directe ! a La República. N. 4126. Diumenge, 16 de juny de 2024 13:44 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Recuperen la figura d''El Més Petit de Tots', símbol de la lluita antifranquista

Setanta anys després de la seva desaparició

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

L'artesà Txema és el responsable de materialitzar la recuperació d''El Més petit de Tots', una figura antic símbol de la lluita catalana contra els franquistes. Tot va començar amb l'arribada d'un membre de la 'Comissió per la Dignitat', associació creada per reclamar la tornada dels 'papers de Salamanca', al seu taller artesanal de Poblenou. Segons Vidal, el 'boca a boca' ha fet la resta i, ara, li arriben correus d'arreu demanant-li més reproduccions. Vidal va dirigir els inicis de 'Catalunya en miniatura' i actualment du a terme una reivindicació del passat industrial del seu barri de sempre creant maquetes de les xemeneies que fa uns anys dominaven els seus carrers.
el mes petit de tots
Comparteix
   

La Comissió per la Dignitat va decidir intentar recuperar aquest símbol i li va fer arribar un exemplar a Txema. L'exemplar de coure que ha permès aquesta reaparició pertany a una dona que no el va 'fondre o llençar' per por com va fer gairebé tothom. Els mil nous exemplars que ha fabricat artesanalment Vidal són de resina i costen 10 euros, fer-los de coure com els originals en 'dispararia el preu'.

El maquetista assegura que rep correus i visites de gent, d'arreu de Catalunya, que ve directament fins al seu taller per endur-se rèpliques del nen republicà. La demanda està creixent de manera molt similar a la que va experimentar l'adhesiu del burro català. Sobre aquesta comparació, Vidal afirma que no creu que es produeixi una 'pujada tan accentuada' però sí espera que la trajectòria que segueixi 'El Més Petit de Tots' sigui sostinguda i vagi arribant a tots els racons del país.

Vidal explica que, tot i l'elevat nombre de clients particulars, la majoria dels seus encàrrecs provenen d'institucions públiques catalanes que acostumen a regalar les figueretes durant la celebració d'algun acte. Aquests encàrrecs acostumen a demanar un nombre molt més alt de figures que els particulars.

Demanava que lluitessin per Catalunya

El Comissariat de Propaganda de la Generalitat republicana de l'any 37, dins la seva campanya de crida a lluitar contra els franquistes, va adoptar com a icona la figura d'un nen milicià. La figura havia estat creada per l'escultor Miquel Paredes, que s'havia inspirat en la cançó popular d''Els Tres Tambors'. Així va néixer el símbol d''El Més Petit de Tots'.

Més endavant, l'escriptora Lola Anglada li va dedicar un conte que es faria molt popular durant aquells anys i el poeta Pere Quart va rebre l'encàrrec de revisar la cançó d''Els Tres Tambors' per fer-la més adequada als temps de guerra que travessava Catalunya. De la figura que avui reprodueix Vidal llavors se'n van vendre uns 60.000 exemplars.




COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Ja hi ha llocs que no volen mallorquins al barri ni llatinoamericans a la casa

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.