directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 14:32 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Finalment CiU s'alia amb el PP i salva el monument franquista de Tortosa

Els impulsors de la retirada asseguren que no cessaran fins aconseguir-la

Comentaris 29  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

Els vots dels grups municipals de CiU i del PP han tornat a evitar que l'Ajuntament de Tortosa aprovi una moció per retirar la simbologia franquista de la ciutat. En el debat de la moció popular, defensada per una portaveu del col·lectiu Casal Popular Panxampla, no hi ha hagut sorpreses i malgrat les 856 signatures que avalaven la proposta, i el suport que han donat PSC, ERC (a l'equip de govern) i ICV, CiU no ha canviat d'opinió. La moció instava l'Ajuntament a retirar tota la simbologia franquista de la ciutat, i molt especialment el monument que hi ha al mig del riu Ebre erigit pel dictador Francisco Franco el 1966 amb motiu de la batalla de l'Ebre. Tot i que els convergents han votat contra la moció en qualificar-la d'electoralista, els responsables de la retirada han assegurat que no pensen rendir-se i continuaran lluitant perquè la Llei de la memòria històrica es compleixi. 
monument feixista tortosa
Comparteix
   


Etiquetes
'S'ha perdut una oportunitat històrica'

Des de la Comissió per la retirada del monument s'ha lamentat la decisió de CiU, ja que consideren que l'alcalde Ferran Bel 'ha perdut una ocasió històrica per alliberar Tortosa del dubtós honor de tenir el símbol franquista més gran de Catalunya'. Davant la resposta de Bel, en titllar d''electoralista' la moció, han lamentat que no hagin esgrimit cap tipus d'argumentació històrica o política per justificar el monument falangista.

Pels responsables de la campanya per retirar el monument 'els senyors regidors de CiU seran recordats per bona part de la població de Tortosa, de les Terres de l’Ebre i de Catalunya com a responsables de mantenir els símbols d’un règim que va atacar la llengua, la cultura i la identitat del poble català, poble que diuen defensar'. A més consideren que Ferran Bel i el seu equip municipal 'han incomplert una llei, la de la memòria històrica, que el seu propi partit va votar favorablement al parlament de Catalunya, i que recomana la retirada de tots els símbols franquistes de les vies públiques dels municipis catalans'.

Malgrat el revés de la votació d'aquest 8 de novembre, els impulsors del moviment contra el monument franquista mantindran la lluita perquè el símbol deixi d'existir, i així Tortosa 'deixi de ser la tercera ciutat de Catalunya amb més símbols franquistes'.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#29
11 de novembre de 2010, 23.32 h

#28 Tant si no més que si hagues guanyat l' altre bando. I no ho diu enlloc que sigui per a un sol bando. El que vull dir es que poc m' importa qui el va manar, i que pensseu que significa. Si es mira desde fora del fanatisme politic és molt més senzill que tot això. I que a mi no em molesta, ni sembla que tampoc a la gran majoría de Trotosins i Tortosines, per tant, i veient que no ens podem entendre perque veiem les coses desde perspectives diferents, de moment no es tomba, i si mai es f... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#28
10 de novembre de 2010, 18.33 h

#27 Sembla que Vostè oblida que, aquest símbol enalteix una lluita que va ser exterminadora pel bàndol que va ordenar la seva construcció. No és un símbol neutre, com podria ser "La Tumba del Soldat Desconegut", com hi ha a molts altres països. És un símbol feixista que només enalteix als que van morir del seu bàndol. I això com moltes altres coses.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#27
Albert fletxa Roquetes
10 de novembre de 2010, 17.58 h

#25 Doncs ho sento pero seguiu sense convencerme. Els feixistes perssegueixen tot aquell que no penssa com ells, i vosaltres també. Per tant, no sou millors que ells. Tampoc és una estatua de Franco. Es un monument més o menys bonic, més o menys acertat, pero un monument als caiguts en la batalla de l' Ebre (tant Republicans com mal dit Nacionals), que recorda una trista part de la nostra història i que molts Tortosins sempre l' hem vist aquí. El seu delicte, estar manat contruir per qui ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
10 de novembre de 2010, 16.42 h

#24 Ara me'n expliqui una d'indis i cow-boys. Amb la vostra explicació, hauré de creure que a Totosa la dignitat brilla per la seva absència. No sé què pensarien els tortosins que van morir en aquell front si aixequessin el cap.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
Dani fletxa Cerdanyola
10 de novembre de 2010, 02.55 h

#24 I veuries amb bons ulls si hi hagués una estàtua de Hitler al bell mig de Berlín? O potser no recordes que les atrocitats dels nazis tenien la connivència (i el gaudi, tot sia dit...) del Generalíssim? Sincerament i sense ànim d'ofendre, una cosa és el fet de respectar totes les ideologies i l'altra és el fet de tenir en peu d'igualtat el feixisme (que per doctrina persegueix i combat els qui no pensen com ells) o els lluitadors per la democràcia que van ésser els republicans (rec... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
Albert fletxa Roquetes
9 de novembre de 2010, 23.33 h

#22 Es un questió d'opinions. 856 signatures? No son molts Tortosins i Tortosines. Pot ser no tots tenim el mateix fanatisme que ens tanca els ulls i també hi ha gent que penssa que el monument té que ser on és. I es té que recordar com al que és. Un monument als caiguts en una batalla que mai tindría que haber existit, manat a fer per Franco, però que és quasibé un simbol de Torotsa. En qualsevol càs, no sou millor els que el voleu treure per imposar els vostres simbols. Nosaltres t... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 9
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
Brian fletxa tortosa
9 de novembre de 2010, 23.19 h

El monument continua sent tan franquista com el primer dia. Per molts petits canvis que han fet (sense tocar l'aguila o la creu), l'obra en si representa el franquisme i no es podrà canviar mai. L'unica solucio decent és retirar-lo i ficar-ho en algun tipus de museu, adequadament explicat.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
9 de novembre de 2010, 22.21 h

S'evidencia per enèsima vegada el feixisme del PP (recordem que estem al segle XXI, quan a Alemanya no es permet cap acció ni símbol feixista).
Es veu el llautó un cop més a CiU, sent uns renegats de la pròpia cultura, bolitflers de cap a peus. Esperem que tothom en prengui nota d'això. Esperem que rectifiquin de cara al futur. És imperdonable que s'acceptin monuments a un feixisme de 40 anys que encara en queden seqüeles.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
Toni fletxa Girona
9 de novembre de 2010, 21.04 h

#17 Del PSUC a defensar monuments feixistes ?? Quina evoluciò nano !!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
9 de novembre de 2010, 20.35 h

#17 Vaja, veig que Vostè disposa d'un armari camiser, així es pot canviar les camises cada vegada que convingui als seus interessos. O sigui que no és qüestió d'ideologies. També veig que al meu anterior comentari no m'equivocava. El proper canvi de camisa que feu, serà cap al PP. Vaja, un fet digne de figurar a l'antologia del botiflerisme descarat.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.