directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 06:51 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Eleccions 2010 doble fletxa

El Col·legi de Periodistes rebutja els blocs electorals i defensa la llibertat d'informació també en campanya

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació s'ha sumat al manifest i a una llei electoral catalana que eviti els blocs electorals

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Desenes de periodistes han mostrat aquest dimarts a la tarda el seu rebuig als blocs electorals que imposen temps i ordre en la informació política durant la campanya. El CPC considera que el control dels mitjans públics 'vulnera l'essència del periodisme i de la llibertat d'expressió'. El degà del Col·legi ha explicat que el manifest és una reivindicació pel 'dret a què els ciutadans rebin lliure informació, també i fonamentalment en període electoral'. Joan Manuel Tresserras ha defensat que una llei electoral catalana facilitaria la desaparició d'aquests blocs. Per la seva banda, el president del Parlament, Ernest Benach, ha dit que 'política i informació' són fonamentals per viure en llibertat.
col·legi de periodistes, blocs electorals, campanya
Comparteix
   


Etiquetes
El control del temps i l'ordre en què apareix la informació política en períodes electorals, la informació realitzada que serveixen els propis partits i les rodes de premsa en què no s'admeten preguntes als periodistes són, tres dels punts que el Col·legi de Periodistes ha inclòs en un manifest per mostrar el rebuig als Blocs Electorals. En un acte celebrat al Col·legi d'Advocats aquest dimarts al vespre, desenes de periodistes s'han sumat a la protesta.

El degà del Col·legi de Periodistes, Josep Maria Martí, ha defensat que aquest mètode 'vulnera l'essència del periodisme, la llibertat d'expressió' i a més a més, ha afegit que 'limita als ciutadans el dret a una informació no propagandística', ja que el sistema de blocs, no distingeix, segons Martí, informació de propaganda.

Per això, en el manifest, els periodistes han demanat que les empreses públiques puguin treballar sense aquestes imposicions de blocs, de la mateixa manera que ho feien les privades, i ha qualificat aquest control 'd'un pas enrere en la professió', després de trenta anys de democràcia. Martí ha demanat també, que la societat civil se sumi al manifest i sigui conscient d'aquest control dels mitjans públics.

Tresserras demana una llei electoral catalana

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació s'ha sumat al manifest del Col·legi de Periodistes i ha defensat una llei electoral catalana que faciliti la seva desaparició, i que garantiria que els grups menors tinguessin les mateixes oportunitats de cara als mitjans de comunicació, i per tant, ha demanat 'un tractament especial' de la informació política en campanya electoral. 'Sempre treballem en minutatges', ha dit Tresserras, però ha afegit que segons quin control no és admissible a l'interior de la programació informativa, que ha d'estar subjecta al criteri professional i periodístic.

Paral·lelament, ha demanat als professionals dels mitjans públics que sigui responsables a l'hora de manifestar-se i pronunciar protestes per tal de no desprestigiar les empreses i mitjans públics. Tresserras ha declarat que 'segons quines formes es tria de protesta' s'acaba no pas fent un servei a l'empresa pública, sinó 'perjudicant la reputació de l'empresa pública'. El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació ha demanat doncs 'comportament intel·ligent' dels periodistes. Ha assegurat que els mitjans privats tampoc no estan exempts de controls i normes, i ha defensat que els mitjans públics gaudeixen de molta més llibertat.

El president del Parlament, Ernest Benach, també ha estat present a l'acte i ha demanat 'confiança pel criteri periodístic'. També ha reconegut la culpa dels polítics per la desafecció dels ciutadans però ha demanat un esforç 'per ser capaços de veure que informació i política són fonamentals per viure en llibertat'.

L'acte del Col·legi de Periodistes, en el qual han assisit nombrosos professionals de diferents mitjans de comunicació, ha comptat amb una taula rodona on la periodista portuguesa Sandra Sá Couto ha explicat els sistema que s'utilitza a la Ràdio i Televisió de Portugal en períodes electorals, i que dóna el mateix temps a tots els partits, i l'advocada Gemma Segura ha explicat el marc legal en què es desenvolupen normes com les que imposen els blocs.

Per la seva banda, el cap de política de TV3, Ernest Maymó, criticat el sistema de blocs perquè 'enquista la societat i la fa inamovible' i ha qüestionat el fet que el control sigui únicament en els quinze dies de campanya. Maymó ha demanat 'no fer més passos enrere' i ha fet una crida a recuperar 'el prestigi de la política¡ i també de la professió, per respecte als periodistes i també als espectadors.





COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
10 de novembre de 2010, 12.41 h

Gràcies als acords entre els grans unionistes amb Espanya MAS i MONTILLA la llei electoral continua i continuarà tal i com es fins avui, per que afavoreix els seus interessos partidistes. Segresten la pluralitat i la llibertat a la societat i als periodistes.
Es clar que ells (MAS i MONTILLA, CiU i PSC) ja tenen barra lliure al Periodico, la Vanguardia, el AVUI i a tots els mitjans espanyols que s'estimen mes un català unionista com MAS que un independentista com Puigcercós o Carretero.
E... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
10 de novembre de 2010, 09.57 h

Amb la classe periodòstica P$OEmontillista que patim a Catalunya i que a TV3 ens treu en Montilla fins a la sipa, encara sort dels blocs electorals, sino tindriam un publireportatge de 24 hores sobre el "gran lider i guia espiritual" estil Corea del Nord.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Sergi fletxa Tarragona
10 de novembre de 2010, 08.39 h

La mateixa cantarella de totes les eleccions, i que no serveix per res. Hauríem de tancar les teles i ràdios públiques quan fan propaganda. Amb aquesta democràcia i polítics de baixa intensitat i mediocres que tenim, aquestes manifestacions són una pèrdua de temps. Són uns totxos.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Matilde fletxa Mollerussa
10 de novembre de 2010, 08.07 h

Ho sento. Això és una soberana tonteria. En general hi ha dubtes raonables que els periodistes apliquin criteris periodístics en les seves falques informatives referides a política i economia. Es limiten a fer de caixes de ressonància d'aquells que els diuen (i els paguen) per dir allò que han de dir. A hores d'ara això del criteri "periodístic" no és més que un eufemisme per aconseguir que només es pugui informar del de sempre als de sempre. La informació pública no està malament... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.