
El Col·legi de Periodistes rebutja els blocs electorals i defensa la llibertat d'informació també en campanya
El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació s'ha sumat al manifest i a una llei electoral catalana que eviti els blocs electorals
Desenes de periodistes han mostrat aquest dimarts a la tarda el seu rebuig als blocs electorals que imposen temps i ordre en la informació política durant la campanya. El CPC considera que el control dels mitjans públics 'vulnera l'essència del periodisme i de la llibertat d'expressió'. El degà del Col·legi ha explicat que el manifest és una reivindicació pel 'dret a què els ciutadans rebin lliure informació, també i fonamentalment en període electoral'. Joan Manuel Tresserras ha defensat que una llei electoral catalana facilitaria la desaparició d'aquests blocs. Per la seva banda, el president del Parlament, Ernest Benach, ha dit que 'política i informació' són fonamentals per viure en llibertat.
El control del temps i l'ordre en què apareix la informació política en períodes electorals, la informació realitzada que serveixen els propis partits i les rodes de premsa en què no s'admeten preguntes als periodistes són, tres dels punts que el Col·legi de Periodistes ha inclòs en un manifest per mostrar el rebuig als Blocs Electorals. En un acte celebrat al Col·legi d'Advocats aquest dimarts al vespre, desenes de periodistes s'han sumat a la protesta.El degà del Col·legi de Periodistes, Josep Maria Martí, ha defensat que aquest mètode 'vulnera l'essència del periodisme, la llibertat d'expressió' i a més a més, ha afegit que 'limita als ciutadans el dret a una informació no propagandística', ja que el sistema de blocs, no distingeix, segons Martí, informació de propaganda.
Per això, en el manifest, els periodistes han demanat que les empreses públiques puguin treballar sense aquestes imposicions de blocs, de la mateixa manera que ho feien les privades, i ha qualificat aquest control 'd'un pas enrere en la professió', després de trenta anys de democràcia. Martí ha demanat també, que la societat civil se sumi al manifest i sigui conscient d'aquest control dels mitjans públics.
Tresserras demana una llei electoral catalana
El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació s'ha sumat al manifest del Col·legi de Periodistes i ha defensat una llei electoral catalana que faciliti la seva desaparició, i que garantiria que els grups menors tinguessin les mateixes oportunitats de cara als mitjans de comunicació, i per tant, ha demanat 'un tractament especial' de la informació política en campanya electoral. 'Sempre treballem en minutatges', ha dit Tresserras, però ha afegit que segons quin control no és admissible a l'interior de la programació informativa, que ha d'estar subjecta al criteri professional i periodístic.
Paral·lelament, ha demanat als professionals dels mitjans públics que sigui responsables a l'hora de manifestar-se i pronunciar protestes per tal de no desprestigiar les empreses i mitjans públics. Tresserras ha declarat que 'segons quines formes es tria de protesta' s'acaba no pas fent un servei a l'empresa pública, sinó 'perjudicant la reputació de l'empresa pública'. El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació ha demanat doncs 'comportament intel·ligent' dels periodistes. Ha assegurat que els mitjans privats tampoc no estan exempts de controls i normes, i ha defensat que els mitjans públics gaudeixen de molta més llibertat.
El president del Parlament, Ernest Benach, també ha estat present a l'acte i ha demanat 'confiança pel criteri periodístic'. També ha reconegut la culpa dels polítics per la desafecció dels ciutadans però ha demanat un esforç 'per ser capaços de veure que informació i política són fonamentals per viure en llibertat'.
L'acte del Col·legi de Periodistes, en el qual han assisit nombrosos professionals de diferents mitjans de comunicació, ha comptat amb una taula rodona on la periodista portuguesa Sandra Sá Couto ha explicat els sistema que s'utilitza a la Ràdio i Televisió de Portugal en períodes electorals, i que dóna el mateix temps a tots els partits, i l'advocada Gemma Segura ha explicat el marc legal en què es desenvolupen normes com les que imposen els blocs.
Per la seva banda, el cap de política de TV3, Ernest Maymó, criticat el sistema de blocs perquè 'enquista la societat i la fa inamovible' i ha qüestionat el fet que el control sigui únicament en els quinze dies de campanya. Maymó ha demanat 'no fer més passos enrere' i ha fet una crida a recuperar 'el prestigi de la política¡ i també de la professió, per respecte als periodistes i també als espectadors.