directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 10:25 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El nou Parlament s'ha de constituir dins els 20 dies següents a les eleccions

Els electes han de jurar o prometre la Constitució espanyola i l'Estatut i lliurar una declaració amb tots els seus béns

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El nou Parlament sorgit a partir de les eleccions de diumenge s'haurà de constituir dins dels vint dies hàbils següents a les eleccions, és a dir, fins el dissabte 18 de novembre. El ple, que l'haurà de convocar el president de la Generalitat en funcions, servirà perquè els 135 diputats ocupin per primer cop els escons i per escollir els membres de la nova mesa. Un cop constituïda la cambra, s’obre un termini màxim de 10 dies hàbils perquè el president o presidenta del Parlament convoqui el ple d’investidura de qui serà el 129è president de la Generalitat. En la passada legislatura, després de les eleccions de l’1 de novembre del 2006, el ple de constitució va celebrar-se el divendres 17 de novembre del 2006 i el d’investidura els dies 23 i 24.

Comparteix
   


Etiquetes
Abans del ple de constitució, els electes han de presentar, al registre del Parlament, la credencial expedida per la corresponent Junta Electoral Provincial, que acredita la seva elecció; han de jurar o prometre per escrit, respectar la Constitució espanyola i l’Estatut i han de lliurar una declaració d’activitats i una altra de béns.

En la declaració d’activitats han de fer constar totes les activitats professionals, laborals o empresarials i si ocupen cap càrrec públic. Qualsevol canvi que es produeixi en aquesta declaració al llarg de la legislatura haurà de ser comunicat al Parlament. Pel que fa a la declaració de béns, hi haurà d’aparèixer tot el seu patrimoni, des de béns immobles, a comptes corrents, accions, dipòsits bancaris o participacions empresarials. Els diputats també estan obligats a presentar, abans del 30 de juliol de cada any, la seva declaració de renda i de patrimoni. En el moment d’acabar el mandat o de perdre la condició de diputat, han de tornar a presentar una nova declaració de béns.

La declaració d’activitats és de caràcter públic, mentre que la de béns no ho és. Les dues estan custodiades per la Secretaria General. Aquests documents s’han de destruir passats quatre anys de la pèrdua de la condició de diputat o diputada.

La constitució del Parlament
La sessió constitutiva obre la IX legislatura. En aquest primer ple, els diputats elegeixen el president o presidenta de la cambra, els dos vicepresidents i els quatre secretaris de nova mesa, la qual es el màxim òrgan de govern de la cambra. Aquestes eleccions es fan a partir dels vots secrets que els diputats dipositen en una urna.

En una primera votació s’escull el president o presidenta i surt elegit el diputat que obtingui el suport de la majoria absoluta, es a dir, un mínim de 68 dels 135 diputats. Si cap diputat assoleix aquesta majoria s’ha de repetir la votació entre els dos candidats que han aconseguit més suports i surt escollit el que obtingui més vots. En la votació per nomenar els vicepresidents primer i segon surten elegits els qui, per ordre correlatiu, obtenen més vots. Aquest mateix sistema es segueix per elegir els quatre secretaris de la mesa.

Abans d’acabar la sessió la nova mesa ocuparà el seu lloc a l’hemicicle i el nou president o presidenta s’adreçarà a tota la cambra i declararà constituït el nou Parlament.

La investidura del president de la Generalitat
Després del ple de constitució, el primer que hauran de fer els nous diputats és escollir, entre els seus membres, el que serà el nou president de la Generalitat. Correspon al president o presidenta del Parlament proposar a la cambra un candidat per a la presidència de la Generalitat i convocar el ple d’investidura. Abans, però, ha d’obrir consultes amb els líders dels partits amb representació parlamentària per saber quin d’ells compta amb el suport necessari per poder ser elegit president de la Generalitat.

La investidura com a president de la Generalitat requereix el suport de la majoria absoluta de la cambra. Si el candidat no assoleix aquest suport, pot sotmetre’s dos dies després a un segon debat i a una segona votació, en què serà suficient la majoria simple, és a dir, més vots a favor que no en contra.

Si una vegada efectuades totes dues votacions el candidat proposat no aconsegueix ser elegit, es tramitaran successives propostes amb el mateix procediment. Si un cop transcorreguts dos mesos des de la primera votació d’investidura cap candidat no és elegit, el Parlament s’ha de dissoldre automàticament i el president de la Generalitat en funcions ha de convocar noves eleccions de manera immediata perquè es puguin fer entre quaranta i seixanta dies després de la convocatòria. Aquest és un supòsit que no s’ha donat mai des del restabliment de la cambra l’any 1980.




COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.