directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 d'abril de 2024 02:48 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Seguint els passos de Jacint Verdaguer a Andorra

Ordino crea la primera ruta literària calcant el camí que va fer el mossèn per entrar al país el 1883

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

Ordino ha presentat aquest dimarts la ruta literària de Jacint Verdaguer, un recorregut de tres hores de durada que va del Port de Creussans al poble de Llorts i durant el qual a través d'un díptic es poden seguir les anotacions que el mossèn va fer al seu quadern de notes. Provinent de la Pica d'Estats, Verdaguer va entrar a Andorra el 25 d'agost de 1883, i l'endemà va oficiar una missa a l'església de Llorts. Per commemorar el 125è aniversari d'aquesta ruta, del 22 al 24 d'agost es farà una excursió conjunta des de la Pica d'Estats, amb la participació del Centre Excursionista de Catalunya i de Folgueroles.
ordino mossen cinto jacint verdaguer andorra
Comparteix
   

Tal i com ha explicat l'excursionista, escriptor i historiador Jordi Pasques, l'entrada de Jacint Verdaguer a Andorra es va produir durant la segona excursió que feia pel Pirineu, el 1883, i va ser una entrada difícil perquè se li va fer fosc, se li havia acabat el menjar, i feia mal temps. A més, no va ser fins l'any 2002 que es va aconseguir saber que havia entrat pel Port de Creussans, gràcies a un treball de Jordi Pasques i Pere Canturri. Fins llavors, els records transmesos oralment pels veïns de Llorts asseguraven que ho havia fet per l'indret conegut com l'Angonella, tot i que els paisatges descrits en el seu quadern de notes no es corresponien amb aquest itinerari.

El recorregut està marcat en dotze punts amb una ve baixa de la signatura de Verdaguer, per poder seguir les notes que el mossèn va fer en cada indret, com l'estany de Creussans, la Cabana del Castellà on hi va fer nit, el poble del Serrat, i Llorts.

La cònsol menor d'Ordino, Consol Naudi, ha destacat que és una ruta que combina l'excursionisme amb una vessant més cultural, i s'ha mostrat convençuda que tindrà molt bona acceptació perquè cada cop hi ha més gent amant del senderisme que busca fer rutes literàries i històriques.

Del 22 al 24 d'agost una cinquantena de persones faran la ruta per commemorar el 125è aniversari de l'entrada de Verdaguer a Andorra. Els més excursionistes començaran el camí pujant a la Pica d'Estats, i pels menys afeccionats podran fer la baixada a Llorts pujant al Port de Creussans amb el telecadira. L'excursió acabarà el dia 24 a Llorts amb una missa oficiada pel bisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, i un dinar de germanor.





COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
Verga Larga fletxa Paraguay
18 de març de 2021, 10.59 h

Buen dato bro#1


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Marceau Moncomble fletxa Escaldes Engordany
10 de març de 2020, 16.46 h

Hola m’agrada molt aquesta página i per cert el divendres que ve m’en vaig d’escurció amb el cole. Aiiii que guaiiii m’ancantaaaaa bull pilotassss


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.