directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 13:31 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

El Festival de Sitges mirarà cap al cinema fantàstic europeu

Es celebren els 40 anys de '2001: Una odissea de l'espai'

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

La pròxima edició del Festival Internacional de Cinema de Sitges projectarà la mirada cap al cinema fantàstic europeu, especialment francès, amb quatre o cinc films de producció francesa en la secció oficial, i pel·lícules nòrdiques, alemanyes o fins i tot una italiana fora de competició, segons resumia el director del festival, Àngel Sala, en un acte per donar a conèixer part de la programació de la 41a edició, que se celebrarà del 2 al 12 d'octubre a Sitges. Com ja s'havia avançat, la gran cita del cinema a Catalunya estarà dedicada aquest any al quarantè aniversari d'un mite de la ciència-ficció, '2001: Una odissea de l'espai', de Stanley Kubrik.
festival sitges cinema
Comparteix
   

A banda d'aquesta efemèride, que se celebrarà amb la presència dels actors Gary Lockwood i Keir Dullea, del supervisor d'efectes especials Douglas Trumbull i del productor i assistent de Kubrick, Jan Harlan, Àngel Sala ha volgut destacar la presència europea al festival, que ha relacionat amb els recents èxits de pel·lícules espanyoles com 'El orfanato' o 'REC', que podrien estar darrere de l'impuls del gènere fantàstic al continent.

Només a la secció Oficial Fantàstic, hi participaran quatre o cinc films francesos, com ara 'Vinyan', del director Fabrice Du Welz, un dels joves prometedors del gènere que ja va despuntar amb 'Calvaire'; 'Martyrs', de Pascal Laugier, que està considerada una de les pel·lícules més extremes de l'any; o 'La possibilité d'une île', adaptació pròpia de la novel·la de Michel Houellebecq.

En la secció oficial sobre fantàstic també concursaran 'Surveillance', un 'american gothic' contemporani de la mà de Jennifer Chambers Lynch, filla del cineasta David Lynch; 'Eden Lake', un film de l'estil de 'Funny Games', dirigit pel britànic James Watkins; o 'Tòkio', una faula fantàstica dirigida a tres mans pels gurus del gènere Bong Joon-ho, Léos Carax i Michel Gondry. Com a habitual del festival, Takashi Miike hi tornarà a participar amb 'Crows-Episode 0', però sense que encara hagi confirmat assistència.

En aquesta mateixa secció, però fora de competició hi haurà títols com 'Blindness', l'adaptació al cinema de l'assaig sobre la ceguera fet per Saramago, portat al cinema per Fernando Meirelles; 'JVC', un fals biopic sobre Jean-Claude Van Damm, dirigit per Mabrouk El Mechri; o 'Opera', una òpera rock de Darren Lynn Bousman en clau de cinema de terror futurista que, segons Àngel Sala, es podria convertir en el film de culte d'aquest any.

A banda de la projecció de '2001: Una Odisea del Espacio', el quarantè aniversari també se celebrarà amb una retrospectiva reflexiva sobre el paper de la ciència-ficció en la història del cinema contemporani, destacant títols com 'El Planeta de los Simios', 'Planeta prohibido', 'La fuga de Logan' o 'Encuentros en la tercera fase'. El pes europeu també es notarà aquí amb 'Barbarella', 'Solaris' o 'The Man Who Fell to Earth'

Les produccions espanyoles i catalanes també tindran el seu espai, amb títols com 'Sexi Killer', de Miguel Martí, que homenatja les pel·lícules de terror dels anys setanta; el thriller fosc i neogòtic 'Transsiberian', de Brad Anderson; el relat de Nicolás López, que presenta un creador de còmics que amaga una faceta de súper heroi a 'Santos', o 'Soy un pelele' del debutant Hernán Migoya.

La secció Noves Visions no comptarà amb una pel·lícula de Kim Ki-duk, però sí amb la participació d'un dels seus deixebles, Juhn Jaihong, que presenta 'Beautiful', produïda pel mestre coreà. També hi haurà l'estrena de 'Otto; or up with Dead People', de Bruce LaBruce, i el film 'The Objective', d'un dels creadors de 'The Blair Witch Project'.

La secció més extrema del festival, Midnight X-Treme, seguirà centrant la seva temàtica en el cinema de terror més pur i dur, amb maratons de zombis a la matinada i la projecció de la pel·lícula més esgarrifosa dels últims anys, segons Àngel Sala, que s'ha mostrat encuriosit per veure la cara del públic quan surti de les quatre hores i deu minuts de 'Philosophy of a Knife', d'Andrey Iskanov.

A banda de totes les seccions i esdeveniments especials, Sitges serà escenari aquest any dels premis europeus 'Mélies d'Or', que organitza la European federation of Fantastic Film festivals per premiar la millor pel·lícula fantàstica de l'edició 2006-2007. L'acte comptarà amb convidats especials com alguns dels membres del grup Monty Phyton, exponent especial en el cinema fantàstic.

Aprofitant una pregunta de la premsa sobre el retard en estrenar a les sales comercials 'The Fall', de Tarsem Singh, la pel·lícula que va guanyar el festival l'any passat, però que encara no s'ha pogut veure a Espanya, Àngel Sala ha criticat els problemes d'exhibició de les produccions de gènere, que no troben circuits, tot i que 'al públic li agrada el cinema fantàstic de gran format', com s'ha demostrat amb 'REC' i 'El Orfanato'.





COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.