directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 16 d'abril de 2024 13:19 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Eleccions 2010 doble fletxa

28-N, quin canvi?

Les relacions Catalunya-Espanya, per primer cop al centre del debat

Comentaris 33  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

Set anys de governs catalanistes i d’esquerres hauran estat un parèntesi entre Jordi Pujol i Artur Mas. Un parèntesi en què Catalunya ha avançat com mai en la presa de consciència col·lectiva, de la voluntat de ser. L’independentisme és present en tota extracció social, rural o urbana. Ha superat la barrera identitària i simbòlica per legitimar-se com una opció pràctica per al benestar i la butxaca. El 2003 s’iniciava una nova etapa de canvi en què Pasqual Maragall va veure com si volia accedir a l’anhelada presidència de la Generalitat havia d’acceptar la petició d’ERC de reformar l’Estatut d’Autonomia. La metxa estava encesa. Catalunya va posar Espanya davant el mirall. Deien de Jordi Pujol que era independentista en la intimitat però que no ho deia perquè no es podia dir. Artur Mas ja diu obertament que votaria que sí en un hipotètic referèndum però que ell no l’organitzarà. Potser caldrà una altra generació de dirigents de Convergència perquè s’atreveixin a fer el pas entre el pensar-ho de Pujol, el dir-ho de Mas i el fer-ho de qui sap qui. El paper central de Convergència l’obligarà a haver de prendre decisions valentes en un horitzó no tan llunyà.

Comparteix
   


Etiquetes
La majoria social per la independència no hi és però creix sense pausa i s’acosta com ha demostrat el moviment ciutadà de les consultes. Esquerra Republicana ha estat qui ha posat sobre la taula aquest debat senzillament perquè va obligar a obrir el procés de reforma estatutària. A més, ha normalitzat l’independentisme: la mentida que el dia que Catalunya sigui independent s’expulsarà algú ha passat a millor vida després de set anys de govern amb el PSC i d’haver fet president un català d’Iznájar. A ERC li tocarà arrossegar CiU a fer el pas del pensar-ho i dir-ho al fer-ho.

ERC paga els plats trencats alhora que neixen nous partits independentistes
Possiblement l’Esquerra de Puigcercós pagarà els plats trencats d’un excés de soroll sobiranista amplificat convenientment que ha viscut en la ficció que si no es proclamava la independència abans d’ahir era perquè ERC no volia. Noves opcions electorals poden ocupar part d’aquest independentisme que s’ha eixamplat. Joan Laporta, Alfons López Tena i Uriel Bertran semblen els únics en condicions de fer-ho. El Reagrupament de Joan Carretero ha repetit els pitjors vicis de divisions i sectarisme clàssics en el moviment independentista. Tot apunta que ho pagarà electoralment.

El PP, tercera força? Tejerisme judicial
Iniciativa seguirà el seu rumb de consolidar l’espai de l’esquerra verda nacional que potser algun dia podria constituir una alternativa al PSC si arribés a sumar complicitats amb Esquerra Republicana. L’unionisme espanyolista sortirà reforçat en les eleccions. Alicia Sánchez-Camacho pot recuperar la tercera plaça del podi parlamentari i condicionar Artur Mas amb un suposat pacte a Madrid el 2012 per negociar una quimera -a dia d’avui- com el concert econòmic. Un PP que està desmuntant l’Estatut i creant una base que parteix del tejerisme judicial que pren per bona la sentència del Constitucional amb què pretén articular un corpus judicial nou que posi en qüestió aspectes clau de la convivència a Catalunya els darrers 30 anys com és la normalització de la llengua.

Artur Mas, la clau: amb Espanya o amb Catalunya
La clau serà aquesta. Artur Mas serà un canvi per avançar i plantejar-se horitzons d’ambició nacional o repetirà errors vells i especularà pensant en pactes a Madrid després de les eleccions espanyoles de 2012? Si Convergència i Unió no aconsegueix majoria, caldrà exigir-li que, per imperatiu de coherència i progrés nacional, plantegi una governabilitat on no es compti amb els enemics de Catalunya i sí amb els que estan disposats a fer un pas endavant.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#33
12 de novembre de 2010, 19.39 h

#6 ELs ajuds socials no estan col.lapsats per culpa dels catalans,demagog de merda,i parlant de la tipa que és famosa per tocar-li la xorra a un torero,més representativa de l'hispanopaletisme impossible,aquí som gent seriosa,encara que de tant en tant surti algun inadaptat a vomitar la seva merda,encara no t'has adonat que sobres aquí?vés als blogs on riuen les gràcies al boadella i al seu amic,el pederasta dragó,al ritme del xarnego loquillo i el bord del vidalquadras,segur que allí s... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#32
Bernat fletxa Setcases
12 de novembre de 2010, 16.42 h

Aviat els pocs catalans que quedem haurem d´emigrar perque Catalunya fara fastic.
Tenim el que ens mereixem i el que hi ha es MERDA. Es el que ens mereixem.
Els bascos tindran la independencia mes aviat del que ens pensem i aqui continuarem lluitant entre nosaltres.
Catalunya estara morta.
El catala esta mort.
La nostra cultura morira per culpa nostra. Que els hi deixarem als nostres fills?? Un pais axarnegat?? un pais islamitzat?? un pais amb totes les dones amb burca?? un pais on el catala n... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#31
Pau fletxa Cardedeu
12 de novembre de 2010, 16.23 h

#21 per dropo inútil aquell que es diu com tú, que no ha fotut brot en sa vida......vaja, un NI-NI-NI


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#30
12 de novembre de 2010, 15.40 h

La manera més ràpida de veure com el que ens venen és fum, és preguntar-se no sobre les promeses, sinó com les pensen dur a terme. Per exemple, amb un estatut retallat, sense capacitat per influir enlloc, amb un finançament colonial, com s'ho pensen fer?.

Les forces de filiació espanyola, PSC, PP i C's no en diuen res més que millorar la gestió, com si en un cotxe sis-cents es pogués competir a la Fòrmula 1. El PSC afegeix que recuperarà algunes coses de l'estatut per la porta del ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#29
12 de novembre de 2010, 14.16 h

Qui va reclamar el concert econòmic l'any 1993 ( el segle passat)?, Esquerra. A les hores ens tractaven de visionaris, poca soltes i ximples, i ara corrupCIu ho porta com a estandart a la campanya electoral, el seu principal argument és el Concert econòmic.
Qui ha posat com a tema polític central la independència? esquerra, l'eslògan del PSC diu que no és independentista, se han de desmarcar de l'independentisme perquè durant set anys han fet polítiques en clau catalana i no els hem d... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#28
Ricard fletxa Sabadell
12 de novembre de 2010, 14.14 h

#27 Es igual que el PP sigui la 3º força si Convergencia i ERC sumen, que es el que intentava explicar que jo vull, veig que la fobia a CIU us fa sempre de parlar que s'aliara amb el PP.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#27
Josep fletxa El Masnou
12 de novembre de 2010, 14.12 h

Tens un plantejament una mica surrealista. Seguint el teu criteri només afavoreixes una coalició de govern: CiU+PP. Si tan clar tenim que CiU guanyarà, el que hem d'evitar és que el PP es converteixi en tercera força a Catalunya i àrbitre del nou govern. Els únics que ho poden evitar no són ni CiU, ni SCI ni RCat, sinó ERC. Aquest cop, oblidaré els defectes d'ERC i les rancúnies. L'únic que vull és que PP no sigui tercera força. Per tant, votaré ERC.


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
Ricard fletxa Sabadell
12 de novembre de 2010, 14.02 h

Repeteixo Bertran, no vull un president com Laporta que te despesses en prostitucio carregades a la tarja del club que presidia, Deu sap el que faria tenint mes poder.. (Mairus Querol dixit ,entrevista a RAC1, sobre l'acces ala due diligence completa que un periodista de total confiança hi va poder accedir,... el mon a rac1 amb Jordi Baste)

les opcions son les seguents.

PSC... partit catala sotmes al espanyolisme .... FORA
PP..... sense comentaris
C's.. per fer riure, no te idees propias nom... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 13
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
Bernat fletxa Setcases
12 de novembre de 2010, 13.22 h

El mes fotut de tot es haber de triar entre erc, SI i RCAT.
Els nostres representants independentistes son uns pocavergonyes.
Amb una unio temporal de partits per a les eleccions segur que obtendrien entre 30 i 40 escons al Parlament pero per separat no arribaran a 20.
I mentres tant Catalunya es va diluint mes i mes. Catalunya cada vegada es menys i menys catalana i aviat governaran els de fora o pitjor el PP que mica en mica puja i puja. Si aixo continua aixi Catalunya mai sera un estat indep... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
Lucas fletxa Barcelona
12 de novembre de 2010, 13.13 h

Senyors de directe.cat... no podeu ser més partidistes, oi?
Se us veu el llautó!


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.