directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 08:42 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

Puyal assegura que li agradaria liderar un grup mediàtic privat en català

En un homenatge a l'UCE

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

El periodista Joaquim Maria Puyal ha estat objecte d'un homenatge aquest migdia a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE). Hi han participat el periodista Antoni Bassas, els lingüistes Jordi Mir i Sebastià Serrano, Joan Martí i Joandomènec Ros. Puyal ha confessat durant l'acte que 'encara' no ha fet realitat el seu desig de liderar un grup mediàtic privat català. Antoni Bassas, per la seva banda, ha negat que el seu futur professional ja estigui decidit i ha assegurat que no es prendrà un any sabàtic. Sí ha aclarit, però, que la seva 'primera opció' és continuar lligat a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.
joaquim maria puyal
Comparteix
   

Joaquim Maria Puyal ha volgut confessar, després dels entusiastes elogis que li han dispensat els cinc assistents al seu homenatge, que a vegades se sent un 'fracassat' per no haver rebut el suport 'polític i econòmic necessari' per 'liderar' un grup mediàtic privat català. El periodista ha dit dels mitjans públics que sovint són 'massa grapejats' i, dels privats, que responen 'únicament' a interessos empresarials. D'aquesta manera, ha lamentat, es 'perd de vista' que la professió de periodista ha d'estar 'al servei' de la societat.

Puyal ha recordat quan assitia al Camp Nou per irradiar els partits en 'català, d'amagat i entre la gent'. Aquella cinta després arribava a mans de Jordi Martí qui el va ajudar a trobar les expressions catalanes adients. Una de les aportacions de Mir, i que ha esdevingut una 'marca de la casa', va ser la traducció al català de la frase 'se zafa del acoso' que el lingüista va convertir en s''escapoleix de l'escomesa'.

Antoni Bassas, qui als seus inicis professionals va treballar amb Puyal, ha dit, al·ludint de passada a la seva polèmica sortida de Catalunya Ràdio, que hi ha 'dues crostes' contra les quals Puyal no ha deixat mai de lluitar, 'la mediocritat' i el 'sectarisme'. Bassas l'ha definit com un 'mestre per tots els periodistes' i ha dit del seu llibre d'estil que està basat en la 'intuïció, la intel·ligència emocional i, sobretot, en el criteri'. Bassas ha denunciat al final de la seva intervenció que els poders no toleren als periodistes que, com Puyal, amb 'la seva narració depassen el poder del mitjà pel qual treballen'.

Sebastià Serrano s'ha anomenat 'puyalòleg' i ha disseccionat pels assistents al periodista. D'ell ha dit que es tracta d'una persona 'creativa' i, per tant, 'complexa', i que el seu caràcter s'inclou dintre del grup dels 'no lineals o divergents' que és aquell grup on es dóna el talent. Puyal és per sobre de tot un 'gran comunicador' ha sintetitzat per resumir la seva dissertació.

Joan Martí ha agraït en nom de l'IEC l'aportació que Puyal ha fet durant tots aquest anys al català. Martí ha volgut subratllar la seva manca de 'rubor' a l'hora de 'parlar bé' el català. Si el català s'acosta cada vegada més al castellà és per culpa de la angúnia 'estúpida' que a vegades tenen el catalanoparlants d'utilitzar mots en la 'nostra llengua' que s'allunyen massa del castellà.

Continuar dins la CCMA, primera opció de Bassas


Antoni Bassas no ha volgut anunciar aquest migdia on treballarà la temporada vinent. L'expresentador d'Els Matins sí ha aclarit que no es prendrà un any sabàtic i que de totes les opcions que està estudiant, la que té més força, prové de la Corporació Catalana.




COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.