La tarda dels blogs republicans
Benach i Puigcercós mouen fitxa dins d'ERC després d'un dilluns d'aparent tranquil·litat · Cap de les 'famílies' republicanes desitja una lluita com la del 2008 però es reclamen canvis a la direcció · directe!cat ho analitza
El sotrac electoral d'ERC de diumenge, passant de 21 a 10 diputats i de 416.355 vots a 218.046 en quatre anys, no es van traduir dilluns en cap dels habituals gestos dràstics de la direcció republicana després de situacions de crisi. L’aparent tranquil·litat de dilluns a Calàbria 166 va començar a trontollar ahir, dimarts, quan els blogs de l'eurodiputat Oriol Junqueras a les 16:45, el del líder del partit, Joan Puigcercós a les 17:15 i el de l'encara president del Parlament, Ernest Benach tres minuts més tard van començar a expressar-se. De moment, cap de les 'famílies' republicanes preveu que aquest primer sisme desemboqui en una nou enfrontament a camp obert com sí que va ocórrer al congrés de l’estiu de 2008, però s'estén la sensació que són necessaris més moviments per traslladar una imatge de canvi i renovació que porti implícita una comprensió i acceptació del missatge de les urnes.
Fonts properes tant al tàndem Puigcercós-Ridao com a Carod-Benach consultades per directe!cat coincideixen en afirmar que l'executiva de dilluns va mantenir un to positiu i fins i tot optimista, amb lloances d’alguns membres de la direcció a la campanya efectuada i l’obra de govern. Tothom va plantejar els seus punts de vista i es va deixar implícit que ningú no desitjava una nova guerra -de conseqüències previsiblement fatídiques-, si bé el sector carodista esperava un gest de la direcció republicana que no va arribar. Tot i passar de 21 a 10 diputats, no van haver-hi dimissions ni assumpcions de responsabilitats de caràcter simbòlic, com podria haver estat la del director de campanya.Sense Tresserras ni Benach
En la roda de premsa posterior a l'executiva, Puigcercós va proclamar la necessitat que ERC s'obrís a 'persones noves' amb l'ànim 'de sumar i no restar com hem fet fins ara', i va esmentar expressament la incorporació de Joan Manuel Tresserras a les files republicanes com a exemple d'aquesta suma. Si bé és cert que Tresserras pilotarà el document estratègic que s’ha de presentar al Consell Nacional del 18 de desembre per redefinir el rumb del partit en els propers temps, l’encara conseller de Cultura es reincorporarà a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) quan cessi en el càrrec i no es vincularà a cap òrgan directiu dels republicans.
De la mateixa manera, tot apunta a què Ernest Benach no podrà ser present en l’esmentat Consell Nacional, perquè ell en forma part com a càrrec electe que és, no pas com a membre nat, i possiblement en aquella data ja no ostentarà el càrrec de president del Parlament. Benach passarà a ser un militant de base de la formació i, ara per ara, es descarta que vulgui plantejar un pols a Puigcercós.
Consell Nacional plàcid
Davant d'aquesta situació, aquest Consell Nacional es preveu plàcid, atès que els afins a Puigcercós són majoria. 'Si el consell el ratifica, guanya credibilitat. Si el tomba, s'obre un meló que ningú no sap com acabarà', exposa un destacat dirigent proper a la direcció. De fet, els propers a Puigcercós no li qüestionen el lideratge i coincideixen en assenyalar que mereix una segona oportunitat, però sí que es plantegen la necessitat de canvis en el model organitzatiu del partit i en l’estructura de comandament del carrer Calàbria, que asseguren que ‘fa temps i temps que ha quedat obsoleta i ancorada en actituds i models del passat provocant fatiga a molta militància’.
Amb tot aquest panorama, Benach va decidir ahir moure fitxa i va anunciar que renunciava a l'acta de diputat. En paral·lel, Puigcercós també va posar el càrrec a disposició del Consell a l’espera de la seva ratificació. El sentiment que es respira a les files postcarodistes ara properes a Ernest Benach és d'incomoditat. Incomoditat per com s'ha gestionat el partit després de la guerra fratricida del 2008 i incomoditat per com sembla que es gestionarà el post-28N. Però de moment prefereixen deixar passar les municipals -i potser les espanyoles del 2012- abans de reobrir una guerra interna que, en paraules del mateix Benach, és en bona mesura causant de la davallada electoral de diumenge.
Altres que també mouen fitxa
La incògnita és si Jordi Portabella estarà disposat a moure fitxa i postular-se per entrar en la disputa de les posicions d’alta direcció d’ERC. El candidat republicà al consistori barceloní intentarà per tots els mitjans sumar Solidaritat Catalana -la CUP sap que serà impossible- en una candidatura transversal independentista a l’ajuntament que li permetés de recuperar l’esperit d'Esquerra com a casa gran de l’independentisme.
D'altres veus autoritzades en el si dels republicans, com la de la consellera Carme Capdevila; el secretari general, Joan Ridao; el diputat a Madrid Joan Tardà o l'exeurodiputat Bernat Joan també s'han sumat a aquest debat intern des dels seus blogs.
Tots plegats són conscients que les urnes els han donat un toc d'atenció d'allò més seriós. Si dilluns semblava que no hi hauria interpretació d'aquest sotrac, ahir ja es va començar a veure que el debat serà necessari. A priori sense estridències i amb la vista posada al 22 de maig de l'any vinent, cita clau perquè els republicans mantinguin el seu coixí electoral municipalista, potser el més solvent i important per garantir el futur del seu projecte.