directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 08:21 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

La radiografia dels Mossos d'Esquadra, malgrat Joan Saura

El periodista Jofre Montoto publica el llibre 'Com és i a què s'enfronta la policia de Catalunya', que la conselleria va intentar censurar

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

L'historiador i periodista Jofre Montoto presenta aquest vespre el llibre Com és i a què s'enfronta la policia de Catalunya (Dux), una radiografia de com són els agents de la Policia de Catalunya, en quins camps treballen, què pensen i a què aspiren que sigui la policia d'aquest país. El llibre, amb pròleg de Miquel Sellarès, s'ha acabat publicant malgrat l'oposició de la conselleria d'Interior, que si bé en un primer moment va autoritzar-lo, posteriorment va intentar censurar-ne molts dels capítols definitivament publicats, segons que denuncia el propi Montoto al pròleg.
"Com és i a què s'enfronta la policia de Catalunya"
Comparteix
   

L'autor critica que la conselleria dirigida per Joan Saura el va comminar a eliminar paràgrafs sencers, per bé que molts d'ells 'comptaven amb el visitplau dels caps de cada una de les unitats' entrevistades. És per aquest motiu que Montoto exposa, sense cap mordassa, que 'molts policies viuen amb por de manifestar obertament allò que pensen' i es mostra esperançat que el llibre podrà tenir una segona edició més completa 'quan hi hagi un partit polític al capdavant de la Conselleria d'Interior amb veritable vocació democràtica'.

Montoto assegura que, en un primer moment, quan la conselleria el va autoritzar a entrevistar-se amb els responsables de cadascuna de les unitats dels Mossos, 'en cap moment se'm va plantejar cap mena de condicions ni restriccions, més enllà de les que la seguretat exigís o els caps de les unitats demanessin. Tot perfectament lògic i assumible. Tampoc se'm va dir ni insinuar que els texts haurien de passar cap mena de censura ni res semblant'.

Malgrat aquesta reunió inicial, i sobretot arran d'un canvi al capdavant de l'oficina de premsa del cos policial, l'autor explica que va començar a tenir problemes d'accés als comandaments, se li van cancelar trobades previstes i se li va demanar que esporgués part dels textos escrits: 'Se'm va dir que volien que eliminés algunes de les coses escrites. Ja que 'el Cos' m'havia obert les portes, ara, el que jo havia de fer era agrair-li-ho eliminant segons què del llibre. Jo vaig explicar que aquest llibre no és un encàrrec fet pel Departament d'Interior, ni pel Cos de Mossos d'Esquadra, ni per ningú.'

En aquesta mateixa línia s'expressa el prologuista Miquel Sellarès, que ressalta que Montoto 'podria haver fet allò que s'acostuma, un llibre pagat, ple de fotografies de color dels principals líders polítics d'aquesta etapa de la nostra policia, lloar-los i després distribuir-lo com a màrqueting del Departament de l'Interior. Però coherent amb la línia de ser, ha fet un llibre transparent, clar, explicant el que ha vist, el que ha sentit'.

Així, doncs, Com és i a què s'enfronta la policia de Catalunya és 'una explicació tècnica, professional i humana de les diferents unitats i especialitats de la nostra policia', exposa Sellarès, primer director general de Seguretat Ciutadana i promotor dels Mossos d'Esquadra.




COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.