directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 21:21 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Carod-Rovira: 'L'Aran pot ser el motor de la recuperació lingüística i cultural de tota l'Occitània'

El síndic d'Aran qualifica la Llei de l'occità com la 'porta a l'esperança' d'una llengua 800 anys perseguida

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

Josep-Lluís Carod-Rovira ha assegurat que la Llei de l'occità, aranès a l'Aran, aprovada pel Parlament de Catalunya pot fer de l'Aran 'el motor de la recuperació lingüística i cultural de tota l'Occitània'. Per aconseguir-ho, Carod-Rovira, ha ofert tot el suport i la complicitat de la Generalitat, malgrat, ha recordat, 'els obstacles permanents que des de determinades institucions de l'estat espanyol es posen per poder viure amb normalitat cadascú amb la seva llengua. De la seva banda, el síndic de l'Aran, Francesc Xavier Boya, ha agraït l'esforç fet pel Govern per aprovar una llei, ha dit, que 'és una porta a l'esperança per a un territori que durant 800 anys ha vist perseguida la seva llengua'.
francesc boya, carod, aranès, occità
Comparteix
   


Etiquetes
El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, que avui ha presentat a l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), la Llei de l'Occità, aranès a l'Aran, aprovada al Parlament de Catalunya el passat mes de setembre, ha assegurat que la oficialitat de l'occità a Catalunya obrirà els ulls a la resta de territoris de parla occitana que a 'hores d'ara es pregunten com un territori tant petit com l'Aran, ha fet un pas endavant tant important en la defensa de la seva llengua'.

En aquest sentit, Carod-Rovira ha assegurat que la Llei de l'Occità pot ser 'el motor de la recuperació lingüística i cultural de tota l'Occitània'. Una fita que ha estat possible, ha dit, perquè a Catalunya, a diferència del que passa a l'estat espanyol, 'la diversitat és un valor'. I és que segons el vicepresident del Govern, a dia d'avui, 'l'estat espanyol mai ha assolit com a pròpia una llengua que no sigui el castellà'.

Per tot això, i perquè Catalunya creu que la riquesa lingüística dóna valor i ajuda a créixer un país, Carod-Rovira ha justificat els esforços fets per 'dignificar i oficialitzar' una llengua que només parlen 6.000 o 7.000 persones a l'Aran i que ha fet de Catalunya un país 'legalment trilingüe'.

De la seva banda, el síndic de l'Aran, Francesc Xavier Boya, ha agraït els esforços del Govern per oficialitzar una llengua '800 anys perseguida i minoritzada'. Un esforç, ha assegurat, que 'salda un deute històric', i que 'porta l'esperança' a l'Aran'.

Boya també ha destacat que 'ens equivocaríem si no tinguéssim present que quan parlem de llengua ho fem d'un trinomi que formen conceptes com territori, llengua, òbviament, però sobretot, poder polític'. I és que com ha recordat, no hi cap llengua que hagi aconseguit 'garantir-se el futur' sense el suport d'un poder polític fort que 'hagi defensat un estatus d'equilibri d'aquella llengua respecte a les fortes'. Per tot això, ha demanat el compromís del Govern de Catalunya de reconèixer 'el poder polític que ha de tenir l'Aran per conservar i preservar la seva llengua'.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#6
J.S.G fletxa Sant Boí
10 de novembre de 2010, 15.27 h

SURTIU DEL SOFÀ D'UNA VEGADA I ANEU A VOTAR PER L'INDEPENDÈNCIA.
VISCA CATALUNYA LLIURE!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Quim fletxa PPCC.
10 de novembre de 2010, 12.47 h

#4 Les comparacions són odioses però no comparis Andorra que amb prou feines deu tenir 100 000 habitants amb el principat de Catalunya o els Països Catalans a més tot i això si Andorra entra a la CE , com tot indica que serà, el català passarà a ser oficial automàticament per ser la única llengua oficial d´un estat membre perquè desgraciadament la Europa que tenim és la dels estats i no la dels pobles i si no hi tens estat propi ets un sense papers i no tens gairebé veu i menys ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
10 de novembre de 2010, 11.28 h

Somnieu truites o què? Andorra, un territori de dimensions com les de la Vall d'Aran, és estat i té com a llengua oficial el català... tot i aquest grau de representació internacional, a anys llum de la Vall d'Aran sotmesa per Espanya, algú pot aventurar-se a dir que Andorra és el motor de la recuperació lingüistica i cultural dels Països Catalans? D'altra banda la mesquinesa del senyor Boya no té límits, ell que és del PSC, ja sabeu "ni independentista ni de dretes", aprofita qual... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Jordi-80 fletxa València
10 de novembre de 2010, 11.05 h

La independència de Catalunya no només seria un revulsiu i un avantatge per a la resta de Països Catalans i per al català, que seria oficial a la UE (si és que no ens fan fora). També seria un revulsiu per a Occitània i l'occità, ja que eixa llengua seria oficial també a tots els organismes on Catalunya participara. Hem de conscienciar i activar als milers de nacionalistes occitans del nostre país veí per a que ens recolzen, perquè la nostra victòria serà també seua.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Quim fletxa PPCC.
10 de novembre de 2010, 09.29 h

#1 Perdona Mengano però això que dius ja passa des de fa molt de temps, només cal recordar que els espanyols van regalar la Catalunya Nord als francesos i que gracies a que el francesos es van aliar amb els espanyols vam perdre les nostres llibertats i en l´actualitat la França jacobina està en contra de tot fet cultural diferent al francès, així doncs que proposes, no moure ni un dit per no molestar espanyols i francesos? Occitans i catalans som molt més que pobles germans som dues re... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Mengano fletxa Barcelona
10 de novembre de 2010, 08.38 h

Gran estrategues els polítics catalans, ara només falta que es despertin els francesos i ens busquessim un enemic fort dins la unió europea que s' aliïi amb la casta militar castellana en contra de Catalunya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.