directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 11:12 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

Tortosa només retira les plaques commemoratives del monument franquista al riu Ebre

El monument feixista no serà enderrocat

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

La brigada municipal de l'Ajuntament de Tortosa ha procedit, aquest dilluns al matí, a la retirada de les plaques commemoratives de la inauguració del monument franquista a la batalla de l'Ebre que es trobaven a banda i a banda del riu. Dues plaques metàl·liques –una a cada banda de la riba- sobre peces de granit plantades verticalment al mateix espai de la barana del riu recordaven la inauguració del monument, situat al mig del llit fluvial, el 26 de juny de l'any 1966, durant una visita del mateix dictador Francisco Franco a la ciutat. Al marge esquerre també figurava una tercera placa commemorativa de la batalla de la Guàrdia Civil franquista. Malgrat el gest, el monument continuarà sense ser enderrocat, ja que en 30 anys de democràcia cap Govern municipal s'ha plantejat seriosament de retirar-lo.
monument feixista tortosa
Comparteix
   

L'equip de govern de l'Ajuntament de Tortosa, CiU i ERC, s'hava compromès anteriorment a retirar aquestes plaques malgrat haver descartat entrar en el debat sobre el futur del monument feixista i evitar el canvi de denominació d'alguns topònims franquistes de la ciutat. Aquestes plaques, d'altra banda, han estat tradicionalment objecte de sabotatge: en el moment de ser retirades estaven completament brutes de pintura roja i groga.

En les inscripcions commemoratives de la inauguració, al marge de la data i la inscripció de la inauguració a càrrec de 'S.E. el jefe del estado caudillo de España', consten els noms del llavors governador civil de Tarragona, Rafel Fernández, com a promotor de la iniciativa; el president de la Diputació, Manuel Soler; el bisbe de Tortosa que va beneir el monument, Manuel Moll; l'alcalde de Tortosa de l'època, Joaquín Fabra; i l'escultor responsable de l'obra, Luís María Saumells.

A la tercera placa, que figurava just al costat de la inaugural, hi apareix la llegenda 'A la promoción Ebro de la Guardia Civil. A los combatientes de la batalla del Ebro. Tortosa 1968'. Aquest 'recordatori' franquista havia estat també objecte de pintades en reiterades ocasions.

El monument, l'enderrocament del qual ha estat plantejat al ple però mai considerat seriosament per cap govern municipal, ja va ser desposseït anys enrere alguns dels símbols explícitament feixistes que el decoren. Malgrat aquestes connotacions, l'estat no pot plantejar el seu enderroc d'acord amb la nova llei de la memòria històrica en trobar-se catalogat com a 'bé integrant del patrimoni cultural català' en el catàleg del nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal de Tortosa.





COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
2 de setembre de 2008, 13.49 h

A qui els hauria de caure la cara de vergonya (de cara, demostren tenir-ne molta. De vergonya, molt poca), és al diferents governs municipals que han pul·lulat per aquell ajuntament de Tortosa.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
dani fletxa reus
2 de setembre de 2008, 11.37 h

Que no sigui que reapareixi el dictador?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
2 de setembre de 2008, 06.46 h

Quina vergonya! aquests monument feixista hauria de fer caure la cara de vergonya a molts. Això demostra que encara som en ple feixisme i que aquesta merda d´estat espanyol vol consolidar el genocidi franquista. QUIN FASTIC!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.