directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 08:54 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Eleccions 2010 doble fletxa

El cara a cara margina el 41,66% dels electors

Un de cada dos electors no es decanta ni per CiU ni per PSC · Els vots de CiU i PSC representen el 58,34% dels emesos el 2006

Comentaris 10  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El cara a cara d'aquesta nit entre Artur Mas i José Montilla a la televisió pública de Catalunya, TV3, deixarà sense representació el 41,66% dels votants. Fa quatre anys, CiU va sumar 935.756 vots, el 31,52% del total, mentre que el PSC en va aconseguir 796.173, el 26,82%. Tot i aquests percentatges, elevats però no pas majoritaris, un i altre candidat protagonitzaran avui en exclusiva -si la Junta Electoral no ho impedeix- un cara a cara que pràcticament els presentarà com els dos únics partits que concorren a les eleccions del 28 de novembre. Tant farà que ERC aconseguís fins a 416.355 vots als anteriors comicis (14,03%); el PP, 316.222 (10,65%); ICV, 282.693 (9,52%); Ciutadans, 89.840 (3,03%), i fins a 71.251 vots la resta de partits. TV3 opta avui per un model bipartidista a l'estil nord-americà que res té a veure amb la pluralitat del Parlament català.
José Montilla, Artur Mas, Montilla-Mas
Comparteix
   


Etiquetes
Després de l'estira-i-arronsa públic protagonitzat pels caps de campanya de CiU i el PSC i quan ja semblava que no hi havia cap opció que hi hagués un cara a cara entre Mas i Montilla, el candidat socialista va sorprendre en la seva darrera intervenció al debat proposant a Artur Mas celebrar l'esperat cara a cara. Després de les grans dificultats que havien obstaculitzat la negociació, David Madí i Jaume Collboni han acordat amb TV3 celebrar i emetre el debat entre els dos candidats aquest dimarts.

La resta de formacions polítiques s'han afanyat a protestar pel que consideren un format injust que perjudica seriosament els seus interessos. Joan Herrera, d'ICV-EUiA, ha lamentat que s'intenti 'polaritzar' la campanya en un país que precisament és 'molt plural' i on les majories 'es defineixen amb la pluralitat'. Tot i això, Herrera ha descartat denunciar-ho a la Junta Electoral. 'No és el nostre estil', ha conclòs.

Ciutadans també descarta a priori dur el cara a cara a la Junta Electoral, tot i que no ho ha descartat al 100%. El líder de la formació, Albert Rivera, ha criticat el format tot recordant que 'no estem parlant d'un sistema bipartidista ni d'un sistema presidencialista'. Si no hi ha més remei, Ciutadans ha demanat a la Junta Electoral que si s'aprova l'emissió del cara a cara es compensi la resta de formacions amb fórmules diverses. 'O es fa el debat amb compensacions als partits que no hi participem, o no es pot fer el debat i ho portarem a la Junta Electoral', ha subratllat. I s'ha mostrat flexible a l'hora de fixar quines poden ser les compensacions: 'Hi ha molts fórmules, des d'entrevistes, fins a debats a quatre, debats cara a cara en un altre àmbit dels altres grups o a debats sectorials'.

ERC i PP recorren a la Junta Electoral Central
Republicans i populars han optat per portar les seves discrepàncies amb el cara a cara de manera formal davant la Junta Electoral Central ja que entenen que perjudica els seus interessos electorals i que suposa un tracte de favor a molt pocs dies de les eleccions. El cap de campanya d'ERC, Xavier Vendrell, ha fet públic que hi havia un acord entre els partits i amb la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) per tal que si s'arribava a fer el debat cara a cara fos, en tot cas, a l'inici de la campanya per no perjudicar la resta de formacions. Vendrell s'ha mostrat pròxim a les tesis de C's suggerint que per evitar 'greuges comparatius' se suspenguin les entrevistes a José Montilla i Artur Mas previstes per a dijous i divendres al programa Àgora i que es dediqui més temps als altres partits.

La Junta Electoral Central es reunirà aquest dimarts a la tarda per decidir, amb caràcter d'urgència, si permet o no el polèmic cara a cara.

La normativa
A l'espera del dictamen de la Junta Electoral Central el PP ha explicat que basa el seu recurs en una instrucció de la Junta Electoral del 13 de setembre de 1999 que desenvolupa la Llei orgànica del règim electoral (pdf) i estableix que els debats i entrevistes a candidats durant el període electoral s'han d'anunciar amb cinc dies d'antelació a la junta electoral corresponent, cosa que en aquest cas seria matemàticament impossible de complir ja que divendres a les dotze de la nit expira el termini per a poder fer campanya electoral.

En el seu sisè apartat, la instrucció diu literalment que 'els mitjans de comunicació de titularitat pública que, durant els períodes electorals, decideixin emetre debats o entrevistes amb representants de les entitats polítiques concurrents a les eleccions, ho hauran de posar en coneixement de la Junta Electoral competent amb cinc dies d'antelació a l'inici de l'emissió dels debats o entrevistes'. Posteriorment la junta electoral ha de publicar l'anunci al butlletí oficial corresponent i la resta de partits poden recórrer la decisió com a màxim un dia després. L'apartat setè de la instrucció diu que tota la normativa també és aplicable a les televisions privades, a les ràdios municipals i a les televisions locals. Si la Junta Electoral atén aquest raonament, l'únic lloc on es podria emetre el debat és en una emissora de ràdio privada o a través d'Internet.






Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#10
23 de novembre de 2010, 18.38 h

Si la decisió d'un català depèn de si veu o nò el debat anem arriats,per mi se la podrien estalviar tota la propaganda electoral,les persones intel.ligents i que volen estar al corrent de la vida política d'un país tenen 4 anys per prendre la decisió de qui votar,aquests 15 dies de campanya són pels que tan els fot tot.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Pep fletxa Alt Empordà
23 de novembre de 2010, 16.04 h

Vicenç, el concert económic no te'l donarán mai sencillament perquè a l'estat no li sortirien els numeros..aquesta proposta és totalment enganyosa.
Però noi el REFERENDUM, és una solució inmillorable perquè en cas que surti que si els partits polítics unionistes com CiU que treuràn una amplia majoria actuin en conseqüencia, ho entens? Quin partit polític unionista actuaria en contra del que vol la majoria de la gent? i això només ho podém saber amb un referendum, perquè el que ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Un fletxa Vila
23 de novembre de 2010, 15.27 h

El debat a sis va donar el mateix temps a tots els candidats tot i que ténen representacions molt diferents. No sigueu hipòcrites!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
23 de novembre de 2010, 12.57 h

pregunta: Si s'aconsegueix el "concert", seguirem estan enganxats a Espanya?
resposta: SI!

pregunta: el referèndum, ens el deixaran fer?
resposta: NO!

Doncs:
Jo votaré per la llibertat de Catalunya!
Jo votaré perquè Catalunya sigui el quart estat d'Europa!
Jo votaré per la independència!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Pep fletxa Alt Empordà
23 de novembre de 2010, 12.23 h

L'autèntic debat dels dos partits autonomistes. PSC-CiU.
Crec que la junta electoral no l'aprovarà..la llei determina que els devats s'han de demanar com a mínim amb 5 dies d'antelació.
Si és fa aquest debat serà passant-se la llei pel forro. Clara demostració del que ens espera si aquest unionistes governen amb fortes majories.
Cal donar força a ERC per controlar-los i obligar-los a començar el veritable full de ruta cap a la independencia. Votém pel referendum d'independencia.
Pro... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Ferran fletxa Sant Sadurni d'Anoia
23 de novembre de 2010, 12.02 h

Boicot al cara a cara; que no el miri ningú.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
23 de novembre de 2010, 11.31 h

AUTONOMISTAS DE CYU & ESGUERDA = COLLABORATORS DEL COLONIALISME

CYU, CYUDADANOS, PPSOE, ESGUERDA, ECOLOCHISTES...
TOTS S'HAN PAGAT LAS ELECCIONS ANTICIPADAMENT PER DECRET DE LA GENIALITAT, MENTRE REGALAVAN BONS PUBLICS AL 7.75%!:
http://www.gencat.cat/diari/5729/10278054.htm

CYU: "CONCERT ECONOMIC" = 210 DEPUTATS = REFORMA CONSTITUCIONALA HISPANIOLA = IMPOSSIBLE = DEMAGOGIA

ESGUERDA: "REFERENDUM" = ACORD DEL REI & GOBERN HISPANIOLS = IMPOSSIBLE = DEMAGOGIA

NOS PRENEN PER IDIOTAS


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Pere fletxa Terrassa
23 de novembre de 2010, 08.47 h

El mirarà sa mare! Ens han près per imbècils.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
23 de novembre de 2010, 08.13 h

Jo encara no he perdul la esperança de veure un cara a cara entre en Montilla i la Carmen de Mairena.

No, és que crec que ambdós es presenten a les eleccions.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Marcel fletxa Barcelona
23 de novembre de 2010, 07.50 h

El millor del debat a sis va ser veure la negociació del debat a dos davant la Mònica Terribas. L'actitud d'en Mas, prepotent, sense mirar la cara d'en Montilla, em va fer autèntica por! Vegeu comentari al bloc: http://perabonspatricis.blogspot.com


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.