directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 13:47 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Eleccions 2010 doble fletxa

Montilla diu que si tornés a governar 'reconsideraria' les multes lingüístiques

El candidat del PSC a les eleccions creu que les sancions 'no són la millor carta de presentació per promocionar el català'

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, José Montilla, s'ha compromès a 'reconsiderar' les multes lingüístiques per no retolar en català si el seu partit governa. En una entrevista a TV3, Montilla ha fet saber que 'si el PSC torna a governar reconsiderarem les sancions lingüístiques'. Montilla addueix que les multes 'no són la millor carta de presentació per promocionar el català'. Les multes s'interposen als comerciants que no tenen retolats els seus establiments en català.
josé montilla
Comparteix
   


Etiquetes
Si el PSC governa reconsiderà la imposició de multes lingüístiques. Ho ha anunciat el candidat del PSC a les eleccions, José Montilla, aquest dijous a la nit en una entrevista a TV3. Montilla no ha dit explícitament si eliminarà les sancions o les modificarà, però ha assenyalat que les multes 'no són la millor carta de presentació per incentivar l'ús i la normalització del català'. Pel primer secretari del PSC, 'allò important és la promoció i defensa de la nostra llengua'.

D'altra banda, Montilla ha assegurat que el PSC no retocarà el model d'immersió lingüística vigent a Catalunya perquè 'dividir els alumnes per llengües seria un desastre'.

'Consolidar el caràcter plurilingüe d'Espanya'
Els socialistes catalans no plantegen canvis legislatius, però sí una política lingüística que prioritzi la pedagogia cap als ciutadans abans d'imposar-los una multa per no retolar en català al seu comerç. Segons es desprèn del seu programa electoral, el PSC aposta per una política lingüística 'en positiu' que treballi 'des del foment, no des de la coacció ni l'enfrontament' perquè consideren que 'les sancions no són una bona pràctica per a una política lingüística en positiu'.

En aquest sentit, advoquen per 'fomentar els valors positius de les llengües' i consideren que així aconseguiran 'fer desaparèixer de l'escenari social i polític la confrontació entre llengües que posa en risc la convivència'. D'altra banda, es refermen en el compromís de 'consolidar el caràcter plurilingüe d'Espanya' i d'aconseguir que el català sigui utilitzat 'a totes les institucions de l'Estat i de la UE on encara no és present'. Quant a l'aprenentatge, opten per ensenyar el català i el castellà a les persones immigrades, i garantiran que l'ensenyament obligatori 'asseguri l'adquisició, com a mínim, d'una tercera llengua d'abast internacional'. Tot això ha de situar Catalunya, segons el PSC, com 'un model de referència en la convivència de llengües'.

'Impossible' pactar amb ERC
A l'entrevista Montilla també ha posat sobre la taula el fet que ERC durant els anys del tripartit tingués clar 'que volia desenvolupar l'Estatut i negociar el finançament' i que ara tingui per objectiu 'convocar un referèndum per la independència'. En aquest sentit, ha dit que és 'impossible' tirar endavant un pacte amb ERC i per tant reeditar el tripartit.

El PSOE, 'un actiu'
El primer secretari del PSC també s'ha referit amb la presència de polítics del PSOE als actes de campanya del PSC a Catalunya. En aquest sentit, Montilla ha negat que això sigui símptoma de sucursalitat sinó que per ell 'és un actiu', ja que hi ha altres partit 'que no tenen amics ni aliats de fora; nosaltres, sí'.





COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
26 de novembre de 2010, 17.42 h

Aquest botifler espanyol, amb aquest comentari demostra que si ell hagués governat en solitari, ara i avui, potser escriuríem en castellà en aquest diari. Perquè després el seguici d'independentistes il·luminats diguin que ERC no ha fet bona feina des del govern, entre moltes altres coses.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.