directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 11:19 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

Els castells, patrimoni cultural immaterial de la humanitat

La UNESCO també defensarà la dieta mediterrània, el cant de la Sibil·la i el flamenc, entre d'altres

Comentaris 11  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

La UNESCO ha decidit aquest dimarts, en la cinquena sessió del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, que té lloc a Nairobi (Kenya), proclamar els castells com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. D'aquesta manera, la festa dels castellers farà costat a la Patum de Berga pel que fa a les tradicions catalanes defensades per les Nacions Unides. Juntament amb els castells s’han inscrit 46 elements més a la llista de Patrimoni Immaterial, entre ells la dieta mediterrània, el cant de la Sibil·la, el flamenc, les tècniques tradicionals de teixit de tapissos d’Iran, la falconeria o l’òpera de Pekin.
La trobada internacional ha comptat amb la presència d’una delegació catalana encapçalada pel president de Parlament de Catalunya, Ernest Benach, i el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras. També hi eren presents els membres de la Comissió “Castells patrimoni immaterial de la humanitat”, formada pel director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Ramon Fontdevila; el president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Miquel Botella; l’editor de la revista Castells, Jordi Roigé, i el cap del departament de Patrimoni del Centre UNESCO de Catalunya, Lluís Garcia Petit.

El conseller Tresserras ha destacat que “la declaració és un reconeixement internacional molt important per a la cultura catalana i per al món casteller en particular. Aquest reconeixement ens referma la singularitat i ens fa més universals.”

El conseller ha explicat que la declaració és el resultat d’un intens treball realitzat per la Comissió impulsora, però sobretot, de l’esforç i dedicació de tot el món casteller. “Els castellers són una bona síntesi de valors associats a l’esforç, la cooperació entre persones diverses i la confiança en els altres. La nostra cultura popular és plena de tresors llegats per generacions de gent senzilla i treballadora, però els castells tenen una intensitat i espectacularitat que els fa universalment impactants i carregats d’emoció. A partir d’avui, a més de ser patrimoni dels catalans i catalanes, són patrimoni de la humanitat”, ha afegit.

Així mateix, el president del Parlament, Ernest Benach, en el seu discurs davant els membres de la convenció, ha destacat que “avui és un gran dia per als castells, per als castellers i per a tothom que admiri aquesta tradició cultural viva. Els catalans ens sentim orgullosos que les nostres aportacions al conjunt de la humanitat siguin úniques, originals, enriquidores, creatives i arrelades a la tradició, però alhora vives i amb la mirada posada en el futur”.

"En un món cada vegada més individualista, els castells requereixen la conjunció d’un seguit de valors, com la solidaritat, la integració, la cultura de l’esforç i l’acceptació de les persones pel que són. No hi són importants ni la condició social, ni el color de la pell, ni l’edat, ni el gènere. El que hi importa és el treball en equip, la perseverança, l’enginy, la valentia”, ha dit.

En la mateixa línia, Miquel Botella ha explicat que la declaració “és la culminació de la progressió que els castells han seguit els darrers anys, i alhora, un punt de partida per encarar els reptes de futur. Estem segurs que aquest reconeixement per part de la UNESCO servirà per augmentar l’interès pels castells, com per reforçar les colles i augmentar el nombre de seguidors”.

Valoració de la UNESCO

En la valoració de la candidatura, la UNESCO destaca que els castells “són percebuts pels catalans com a part integrant de la seva identitat cultural, transmesa de generació en generació i proporcionen als membres de la comunitat un sentit de continuïtat, cohesió social i solidaritat”.

També assenyala que la seva inclusió en la Llista Representativa “pot promoure el patrimoni cultural immaterial, de manera que reforci la cohesió social i fomenti el respecte pel diàleg cultural i la creativitat humana”. La UNESCO destaca també que la candidatura ha estat elaborada mitjançant un procés de consulta i cooperació amb els castellers.EscoltLlegeix fonèticament


La candidatura

La candidatura “Castells patrimoni immaterial de la humanitat” va rebre el suport unànime del Parlament de Catalunya, amb una resolució aprovada l’11 de juny de 2008. Posteriorment, una delegació catalana integrada per representants del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i de la revista Castells, va presentar la documentació de la candidatura dels castells davant la seu de la UNESCO a París.

La documentació presentada inclou informació en català, castellà, anglès i francès sobre diversos aspectes dels castells: què són, història, el funcionament d’una actuació castellera, la indumentària, els tipus de castells, els castells com a element d’integració, els valors dels castells, evolució i actualitat dels castells i l’organització de les colles castelleres. La Comissió també aporta mesures de difusió i salvaguarda, així com un complet conjunt de publicacions, fotografies i un documental.

La Patum de Berga és l’únic precedent català a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, de la UNESCO, on va ser inscrit l’any 2005. D’altra banda, la Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO inclou els següents monuments o conjunts catalans: l’obra d’Antoni Gaudí (1984 i 2005), el monestir de Poblet (1991), el Palau de la Música i l’Hospital de Sant Pau de Barcelona (1997), els jaciments catalans d’art rupestre de l’arc mediterrani de la Península Ibèrica (1998), el Conjunt Arqueològic de Tarragona (2000) i les esglésies romàniques de la Vall de Boí (2000).





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#11
Pau fletxa Cardedeu
16 de novembre de 2010, 22.50 h

#6 tú SI que n'ets d'inútil............


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Pau fletxa Cardedeu
16 de novembre de 2010, 22.49 h

#4 nosaltres a la oposició amb CiU? però si sou vosaltres que ja hi esteu practicant el grec!!! he,he,he


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Jordi fletxa Barcelona
16 de novembre de 2010, 21.24 h

Gran notícia que ha estat possible gràcies a ERC i al Conseller Tresserres que per cert fa 4 dies es va fer militant del partit del Companys i del Macià.

Altres en canvi són els Companys del Macià..... Alavedra.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8 Oriol Jordan
16 de novembre de 2010, 21.02 h

#6 T'hi poses tu a aconseguir la selecció nacional de futbol, maco?
Si et cou tant la notícia, posa-t'hi fulles. I deixa estar les enquestes. L'única enquesta que val és la del dia 28. ;)


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
16 de novembre de 2010, 21.02 h

FELICITATS A TOTA CATALUNYA I A TOTS ELS PAÏSOS CATALANS...!


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
16 de novembre de 2010, 20.50 h

#5 El Laporta va directament a per la independència i a per les seleccions importants com el FUTBOL o el BASKET, em pots dir siusplau les que aconseguit ERC? petanca? xDDDDDDDDD Foteu el camp botiflers convergents i esquerranossos que per culpa vostra i només vostra portem 300 anys dins d'España, inútils lladres al carrer!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
16 de novembre de 2010, 19.59 h

#4 Seleccions oficial 20 reconegues amb ERC.

Concert economic se´l va carregar el Mas juntament amb la resta de l´estatut i el Laporta li va donar suport, o ja no recordeu les fotos pre eleccions passades del Laporta fent campanya per un Mas mutilador de l´estatut ???


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
16 de novembre de 2010, 19.17 h

l'altra dia em vaig enterar que ERC es el partit amb més militants XD i això es nota molt llegint alguns comentaris de per aquí, siusplau mireu les enquestes... tothom ja passa d'ERC en vendre's dues vegades i no fer res per la independència, ni concert econòmic ni seleccions oficials, vinga bah a la nevera 4 anys. Ara es el torn de Solidaritat. vosaltres a la oposició amb CiU


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 10
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Josep anton fletxa Barcelona
16 de novembre de 2010, 17.09 h

Gràcies ERC! Amb esquerra al govern, la cultura floreix, s'expandeix i és reconeguda amb prestigi arreu del món.


Valora aquest comentari:   votar positiu 16   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
pep fletxa El Vendrell
16 de novembre de 2010, 16.45 h

Molt bona gestió del Conseller i del President del Parlament.

Felicitats a tot el mon casteller ¡¡

Tresserras for president ¡¡


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.