directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 07:56 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Tecnologia doble fletxa

El Quebec segueix els passos de Catalunya per aconseguir el seu propi domini a Internet

Els promotors de la iniciativa asseguren que el '.quebec' és important per a l'economia i la cultura del territori francòfon

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El Quebec està a punt d'aconseguir un pas més en la promoció de la seva identitat cultural. La Corporació d'Internet per a l'Assignació de Noms i Números (Icann) obrirà la porta l'1 de juny del 2011 a tots aquells que desitgen desmarcar-se de les '.com' o dels codis de països amb els quals no se senten còmodes, com el Quebec amb el '.ca' pel Canadà, i vulguin tenir el seu propi domini a Internet. Els promotors de la iniciativa asseguren seguir els passos de Catalunya, la primera nació que va aconseguir un domini propi, el '.cat', el 2006. 'El '.cat' ha jugat un rol immens en el projecte del '.quebec' perquè ha definit el camí a seguir', ha assegurat el responsable de PointQuébec, Normand Fortier.

quebec, domini, internet
Comparteix
   


Etiquetes
'El Quebec és un poble de francòfons dins d'un mar enorme d'anglòfons', ha dit Fortier en declaracions a l'ACN, raó per la qual els quebequesos 'sempre estem treballant per defensar la nostra cultura i la nostra llengua, una mica com també els passa als catalans', ha subratllat. La idea de l'organització PointQuébec és proposar a l'Icann dues opcions: '.québec' (amb accent) i '.quebec' (sense accent).

Perquè '.quebec' i no '.qc' o '.que'? Fortier ho clarifica. El '.qc' va quedar descartar de seguida perquè 'els dominis de dues lletres només estan destinats als països, territoris o illes', ha explicat Fortier. 'Nosaltres no som un país, ni una illa, ni tenim un sistema postal diferent al Canadà, llavors no podíem aplicar pel '.qc'. Era impossible', ha continuat. Sobre el '.que', les raons eren més estètiques que polítiques. Mentre Catalunya va poder triar les seves tres primeres lletres i optar pel '.cat', si el Quebec feia el mateix quedava un '.que', però 'el resultat és una conjunció de pregunta (que) i no quedava gaire bé', ha especificat Fortier. Amb tot, malgrat que '.quebec' sembla un nom llarg, Fortier ha defensat que ja existeixen dominis de sis lletres, com '.museum' o '.travel'.

Sobre quan es podria veure el primer '.quebec' a la xarxa, el promotor de la iniciativa ha explicat que, després de presentar-ho a l'Icann l'1 de juny de l'any que ve, hi ha tres mesos perquè la corporació d'Internet doni una resposta positiva o negativa. En el cas que l'Icann acceptés el '.quebec', la nació francòfona tindria 12 mesos per implementar el domini i ser operacionals. 'El 2012 estarem en línia', ha augurat Fortier.

Res de política

Malgrat que aconseguir el 'quebec' es pot vincular amb objectius polítics, Fortier ha refusat posar etiquetes polítiques a la seva iniciativa d'aconseguir un domini propi pel Quebec. 'No és un projecte polític, és un projecte econòmic, cultural i idiomàtic', ha destacat Fortier. Per ell, el '.quebec' ha de servir per promoure les empreses, el turisme i el cinema del Quebec.

De fet, després de la posada en marxa del '.cat', molts organismes o empreses es van registrar dues vegades, una amb el '.es' per Espanya i l'altra amb el '.cat' per Catalunya, amb l'objectiu d'augmentar la seva visibilitat i promoció a l'exterior. Actualment hi ha , 46.000 dominis '.cat' registrats, segons la Fundació PuntCAT.

A més, segons Fortier, altres dominis lligats a un territori lingüístics i culturals veuran la llum en els pròxims anys. Al costat de '.québec', dominis com '.bzh' (per la Bretanya francesa), '.sco' (per Escòcia), '.lat' (per Amèrica Llatina), però també '.paris', 'berlin' o '.newyork', estan bastant avançats.

Fortier fa campanya des de 2007 perquè el Quebec segueixi l'exemple català. 'Els dominis lingüístics i culturals són molt importants per donar un espai a la xarxa a deu milions de francòfons, però també perquè altres llengües i cultures s'expressin', ha explicat Fortier. El promotor de la iniciativa ha volgut destacar i agrair la col·laboració del català Amadeu Abril, professor de dret a Esade i un dels principals promotors del '.cat', en la preparació de la campanya 'Un punt pel Quebec'.

Suport unànime

Quan va començar l'iniciativa quebequesa d'aconseguir un domini propi, l'ex diputat del Partit Quebequès Daniel Turp va aconseguir que l'Assemblea general donés suport de manera unànime a la campanya de Normand Fortier, argumentant que un '.quebec' ajudaria a 'fer progressar els interessos del Quebec en l'escena internacional i ajudaria a l'èxit de les seves empreses'.

Daniel Turp ha explicat a l'ACN que actualment la proposta de Fortier encara té el suport del Partit Quebequès, actualment partit a l'oposició, i que per la seva formació el '.quebec' és un dels puntals a defendre pel bé dels interessos de la nació.




COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.