant la caiguda del tripartit com la de José Luís Rodríguez Zapatero, però admet que de la mateixa manera que a les espanyoles votar PP es pot presentar com a opció de vot útil, a les catalanes el mateix fenomen podria beneficiar Artur Mas. Però Calbó raona: 'Un PP fort a Catalunya és el primer pas per a fer fora Zapatero de la Moncloa. És evident que, ara per ara, el nostre votant veu prioritari fer fora el tripartit, però el canvi a la Generalitat no es pot fer a qualsevol preu. No s'hi val canviar Montilla per Mas i que aquest continuï imposant multes lingüístiques, per exemple. La Convergència d'Artur Mas no és la mateixa que la de Jordi Pujol, que ni va imposar multes lingüístiques ni va voler reformar l'Estatut durant els seus 23 anys de govern.'
Calbó veu factibles dos escenaris polítics a partir del 29 de novembre: una CiU forta amb majoria absoluta o molt a prop, i una CiU guanyadora però lluny de la majoria absoluta. En el primer escenari, està convençut que Mas mirarà d'arribar a acords amb ERC o amb Reagrupament o Solidaritat, si entren al nou Parlament. En el segon, veu més possible que l'acord acabi sent amb el PPC. És per això que demana a l'electorat que se sent còmode amb Espanya i que dubta entre CiU i PP que reflexioni quin ús farà Artur Mas del seu vot a partir del 29 de novembre.
PPC-Ciutadans
El PPC també és conscient que una altra part del seu electorat es debat entre votar Ciutadans (C's) o votar PP. En aquest supòsit, Calbó es remet als números: 'Aritmèticament, és més lògic pensar que podran fer més 15, 16, 17 diputats del PP que els tres o quatre que pugui sumar Ciutadans. A més, Albert Rivera hauria de donar explicacions als seus votants sobre per què el 66% dels diputats de Ciutadans escollits el 2007 ja no militen a la formació. Albert Rivera pot garantir que els militants que aconsegueixin l'acta de diputat continuaran defensant el mateix programa d'aquí uns anys?'.
Aquesta és la reflexió que devien fer els 15 exmilitants de Ciutadans que el 22 d'octubre van decidir afiliar-se al PP, entre els quals hi havia l'excandidata de C's a l'alcaldia de Barcelona, Esperanza García. Llavors, Sánchez Camacho ja va apel·lar al 'vot útil' dels constitucionalistes i antinacionalistes.
Concert econòmic
El líder espanyol del PP, Mariano Rajoy, va insinuar la setmana passada que el concert econòmic que proposa CiU per a Catalunya és una demanda factible en termes polítics, i que estarà disposat a parlar-ne a partir de les eleccions espanyoles del 2012. En aquest mateix sentit s'expressa Calbó: 'Des del PPC sempre hem defensat la millora del finançament català. Quan vam governar, ja vam millorar-lo. Qui hauria de donar explicacions és qui deia que era necessària la reforma de l'Estatut per millorar el finançament català i ara diu que no.'
Per fer front a la crisi, Calbó també exposa que el PPC proposa la reducció d'un 30% de les empreses públiques catalanes i la redefinició dels àmbits competencials i de gestió dels ajuntaments, els consells comarcals i la Generalitat.
Immigració
El secretari d'organització popular rebutja de ple que el PPC centri la seva campanya electoral en el debat immigratori, com es podria desprendre arran de les últimes accions que ha protagonitzat el candidat popular a l'alcaldia de Badalona, Xavier García Albiol. Segons Calbó, la campanya popular pivotarà, eminentment, sobre els eixos de l'economia i la creació d'ocupació, la seguretat i l'educació, per bé que reconeix que el debat immigratori ha ocupat molts titulars de la campanya popular, 'més dels que hauria desitjat', apunta.
També nega que el PPC hagi accentuat el seu discurs immigratori arran de la irrupció de Plataforma per Catalunya (PxC) en el panorama polític català: 'Ja parlàvem d'aquests temes a les eleccions espanyoles del 2008, en parlem ara i en parlarem a les municipals de l'any vinent. Som un partit coherent, cosa que d'altres no poden dir.' Així mateix, afirma: 'El que és realment perillós és no parlar de la immigració. Els qui fins fa quatre dies defensaven els papers per a tothom, ara ens diuen que callem. Això sí que és irresponsable. Volem saber què proposen, de la mateixa manera que nosaltres fem unes propostes que queden ben detallades al programa'.
Bernat Ferrer
Notícies relacionades
- La 'valentia' de votar ERC 01.10.2010.
- La 'cuina' de Solidaritat Catalana 06.10.2010.
- Ciutadans ja es veu amb grup parlamentari propi al nou Parlament 27.10.2010.
- Francesc Homs, sobre el concert econòmic: 'Si es vol, es pot' 05.11.2010.