directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 13:14 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

El nombre de treballadors argentins temporals a Andorra passa del centenar als 1.445 en vuit anys

Segons un estudi elaborat pel Centre de Recerca Sociològica (CRES)

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

L'Institut d'Estudis Andorrans ha presentat aquest dimarts el llibre titulat 'Els treballadors argentins temporals a Andorra', que posa de manifest que el fenomen es va iniciar durant els anys vuitanta, però que va ser a partir del 1999 quan el nombre de treballadors d'aquest país va créixer exponencialment fins a arribar als 1.445 permisos temporals concedits durant la temporada 2006-2007. Mitjançant una trentena d'entrevistes en profunditat, l'estudi revela que les motivacions principals d'aquests treballadors són la possibilitat de treballar de la seva professió a les estacions d'esquí i l'estalvi econòmic, un motiu que s'ha accentuat en els darrers anys.
argentins andorra centre recerca sociologica
Comparteix
   

L'estudi, elaborat pel Centre de Recerca Sociològica (CRES) de l'Institut d'Estudis Andorrans, en col·laboració amb la Universitat Fasta de Bariloche (Argentina), fa una anàlisi del flux de treballadors argentins vinguts a Andorra des del 1985, any des del qual el govern andorrà té dades sobre els permisos concedits, tot i que es té constància d'algun treballador argentí ja durant els anys setanta.

En un primer moment, el fenomen es va produir a causa del creixement del turisme d'hivern a Andorra i la manca estructural de mà d'obra al país i a les rodalies i, per la banda argentina, de les motivacions socioculturals com la de treballar de la seva professió durant la temporada baixa del seu país, i del desig de viatjar a Europa. Més endavant, i a causa de la crisi econòmica argentina i el gran diferencial que existeix en el canvi de moneda, les motivacions han anat sent més de caire socioeconòmic, amb l'objectiu d'estalviar i gaudir d'estabilitat econòmica. Un altre factor que també ha contribuït al creixement d'aquest tipus d'immigració temporal han estat les xarxes d'amistat que s'han creat, i a les facilitats legislatives del país a l'hora de concedir permisos a treballadors extracomunitaris.

Durant l'etapa de més creixement, a partir del 2002, augmenta la proporció de dones argentines que venen a Andorra, i els treballadors passen també a dedicar-se a d'altres sectors com l'hostaleria i el comerç. Actualment, un 45% dels treballadors temporals provinents d'aquest país treballa a les estacions d'esquí, un altre 45% ho fa a l'hostaleria i la restauració, i un 10% a les botigues de lloguer de material i en d'altres sectors, com l'atenció sanitària.

Segons els argentins enquestats, els principals avantatges de la seva experiència a Andorra són el fet de treballar durant l'estiu del seu país, l'ajuda que els dóna la creació de xarxes socials, i l'estalvi econòmic. D'altra banda, els inconvenients més esmentats són les dificultats per trobar allotjament, el transport, i les diferències culturals. Alguns d'ells, sobretot els que treballen a l'hostaleria, també es queixen de l'empitjorament de les condicions laborals. Pel que fa als empresaris andorrans que també han estat entrevistats per fer l'estudi, dels argentins valoren la seva gran professionalitat i la capacitat d'adaptació.

Segons l'estudi, un 50% dels treballadors tornen a venir a Andorra la següent temporada, i la proporció dels que es queden fixes al país va en augment. Segons xifres del 2007, hi ha gairebé 700 residents de nacionalitat argentina, tot i que dels gairebé 500 italians, es calcula que més de la meitat també són argentins amb doble nacionalitat, a més dels que consten com a nacionalitat espanyola. Per tant, segons el director del CRES, Joan Micó, actualment hi ha més d'un miler d'argentins que resideixen a Andorra de forma fixa. De tota manera, Micó considera que el creixement del nombre de treballadors temporals s'anirà estabilitzant en els pròxims anys.





COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.