directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 00:25 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El govern espanyol força la Comissió Europea a diferenciar el català del valencià en els cursos per a Erasmus

Cada cop són més els universitaris estrangers que estudien l'idioma a Catalunya, ja sigui per plaer o per motius acadèmics i laborals

Comentaris 14  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

Amb només tres setmanes de classe, la Nora Gröhmann, alemanya de 21 anys, ja s'expressa clar i català: 'Vull aprendre català perquè m'agrada molt Barcelona i m'hi vull quedar a treballar'. Com ella, centenars d'estudiants Erasmus que vénen a Catalunya s'apunten cada any a classes de català i 'cada cop hi ha més peticions', assegura a l'ACN la coordinadora de català de la Universitat Pompeu Fabra, Elisenda Campmany. Davant la demanda creixent, la Comissió Europea ha subvencionat per primera vegada els cursos d'iniciació a la llengua que es fan a l'inici a les universitats dels Països Catalans. Això sí, a petició del govern espanyol, la convocatòria de l'ajut distingeix català i valencià.
erasmus aniversari universitats minubus esn
Comparteix
   


Etiquetes
Des del curs 2010-2011, la Comissió Europea finança part dels anomenats Cursos Intensius per a Erasmus, destinats als estrangers que van a Catalunya i a altres zones de l'estat espanyol i volen aprendre la llengua. Ho fa, però, diferenciant català i valencià, com si fossin dos idiomes diferents. 'Això ho han decidit les autoritats espanyoles, que ens han dit que podem donar suport a cursos en català, basc, gallec i valencià, és a dir, quatre llengües regionals poden rebre la mateixa contribució econòmica per part de la CE', explica a l'ACN el portaveu comunitari d'Educació, Cultura, Multlingüisme i Educació, Denis Abbott.

'No cobrim tot el cost del curs, però fem una contribució d'uns 6.300 euros per cada curs que s'organitza', hi afegeix el portaveu. Això ha implicat un ajut de 43.960 euros per variant lingüística, segons les dades de la Xarxa Vives d'Universitats, que ha gestionat els ajuts de valencià i català. A Catalunya hi ha tres universitats que ja han invertit els fons per als seus cursos de benvinguda: la UB, la URV i la UAB, explica Abbott. 'L'interès en aquests cursos ha estat massiu: han demanat fer el curs de català set vegades més estudiants de les places que oferíem. Teníem 50 places, perquè els professors volen classes petites, però pels cursos d'agost i setembre vam tenir 400 peticions i no vam poder dir 'sí' a tothom', hi afegeix el portaveu europeu.

Un de cada tres estudiants Erasmus aprèn català

I és que cada cop són més els estudiants que es decideixen a estudiar català. Així ho ha constatat la Universitat Pompeu Fabra (UPF), que el curs passat va oferir 13 cursos per a 348 estudiants, 143 dels quals provenien de diverses parts d'Europa i seguien el programa Erasmus. El curs 2009-2010, un de cada tres estudiants Erasmus (en total n'eren 395) va seguir cursos de català a la UPF. La xifra suposa un increment del 14% respecte a l'any anterior, segons explica la coordinadora de català del programa d'ensenyament d'idiomes de la UPF, Elilsenda Campmany. Tant és així que, sobretot a l'inici del curs, no hi ha prou places disponibles.

En aquest sentit, la coordinadora de català valora de manera molt positiva el nou ajut europeu, del qual la UPF començarà a beneficiar-se l'any vinent. 'Qualsevol subvenció sempre és bona, perquè algun any ens hem trobat que hi ha més demanda que oferta', argumenta.

La major part dels estudiants 'estan assabentats de la realitat que es viu a Catalunya, que hi ha dues llengües i les dues les faran servir a la universitat', comenta Campmany. Els llocs d'origen són variats, però 'predominen molt els alemanys, interessats per la gramàtica', explica Campmany. Precisament la Nora Göhmann i la Christina Schappacher, dues estudiants que porten tres setmanes fent català a la UPF, són alemanyes. En un català ben clar, Schappacher, que també parla anglès, alemany, francès, castellà i llatí, explica: 'Em dic Christina, tinc 23 anys, sóc d'Alemany i parlo una mica de català. Visc a Barcelona, estic per set mesos aquí i visc (...) a la Sagrada Família, sí'.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#14
L'Esteve fletxa Vallés Oriental
11 de novembre de 2010, 09.55 h

Quim , Vicenç, Otger ... perquè li doneu menjar al gos?????. Nois , es que no us adoneu que us pren el pèl???. Siguem realistes , cap de nosaltres canviarà el seu tarannà independentista per molt que el gos lladri , oi??. Doncs deix-lo amb els seus lladrucs i passeu d'ell.

No feu cas quan us dic que no alimenteu als Trolls i clar , el porc ja se sap que gaudeix revolcan-se en la seva pròpia merda.

To be water may friends .... don't worry.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
Quim fletxa PPCC.
11 de novembre de 2010, 01.14 h

#5 Aquests són els teus arguments? en comptes de dir bajanades perquè no ens expliques les gran avantatges que tenim els catalans dependent de l´estat espanyol? i per què no comptes tots els estats que han renunciat a la seva sobirania per donar-la a un altre estat? i per què no ens expliques alguna bajanada més com ara que tots els estats que s´han independitzat d´espanya estan bojos per tornar a ser una colònia espanyola?. Bipolar no se si ho seràs però, amb tots els respectes pel... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
10 de novembre de 2010, 20.32 h

Si ho diu el "Ministerio de Educación"!
Ministra de "Heducación" (amb "h")? http://www.heducacion.com/home.php?goto=video

Si no volem tenir la seva cultura, marxem!

VISCA CATALUNYA QUART ESTAT!


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
10 de novembre de 2010, 19.54 h

#5 Avui,veient les tifes de gós escampades pel carrer,em dono compte que necessitem un estat propi per perdre de vista especímens com tu,tant em fort que siguis idiota,pitjor per espanya....


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
10 de novembre de 2010, 19.50 h

#1 En canvi tú ets patètic...vet-ho aquí.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
10 de novembre de 2010, 19.10 h

Espanya cada dia fa més fàstic. Ens diuen separatistes però l'únic que volen és separar la nostra llengua.

Hem de començar a fer les coses amb precisió perquè la veritat surti a la llum.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
L'Esteve fletxa Vallés Oriental
10 de novembre de 2010, 16.47 h

Sort tenim que el gobierno del PSOE es un govern amic ....
Ja ho diu la dita: Senyor , cuidem dels amics que dels enemics ja m'he n'ocupo jo......


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
ANTON fletxa san jose
10 de novembre de 2010, 16.03 h

Nada nuevo bajo el sol, lo importante es que se den a conocer los hechos, cuanta mas informacion se transmita, mas catalanes se daran cuenta de donde estan....... una colonia pura y dura.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Jordi-80 fletxa València
10 de novembre de 2010, 14.45 h

L'estratègia d'extermini de la llengua i nació catalanes té múltiples cares. Aquesta n'és una d'elles. Açò és el que fa el PSOE. Que els votants valencianistes que encara voten PSOE en prenguen bona nota.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
roger fletxa gavà-mar
10 de novembre de 2010, 13.02 h

#2 Quim, avui he vist a un senyor amb barret jugant a la petanca, una prova més de que necessitem un estat propi.
Odio ser bipolar, és una sensació maravellosa...


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 10
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.