directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 07:34 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El Tribunal Constitucional espanyol admet a tràmit el recurs del PP contra la prohibició de les corrides

Una nova Llei catalana espera el vist-i-plau o la tisorada del TC · Se suma a La Llei d'acollida, el codi de consum, la Llei del cinema

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Una nova Llei catalana haurà d'esperar la deliberació del Tribunal Constitucional espanyol (TC). Aquest dilluns el tribunal ha admès a tràmit el recurs del Partit Popular contra la decisió del Parlament de prohibir les corrides de toros a partir del gener del 2012. El passat 28 d'octubre el PP va portar la norma a l'alt tribunal espanyol. El recurs, de 38 pàgines i signat per 50 senadors del PP, argumenta que la prohibició 'envaeix competències estatals' i 'restringeix drets i llibertats dels ciutadans'. Segons el PP la decisió del Parlament vulnera una desena d'articles de la Constitució i trenca 'principis constitucionals bàsics d'accés a la cultura'. Amb aquesta Llei, ja són quatre normes catalanes -la Llei d'acollida, el codi de consum i la Llei del cinema- que hauran d'esperar que el tribunal les ratifiqui o esmeni.
tribunal constitucional TC estatut
Comparteix
   


Etiquetes
Els populars ja havien anunciat amb antelació la seva intenció de presentar el recurs però no va ser fins el 28 d'octubre que el van presentar oficialment. Al recurs asseguren que la prohibició de les corrides 'és una ostentació d'incoherència perquè, paral·lelament, es permeten festes amb toros' en el cas dels correbous.

La prohibició 'infringeix la Constitució i la llibertat dels espanyols a les manifestacions culturals' i 'vulnera la llibertat empresarial i la llibertat de manifestació i creació artístiques', va assegurar el portaveu dels populars al Senat, Pío García-Escudero, en presentar el recurs. En aquest marc va destacar que els decrets de transferències de les competències en la matèria de les Comunitats Autònomes 'sempre parlen de facultats de regulació i ordenació, però en cap cas de prohibició'.

El PP defensa que la 'fiesta' transcendeix les fronteres i les competències de Catalunya
A les 38 pàgines del recurs, els populars asseguren que la 'fiesta' és un 'fenomen nacional, cultural, històric, social, econòmic i industrial' que 'transcendeix l'àmbit d'aplicació de la llei que va aprovar el Parlament de Catalunya i que, per tant, la prohibició 'envaeix competències estatals'.

Segons els populars, la decisió del Parlament és inconstitucional perquè 'no existeix cap competència transferida a les CCAA que les faculti per prohibir la tauromàquia', que 'està protegida per lleis nacionals i europees'.

A més, segons el PP, la prohibició xoca contra una desena d'articles de la Constitució perquè afecta a una activitat cultural i empresarial. En concret, el recurs assegura que es vulnera els articles 9.2 20, 27, 40, 44, 46, 128, 139.2, i dos apartats del 149.1 que fan referència a la llibertat d'expressió, a l'obligació dels poders públics de protegir el patrimoni cultural i artístic, entre altres.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
5 de gener de 2011, 19.25 h

#1
A tots els de CiU i als seus votants haurien de portar-los a camps de concentració fins que aprenguessin a ser bons catalans, o potser ni tan sols són catalans


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
30 de novembre de 2010, 09.51 h

Les corrides es continuaran fent a Catalunya, la llei del cinema no s´aplicarà i en tot cas el tant per cent de pel·lícules en català continuarà sent irrisori i la llei de consum i moltes altes coses quedaran en paper mullar. S´accepten apostes Ciu és això Ciu és així. COMENCEN LES REBAIXES!. Ja cal que en prenguem bona nota de totes i cadascuna de les traïcions de Ciu perquè la gent d´aquest país nostre de mesells té molt poca memòria i amb la col·laboració de la caverna i e... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.