Un document filtrat per Wikileaks revela que Aznar meditava tornar a la política si veia Espanya 'desesperada'
Veia la 'contínua cessió de poder' a Catalunya i al País Basc un risc de 'desintegració i balcanització' de l'Estat
Un dels milers de documents filtrat per Wikileaks revela que l'expresident espanyol José María Aznar va ser objecte de seguiment per part de l'ambaixada dels Estats Units i que es plantejava tornar a la política activa 'si veia Espanya desesperada'. D'acord amb aquest document, que publica aquest divendres el diari El País, Aznar va comentar a l'ambaixador dels Estats Units a Espanya, Eduardo Aguirre, estava decebut amb el paper de Mariano Rajoy al capdavant del Partit Popular i es mostrava preocupat perquè la 'contínua cessió de poder a Catalunya i al País Basc' feia que l'Estat tingués 'seriosos riscos de desintegració i balcanització'.
Aqueste són alguns dels detalls que s'han conegut després d'un cable enviat pel diplomàtic nord-americà a Washington després d'un sopar a la seva residència amb el matrimoni Aznar-Botella el 28 de juny del 2007. Tot i que la situació econòmica encara era bona, Aznar veia amb preocupació la gestió del govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero i les 'cessions de poder' a Catalunya i el País Basc, així com la 'insistència' del president espanyol per recuperar el passat de la Guerra Civil.Aquestes revelacions coincidien en el temps amb l'anunci del retorn del fins aleshores president de l'FMI i exministre d'Economia, Rodrigo Rato, tot i que Aznar ja va pronosticar que era per incorporar-se en el sector privat (va treballar primer a 'La Caixa' i actualment presideix Caja Madrid). Segons El País, preguntat per l'ambaixador Aguirre sobre què faria Aznar si no veia capacitat el PP i Rajoy per contrarestar la política de Zapatero, l'expresident li va respondre: 'Si veig que Espanya està realment desesperada, potser hauré de tornar a la política'.
Alguns cables confidencials dels Estats Units veien l'expresident espanyol com un element distorsionador de la línia del PP i que interferia en la política del seu successor en el càrrec. A més, els seus contactes a Llatinoamèrica i amb els alts càrrecs de l'administració Bush fins l'any 2009 provocava que ell marqués la política exterior del PP.