directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 12:41 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El govern espanyol admet que no paga les traduccions al català a la UE i que no ho pensa fer

López Garrido s'escuda en la crisi · Junqueras troba una falta de respecte considerar el català 'un extra'

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

L'Estat espanyol ha admès per primera vegada que incompleix l'acord signat amb les institucions europees pel qual es compromet a crear i dotar de pressupost un òrgan que tradueixi al català certa legislació europea i la correspondència amb els ciutadans de la Unió. Així ho ha reconegut el secretari d'Estat per a la UE, Diego López Garrido, que ha posat com a excusa que, a causa de la crisi econòmica, l'Estat espanyol no pot destinar una partida pressupostària a fer les traduccions. Davant d'aquesta actitud l'eurodiputat d'ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat que es tracta de 'manca de voluntat política' ja que els acords van signar-se el 2005, en plena eufòria econòmica i tampoc llavors van complir-los. A més, Junqueras ha considerat que és 'una manca de respecte' que l'Estat espanyol consideri el català 'un extra al pressupost'.
'És una manca de respecte que l'Estat espanyol consideri el català com un extra del pressupost. A ningú se li acudiria pensar que les traduccions al castellà són prescindibles però, en canvi, el govern espanyol creu que el català sí que ho és. És una prova més dels menyspreu de l'Estat envers els ciutadans de Catalunya', s'ha queixat Junqueras després de la reunió que ha mantingut aquest dijous amb López Garrido.

El primer 'mea culpa' del govern espanyol

Fins ara, el govern espanyol negava l'incompliment dels acords administratius pel català malgrat que, en resposta a diverses preguntes parlamentàries de l'eurodiputat Junqueras, les institucions comunitàries havien acusat directament el govern espanyol. No ha estat fins la reunió d'aquest dijous que Madrid ha reconegut la seva responsabilitat. 'La credibilitat del govern espanyol és nul·la: diuen que no tenen diners però no és veritat, perquè en aquesta legislatura han gastat més que mai', lamenta l'eurodiputat de CiU, Ramon Tremosa.

De fet, aquest estiu, el Parlament Europeu, el Consell de la UE i el Defensor del Poble Europeu van respondre les preguntes de Junqueras afirmant que és el govern espanyol qui incomplia els acords que signats al 2005 per l'ús del català a les institucions europees. El president de l'Eurocambra, Jerzy Buzek, va remarcar a la seva carta que Madrid s'havia compromès a traduir al català tota la legislació adoptada per codecisió però, com que no ho feia, el Parlament Europeu no podia penjar a la seva pàgina web la versió en català d'aquests acords.

Tot i comptar amb 13 milions de parlants repartits en diversos estats membre i ser la novena llengua més parlada a la UE, el català no és una de les 23 llengües oficials de la Unió.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
Raimon fletxa Vilafranca
11 de novembre de 2010, 20.46 h

#4 En dono fe Antoni! A mi tampoc se'm carrega Junqueras.cat!!
Censura al facebook i a tot arreu! És una vergonya!
Puta Escanya per sempre!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Antoni fletxa Barcelona
11 de novembre de 2010, 20.26 h

Molt sovint per estar assabentat del que passa a la CE, entro en la web de Junqueras.cat. Potser es una casualitat, però aquesta web ara després d'esperar una estona es carrega totalment en blanc i això ha sigut justament avui quan ha sortit aquesta noticia.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
11 de novembre de 2010, 20.10 h

M'agradaria que els unionistes m'expliquessin les avantatges que té ser una "región española". Les avantatges de ser lliures, ser el quart estat d'Europa i que no ens robin 22.000.000.000 ja les sé!

Vull separar-me
11/07/10 02:00 - Mateu Ciurana

Escolta Espanya, hem arribat al final de camí. Vull separar-me. No m'havia pas imaginat fa uns anys que arribaria a aquest extrem però això nostre no té futur. Et veig com un marit antipàtic que em maltracta i m'explota. No em sap greu recor... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Pau Casals fletxa Girona
11 de novembre de 2010, 19.36 h

Cobrar impostos als catalans si que ho fan. Segons els criteris de molts espanyols i colons espanyols establerts a Catalunya, a la UE nomès hi hauria d'haver un idioma comú, que és el que saven la majoria dels europeus i amb el que ens entendriem tots. Però això son figues d'una altre paner, oi , espanyols ?


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
11 de novembre de 2010, 16.55 h

I doncs, què us pensàveu?
L'estat espanyol és incapaç de defensar el català, no perquè no pugui, sinó perquè no vol. El seu objectiu és eliminar-lo completament. Almenys aquesta vegada ho han reconegut, però han tornat a posar l'excusa de la crisi. Per exemple, PP i PSC-PSOE no volen que el català sigui oficial a Europa.
Però pot ser que gràcies a Andorra s'oficialitzi a la Unió Europea. Té tela que Andorra pugui fer en mesos el que Espanya no ens ha deixat fer mai.
Formar part ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.