directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 10:23 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Eleccions 2010 doble fletxa

'The New York Times' creu que un triomf de CiU intensificaria la tensió amb l'Estat espanyol

Reconeix que Catalunya passa dificultats econòmiques a causa de l'espoli fiscal · Destaca que la divisió electoral de l'independentisme ha restat força al moviment

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

The New York Times ha dedicat un article a les eleccions al Parlament en l'edició d'aquest dimecres, en què apunta que 'la probable victòria de CiU augmentaria les tensions regionals que contínuament qüestionen la unitat d'Espanya'. L'article, titulat Battle Drawn in Catalonia (Línies de batalla dibuixades a Catalunya) analitza temes com el concert econòmic, el dèficit fiscal, l'increment del sentiment independentista, la llengua i la 'polèmica' Llei del cinema. El periodista Raphael Minder cita diverses persones, com el candidat de Solidaritat, Joan Laporta; la candidata del PP, Alícia Sánchez-Camacho, i el número tres del PSC, Celestino Corbacho.


L'article fa referència a les enquestes, que apunten que 'la coalició liderada pels socialistes' caurà i valora que això és un cop més per al president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, després que 'la seva popularitat ja ha caigut en picat' a causa de les mesures adoptades per la crisi econòmica.

El periodista Raphael Minder, que signa el text des de Barcelona, cita un article de l'economista Edward Hugh publicat al servei en anglès de l'ACN, la Catalan News Agency, en què explica que el 10% del PIB de Catalunya s'inverteix en altres zones de l'estat a través dels impostos que recol·lecta el govern espanyol. A més, posa de manifest que hi ha molta diferència entre Catalunya i altres regions més pobres com Andalusia.

L'article explica que 'la limitada autonomia fiscal' de Catalunya contrasta amb el règim fiscal del País Basc i cita el professor d'Economia de l'escola de negocis barcelonina IESE Xavier Vives, qui explica: 'El País Basc ha aconseguit una qualificació creditícia millor que la d'Espanya perquè és fiscalment independent'. En canvi, recorda el 'The New York Times', la Generalitat ha hagut de recórrer als bons per poder obtenir liquiditat.

L'independentisme de Laporta i el federalisme de Corbacho

El rotatiu apunta que el més probable és que CiU no obtingui majoria absoluta i que s'hagin d'obrir negociacions per formar un govern de coalició. També fa referència a les 'ambigües relacions' entre PSC i PSOE i a la sentència del Tribunal Constitucional que va tombar l'estatut aprovat pel poble i el Parlament de Catalunya, així com a la multitudinària manifestació del 10-J.

L'expresident del Futbol Club Barcelona, Joan Laporta, és un dels tres polítics citats en l'article. 'Aquests comicis són una oportunitat històrica per fer un pas decisiu cap a la independència', declara el líder de Solidaritat Catalana al rotatiu de Nova York, el qual fa referència també al fet que les desavinences entre el partit de Laporta i 'altres defensors de la independència' han 'debilitat el moviment'. De la seva banda, el socialista Celestino Corbacho expressa que 'el millor objectiu és dotar Espanya d'una estructura federal forta, com la d'Alemanya'.

El text periodístic (que també cita Salvador Garcia, un dels fundadors del Col·lectiu Emma i l'escriptor i filòsof Josep Ramoneda), dedica part del seu contingut a la llengua. Concretament, fa referència a la llei del cinema i al debat sobre si els professors universitaris haurien de saber català.

D'altra banda, Raphael Minder inclou declaracions de la candidata del PP, Alicia Sánchez-Camacho: 'En comptes de més nació, necessitem una millor gestió'. Contrasta amb el que diu Laporta: 'El dret de gestionar els nostres propis diners és un prioritat'. De fet, l'expresident del Barça és qui tanca l'article.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
25 de novembre de 2010, 20.27 h

A aquest diari ho tenen mal entès. Si guanya CiU, no intensificarà la tensió amb l'estat espanyol, abans al contrai, la intensificarà dintre de Catalunya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.