directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 23:15 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

Govern i UP fan una crida al sector pagès perquè aposti pel model d'allotjaments per a temporers

Encara no hi ha prous allotjaments al conjunt del territori

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El Govern, a través de la Secretaria per a la Immigració, i el sindicat Unió de Pagesos (UP), han fet una crida aquest dimarts al sector pagès perquè es conscienciï amb el model d'allotjaments per a temporers que arriben al país per treballar a les campanyes de la fruita dolça i es pugui estendre així a d'altres tipus de cultius. Segons el secretari per a la Immigració, Oriol Amorós, prop d'un 70% dels allotjaments es troben a la demarcació de Lleida. Així mateix ha afegit que el pressupost que destina el Govern a aquest tipus de polítiques 'no es gasta tot' i si no és així és perquè no es reben suficients sol·licituds per crear allotjaments.
temporers allotjament
Comparteix
   

Per la seva part, el responsable de contractació de temporers d'UP, Joan Josep Vergés, ha remarcat que 'encara no hi ha prous allotjaments' al conjunt del territori i que per això fa falta conscienciar al sector, sobretot de Lleida i el Baix Segrià, perquè s'inverteixi en allotjaments d'aquesta tipologia i 'la campanya sigui encara millor'.

Amorós, que aquest dimarts ha visitat els allotjaments d'Alcarràs (Segrià) i Bell-Lloc d'Urgell, ha destacat que model d'allotjaments per a temporers que es desenvolupa a Catalunya 'és exemplar i únic', fet que el converteix en un referent observat des de la Comissió Europea, l'Organització Internacional per les Migracions, i moltes organismes internacionals.

Segons el secretari per a la Immigració l'exemple que s'ha donat a les comarques de Ponent s'ha d'estendre a d'altres indrets del país com l'Alt Empordà, el Montsià o el Baix Ebre. Malgrat Amorós ha dit que el model d'allotjaments per a temporers està repartit en bona part del país, el que pretén el Govern és que aquest no només se centri en els treballadors que vénen per la campanya de la fruita dolça sinó també en altres campanyes com la dels cítrics o la vinya, entre d'altres.

En aquest sentit, Amorós ha assegurat que el Govern ha subvencionat més de 5.000 places en els darrers 6 anys per aquest tipus d'allotjament. En total ha dit que Catalunya disposa de 3.100 places en 89 allotjaments col·lectius com el de Bell-Lloc, la gran majoria a Lleida, i que enguany el Departament d'Acció Social i Ciutadania ha reservat 1.200.000 euros per impulsar polítiques d'aquest tipus.

D'altra banda, Joan Josep Vergés, ha recordat que a part d'exercir com a intermediaris, UP també ofereix als allotjaments un programa d'acollida amb encarregats, activitats i persones que vetllen per la bona marxa del centre d'acollida en qüestió.

Per la seva part, l'alcalde de Bell-Lloc d'Urgell, Ramon Consola, ha valorat positivament la bona marxa de l'alberg del municipi, que ja fa sis anys que està en funcionament. Segons Consola, quan es va fer hi havia molta gent 'desperdigada' pel municipi buscant feina al camp i 'incordiaven una mica' a la població que no treballava amb fruita. El problema es va acabar però, amb l'obertura de l'allotjament ja que d'aquesta manera considera que es va poder 'eliminar aquell factor' perquè la gent ja ve contractada prèviament.

L'alberg de Bell-Lloc s'obre entre els mesos de juliol i octubre i acostuma a registrar una ocupació del 100% entre agost i setembre. Això no obstant, Consola ha indicat que alguns mesos d'hivern també hi ha temporers que vénen a treballar en les campanyes d'esporga dels fruiters. Les instal·lacions tenen una capacitat per a 48 persones i la majoria provenen de països de l'Europa de l'Est com Romania.




COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.