Segons un informe, el punxó utilitzat pels Mossos seria il·legal
Els Mossos mantenen que el kubotan, el punxó emprat a la manifestació d'okupes, "no és cap arma"
El comissari Joan Miquel Capell, cap de la Regió Policial Metropolitana de Barcelona dels Mossos d'Esquadra, ha insistit aquest dilluns que l'instrument en forma de punxó utilitzat per alguns agents durant la manifestació dels okupes a Barcelona, anomenat kubotan, no és cap arma sinó un instrument que alguns policies 'porten al clauer' i serveix per a reduir detinguts quan es resisteixen. Els antisistema mostren un informe d'un monitor de defensa personal policial que posa en dubte la legalitat de l'arma.
El comissari Joan Miquel Capell, cap de la Regió Policial Metropolitana de Barcelona dels Mossos d'Esquadra, ha explicat que el punxó utilitzat dissabte contra la manifestació okupa, anomenat kubotan, és un instrument de plàstic que alguns agents porten al cinturó com a 'clauer' i que serveix per fer punts de força a la persona que es resisteix a una detenció. En cap cas, ha recordat Capell, aquesta eina no s'utilitza com a arma ni es llença contra ningú, i ha assenyalat que té la forma d'un bolígraf.Segons el comissari "no és una arma prohibida" i ha lamentat de tota aquesta polèmica del cap de setmana que ningú "es recordi de l'agressió amb traïdoria que va patir un funcionari per l'esquena i que li van trencar el nas". Capell ha explicat també que si algú creu que no s'ha fet un ús correcte del kubotan que ho denunciï "per la via penal o contenciós administrativa".
Sobre la utilització d'aquest estri, el comissari ha explicat que no es recomana als agents que en facin servir, però se'ls n'entrega un a cada agent.
Segons els antisistema és il·legal
Per altra banda, els col·lectius antisistema han localitzat un informe de l'arma a càrrec d'un monitor de defensa personal policial, Raimundo Rodríguez Benítez, que assegura que l'arma no és directament citada com a reglamentària a la Llei d'armes i explosius i on en desaconsella l'ús, ja que podria tractar-se d'una arma prohibida.
Concretament el kubotan podria incloure's a l'apartat H de la llei, que prohibeix "las defensas de alambre o plomo; los rompecabezas; las llaves de pugilato, con o sin púas; los tiragomas y cerbatanas perfeccionados; los nunchacos y xiriquetes, así como cualesquiera otros instrumentos especialmente peligrosos para la integridad física de las personas".
Imma Mayol, a favor del punxó
La candidata d'Iniciativa per Barcelona i parella de Joan Saura, el conseller d'Interior i responsable dels Mossos, ha defensat l'actuació d'aquests i la utilització del punxó. En una entrevista a Catalunya Ràdio la candidata ecologista ha defensat la "professionalitat" dels Mossos d'Esquadra, repetint les tesis oficials i aclarint que els "punxons" són una "arma reglamentària".
Les JERC, en contra
Per la seva banda, les JERC han mostrat la seva preocupació pel “malestar creixent” en sectors juvenils davant l’orientació que en els darrers mesos ha pres el Departament d’Interior en relació amb l’ordre públic durant les manifestacions i actes al carrer. En aquest sentit, les JERC han apuntat que situacions com “càrregues indiscriminades i l’ús de punxons kubotan són inadmissibles, tant perquè atempten contra el dret de manifestació i la integritat física com també perquè resten legitimitat a la tasca preventiva de les forces de seguretat”.
Afirmen que sol·licitaran “tota la informació necessària sobre l’ús del punxó kubotan, en quines situacions està prevista la seva utilització i quina és la formació que reben els mossos d’esquadra abans d’usar-los”, així com la quantitat de què en disposa el cos de Mossos d’Esquadra i en quin moment es van adquirir. Finalment, les JERC esperen que aquests incidents “siguin casos aïllats i ràpidament corregits pel Departament d’Interior”.