48,35% de participació a la sis de la tarda
Ja se supera en tres punts la registrada el 2006 · Hi ha 5,3 milions de catalans cridats a les urnes
Sembla que la participació a les eleccions al Parlament de Catalunya d'aquest diumenge ha experimentat un repic d'última hora, i a les 18 de la tarda els catalans que havien votat eren el 48,35% de la població amb dret a vot, tres punts més que la xifra registrada ara fa quatre anys a dues hores del tancament, segons les dades provisionals que facilita la conselleria de Governació. De confirmar-se aquestes dades, s'hauria invertit la tendència que s'apuntava al migdia, quan a la una la participació registrada era un punt inferior a la dels darrers comicis. En total són 5.363.356 els catalans cridats a les urnes per escollir els 135 diputats de la IX legislatura, la tercera d'aquest mil·leni i que investirà el nou president de la Generalitat. Els resultats d'aquest diumenge permetran escollir els 85 diputats per Barcelona, 18 per Tarragona, 17 per Girona i 15 per Lleida.
5,3 milions de catalans cridats a les urnesDel total d'electors, 3.900.846 resideixen la circumscripció de Barcelona; 540.840 a Tarragona; 486.675 a Girona; 301.189 a Lleida i 133.806 a l'estranger, la qual cosa representa un 23% més que ara fa quatre anys. Entre els ciutadans cridats a votar hi han 232.126 joves que ho podran fer per primera vegada.
Pel que fa a la regulació electoral, s'aplica la mateixa llei que a les eleccions legislatives al Congrés dels Diputats, és a dir, la llei orgànica del règim electoral general. Aquesta llei estableix el llindar del 3% dels vots vàlids emesos en la circumscripció corresponent com a percentatge mínim perquè les candidatures puguin obtenir representació parlamentària.
La fórmula d'Hondt
Per convertir els vots en escons s'aplica la fórmula d'Hondt. En una columna, s'ordenen de major a menor el nombre de vots obtinguts per cadascuna de les candidatures que hagin superat la barrera del 3 per cent del total de vots per circumscripció. Seguidament i en columnes successives, es divideix el nombre de vots obtinguts per cada candidatura per 1, 2, 3, etcètera, fins al nombre d'escons en disputa. Els escons s'atribueixen a les candidatures que obtinguin els quocients més grans per ordre decreixent.
Uns 84.000 joves podran votar per primera vegada en unes eleccions
L'Oficina del Cens Electoral de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha xifrat en 232.126 els joves que podran votar per primera vegada en unes eleccions al Parlament de Catalunya, el proper 28 de novembre. Es tracta dels i les joves que han complert els 18 anys des dels anteriors comicis al Parlament.
Per circumscripcions electorals, Barcelona compta amb 171.020 nous electors en unes eleccions a la cambra catalana; Girona amb 22.793; Lleida amb 13.372; i Tarragona amb 24.941.
Concretament, aquest 28-N 84.107 joves de Catalunya estan cridats a les urnes per primer cop, ja que quan es van celebrar els últims comicis electorals referents al Parlament Europeu, el juny de 2009, encara eren menors d'edat. En aquest cas, a les properes eleccions al Parlament de Catalunya podran exercir el dret a vot per primer vegada.
Per circumscripcions electorals, es tracta de 61.911 nous electors a Barcelona; 8.285 a Girona; 4.710 a Lleida; i 9.201 a Tarragona.
Recompte de vots
El Centre de Recollida d'Informació (CRI) està situat a l'Edifici de la Campana de Barcelona i hi treballaran 300 persones, mentre que a la resta de Catalunya seran 5.000 persones més de l'administració.
Un cop es tanquin les urnes, començarà el recompte, que es farà a través de tres sistemes: a través dels col·legis administrats electrònicament en set localitats (una per vegueria); per PDA, als municipis de més de 10.000 habitants; i per telèfon, en localitats de menys de 10.000 habitants. En total hi haurà 339 meses electròniques; 5.838 que transmetran la seva informació a través de PDA; i 1.855 més que ho faran per telèfon.
Butlletes en braille
Una de les novetats de les eleccions d'aquest 28 de novembre és que més de 200 cecs podran votar en paperetes escrites en braille. Un equip d'experts de la Comissió de Braille espanyola va verificar fa unes setmanes totes les paperetes i va comprovar que eren equivalents a les impreses amb tinta. Cada votant registrat tindrà disponible a la seva mesa electoral les paperetes de totes les candidatures, cosa que els permetrà votar en secret.
Un cop verificades les peticions amb la Junta Electoral Central i les paperetes amb la comissió d'experts, els 'kits' amb tot el material explicatiu i el necessari per votar s'enviarà a les quatre juntes electorals provincials, que a la vegada ho enviaran als ajuntaments corresponents. Cada secretari municipal s'encarregarà de fer arribar el 'kit' a la mesa electoral corresponent. Allà, el dia 28 la persona cega es dirigirà a la seva mesa, demanarà el 'kit' i es dirigirà a una zona reservada per poder elegir la papereta que vulgui.
Notícies relacionades
- El cap de llista del PP per Girona va intentar afiliar-se a Esquerra abans d'abandonar UDC 27.11.2010.
- Herrera apel·la al vot dels abstencionistes per assolir una majoria d'esquerres 'amb força' 27.11.2010.
- Més de cinc milions de catalans són cridats a les urnes per escollir el Parlament de la IX legislatura 27.11.2010.
- Montilla acusa Mas de 'menysprear' la voluntat de la gent quan 'intenta donar la imatge que tot està decidit' 26.11.2010.
- directe!cat retransmet el final de campanya via Twitter 26.11.2010.