El cara a cara margina el 41,66% dels electors
Un de cada dos electors no es decanta ni per CiU ni per PSC · Els vots de CiU i PSC representen el 58,34% dels emesos el 2006
El cara a cara d'aquesta nit entre Artur Mas i José Montilla a la televisió pública de Catalunya, TV3, deixarà sense representació el 41,66% dels votants. Fa quatre anys, CiU va sumar 935.756 vots, el 31,52% del total, mentre que el PSC en va aconseguir 796.173, el 26,82%. Tot i aquests percentatges, elevats però no pas majoritaris, un i altre candidat protagonitzaran avui en exclusiva -si la Junta Electoral no ho impedeix- un cara a cara que pràcticament els presentarà com els dos únics partits que concorren a les eleccions del 28 de novembre. Tant farà que ERC aconseguís fins a 416.355 vots als anteriors comicis (14,03%); el PP, 316.222 (10,65%); ICV, 282.693 (9,52%); Ciutadans, 89.840 (3,03%), i fins a 71.251 vots la resta de partits. TV3 opta avui per un model bipartidista a l'estil nord-americà que res té a veure amb la pluralitat del Parlament català.
Després de l'estira-i-arronsa públic protagonitzat pels caps de campanya de CiU i el PSC i quan ja semblava que no hi havia cap opció que hi hagués un cara a cara entre Mas i Montilla, el candidat socialista va sorprendre en la seva darrera intervenció al debat proposant a Artur Mas celebrar l'esperat cara a cara. Després de les grans dificultats que havien obstaculitzat la negociació, David Madí i Jaume Collboni han acordat amb TV3 celebrar i emetre el debat entre els dos candidats aquest dimarts.La resta de formacions polítiques s'han afanyat a protestar pel que consideren un format injust que perjudica seriosament els seus interessos. Joan Herrera, d'ICV-EUiA, ha lamentat que s'intenti 'polaritzar' la campanya en un país que precisament és 'molt plural' i on les majories 'es defineixen amb la pluralitat'. Tot i això, Herrera ha descartat denunciar-ho a la Junta Electoral. 'No és el nostre estil', ha conclòs.
Ciutadans també descarta a priori dur el cara a cara a la Junta Electoral, tot i que no ho ha descartat al 100%. El líder de la formació, Albert Rivera, ha criticat el format tot recordant que 'no estem parlant d'un sistema bipartidista ni d'un sistema presidencialista'. Si no hi ha més remei, Ciutadans ha demanat a la Junta Electoral que si s'aprova l'emissió del cara a cara es compensi la resta de formacions amb fórmules diverses. 'O es fa el debat amb compensacions als partits que no hi participem, o no es pot fer el debat i ho portarem a la Junta Electoral', ha subratllat. I s'ha mostrat flexible a l'hora de fixar quines poden ser les compensacions: 'Hi ha molts fórmules, des d'entrevistes, fins a debats a quatre, debats cara a cara en un altre àmbit dels altres grups o a debats sectorials'.
ERC i PP recorren a la Junta Electoral Central
Republicans i populars han optat per portar les seves discrepàncies amb el cara a cara de manera formal davant la Junta Electoral Central ja que entenen que perjudica els seus interessos electorals i que suposa un tracte de favor a molt pocs dies de les eleccions. El cap de campanya d'ERC, Xavier Vendrell, ha fet públic que hi havia un acord entre els partits i amb la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) per tal que si s'arribava a fer el debat cara a cara fos, en tot cas, a l'inici de la campanya per no perjudicar la resta de formacions. Vendrell s'ha mostrat pròxim a les tesis de C's suggerint que per evitar 'greuges comparatius' se suspenguin les entrevistes a José Montilla i Artur Mas previstes per a dijous i divendres al programa Àgora i que es dediqui més temps als altres partits.
La Junta Electoral Central es reunirà aquest dimarts a la tarda per decidir, amb caràcter d'urgència, si permet o no el polèmic cara a cara.
La normativa
A l'espera del dictamen de la Junta Electoral Central el PP ha explicat que basa el seu recurs en una instrucció de la Junta Electoral del 13 de setembre de 1999 que desenvolupa la Llei orgànica del règim electoral (pdf) i estableix que els debats i entrevistes a candidats durant el període electoral s'han d'anunciar amb cinc dies d'antelació a la junta electoral corresponent, cosa que en aquest cas seria matemàticament impossible de complir ja que divendres a les dotze de la nit expira el termini per a poder fer campanya electoral.
En el seu sisè apartat, la instrucció diu literalment que 'els mitjans de comunicació de titularitat pública que, durant els períodes electorals, decideixin emetre debats o entrevistes amb representants de les entitats polítiques concurrents a les eleccions, ho hauran de posar en coneixement de la Junta Electoral competent amb cinc dies d'antelació a l'inici de l'emissió dels debats o entrevistes'. Posteriorment la junta electoral ha de publicar l'anunci al butlletí oficial corresponent i la resta de partits poden recórrer la decisió com a màxim un dia després. L'apartat setè de la instrucció diu que tota la normativa també és aplicable a les televisions privades, a les ràdios municipals i a les televisions locals. Si la Junta Electoral atén aquest raonament, l'únic lloc on es podria emetre el debat és en una emissora de ràdio privada o a través d'Internet.
Notícies relacionades
- ERC i PP recorren el cara a cara davant la Junta Electoral 22.11.2010.
- Herrera lamenta que s'intenti polaritzar la campanya amb un cara a cara 22.11.2010.
- Camacho veu el cara a cara com un 'tracte de favor' a CiU i PSC 22.11.2010.
- El cara a cara de Mas i Montilla s'emetrà aquest dimarts a TV3 22.11.2010.
- David Madí: 'Hem de ser honestos i deixar de marejar la perdiu: no hi haurà cara a cara' 11.11.2010.
- La Junta Electoral no es reunirà fins la tarda per decidir sobre el cara a cara 22.11.2010.