
Joan Rosell proposa la desaparició del 50% dels ajuntaments per a reduir el funcionariat
El president de Foment i candidat a la presidència de la CEOE es pregunta si cal mantenir els més de 8.400 consistoris actuals o si s'han d'acordar fusions
El president de Foment i candidat a la presidència de la CEOE, Joan Rosell, ha pronunciat una conferència sota el títol Sortim o no de la crisi. En el seu discurs, Rosell ha reclamat que s'apliquin en el sector públic els mateixos instruments que utilitza el sector privat. Davant d'una situació de crisi el que s'ha de fer es reduir les despeses i això es fa a través d'expedients de regulació d'ocupació o a través de fusions, ha explicat Rosell. El president s'ha preguntat si cal mantenir més de 8.400 ajuntaments a l'estat espanyol o s'han d'acordar fusions que els redueixin 'un 50% o un 20%'. Tot i la recent aprovació de la reforma laboral, Rosell ha estat crític amb l'actual legislació laboral.
El president de Foment ha insistit en les seves tesis sobre la necessitat 'd'aprimar' el sector públic que està molt 'inflat' a tots els nivells (estatal, autonòmic i local). El president de Foment ha recordat que mentre els països nòrdics destinen l'1,5% del seu PIB en finançar l'estructura administrativa, a l'estat espanyol es destina el 4,5% del PIB.Rosell també s'ha referit a un nucli dins de l'administració que ell ha anomenat 'tecnoestructura'. Per al president de la patronal, aquests membres de la 'tecnoestructura' 'manen més que els polítics' i són una resistència a fer canvis. Per això Rosell ha demanat que des de la societat civil cal posar-se d'acord amb els polítics per ajudar-los a desplegar les reformes necessàries sense que els suposi un cost polític.
Tot i que encara no han passat més que uns mesos des de l'entrada en vigor la reforma laboral, en el transcurs de la seva conferència Rosell ha estat crític amb l'actual legislació laboral i ha denunciat el nombre de modalitats de contractes que hi ha vigents en aquests moments.
Per al president de la patronal cal 'facilitar' l'entrada en el mercat laboral però també cal 'facilitar' la sortida, per fer front a conjuntures de crisi. Rosell ha dit que prefereix parlar de 'modernització laboral' abans que del concepte 'reforma laboral'.
EROs i fusions
Rosell ha reiterat la seva petició d'implantar expedients de regulació d'ocupació en l'administració. 'Si s'han de fer EROs dins de l'administració es fan i no passa res. Perquè no es pot fer en el sector públic i sí que es pot fer en el sector privat', ha preguntat.
Rosell també s'ha referit a la necessitat d'estudiar si cal mantenir els 8.400 ajuntaments que actualment hi ha l'estat espanyol. Un cop estudiada al seva realitat i les seves funcions, si cal obrir un procés de fusions que els redueixi a la meitat o un 20% es fa i 'no passa res'. L'empresari ha recordat que això ja s'ha fet a altres països de la Unió Europea i ha citat de manera concreta al Regne Unit.
Fracàs del diàleg de la negociació col·lectiva
En relació amb l'actuació de l'actual equip directiu de la CEOE, Rosell ha reconegut que potser es pot qualificar de 'fracàs' el resultat del diàleg entre la direcció de la patronal actual i els sindicats sobre la negociació col·lectiva.
El també candidat a la presidència de la CEOE no ha desvetllat quin seria el seu programa de reformes dins de la CEOE, que ha estat una de les preguntes que li han fet des de l'auditori. Rosell ha manifestat que totes les organitzacions territorials i sectorials de la CEOE han rebut la proposta de reformes de la seva candidatura i que estan a l'espera de rebre les esmenes. Tot i això, Rosell ha anticipat que no es podien esperar reformes 'revolucionàries' i sí mesures amb 'sentit comú' per modernitzar l'estructura i el funcionament de la patronal. La presentació del programa de la seva candidatura es farà en el transcurs de la setmana pròxima, segons ell mateix ha anunciat.
El candidat de la CEOE també ha dit que en aquestes setmanes, en el procés electoral obert per a la presidència de la CEOE s'ha trobat menys resistències de les que es podrien preveure pel fet de ser català i fins i tot ha dit que s'ha trobat sectors empresarials que han dit 'que estaria bé que hi hagués un català al front de la CEOE'.
Crisi del deute sobirà
Joan Rosell també s'ha referit a l'actual crisi financera del deute sobirà de països de la zona euro. Tot i ser països de la zona euro, Juan Rosell ha dit que la crisi d'Irlanda, Grècia i Portugal no és la crisi de l'economia espanyola.
El president de Foment ha dit que el govern espanyol ha posat en marxa un conjunt de mesures d'ajust fiscal que estan donant resultats i que estan reduint el dèficit públic que va tancar el 2009 en l'11,2%. Rosell ha dit que l'economia espanyola no té res a veure amb les economies d'aquests tres països (Grècia, Irlanda i Portugal), que entre el tres no sumen més de la meitat del PIB espanyol.