directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 14:39 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Demanen que els Mossos siguin l'única policia que operi a Catalunya

El Centre d'Estudis Estratègics (CEEC) de Miquel Sellarès publica el document 'Un nou pas endavant' per orientar el model policial català

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

Segons el Centre d'Estudis Estratègics de Catalunya (CEEC), el think tank presidit per Miquel Sellarès, exdirector general de Seguretat Ciutadana de Jordi Pujol, els Mossos d'Esquadra han d'assumir totes les competències dels Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat a Catalunya i fer una aposta per la presència i les relacions internacionals amb els estats i els organismes policials com Europol i Interpol. Aquestes són algunes de les premisses recollides en el document base Un nou pas endavant (pdf), imprès tres dies abans del 28-N, i que indica 11 grans mesures perquè la policia avanci cap a 'un model més eficient i eficaç' després de la fi d''un cicle polític'.
Mossos, helicòpter, policia
Comparteix
   


Etiquetes
El CEEC ha elaborat aquest document per indica què pensa sobre 'què cal fer a partir d'ara amb el model policial català', dirigit als comandaments i efectius dels Mossos d'Esquadra. Entre d'altres aspectes, reivindica les competències d'expedició dels DNI, NIE, passaports, control d'armes i explosius, la custòdia de vies de comunicació terrestres, costes, fronteres, ports, aeroports i immigració. Sobre les relacions amb l'Estat, el volum editat pel CEEC posa de manifest que els Mossos haurien de participar permanentment en els òrgans de coordinació d'àmbit estatal en matèria d'antiterrorisme i crim organitzat.

L'únic cos policial
Els analistes de Miquel Sellarès consideren que els Mossos d'Esquadra han de ser l'únic cos de Catalunya i que els 11.000 policies locals haurien de ser absorbits per la Policia de la Generalitat. Això obligaria a revisar a l'alça el sostre de 18.267 agents aprovat per al Junta de Seguretat el 2006. Asseguren que l'absorció hauria de ser progressiva i que les policies dels municipis més grans haurien de ser les últimes de la llista d'absorcions.

Activitat internacional
Un nou pas endavant també insisteix en la necessitat que el Cos dels Mossos d'Esquadra sigui membre de ple dret i permanent d'Europol i Interpol i denuncia el 'monopoli absolut' que exerceix la policia espanyola sobre aquests organismes. Una 'posició hegemònica', afegeixen, que els permet realitzar les 'operacions i investigacions més lluïdes i mediàtiques que tenen lloc a Catalunya'. Encara sobre l'activitat internacional de la policia catalana, l'informe també assenyala que els Mossos haurien de crear una unitat de relacions internacionals amb agregats policials a les delegacions exteriors de la Generalitat. Per a fer-ho possible, a banda de voluntat política, el CEE indica que s'ha de modificar la Llei Orgànica de Forces i Cossos de Seguretat (LOFCS), que atorga un paper subsidiari a la Policia de la Generalitat davant la resta de cossos estatals en sòl català.

Traspàs de professionals
De la Guàrdia Civil i la policia espanyola en volen les competències, però no els professionals. Segons el CEEC, la policia catalana ha incorporat comandaments d'altres forces de seguretat amb l'argument d'una 'suposada falta d'experiència' a les files dels Mossos. Un traspàs que 's'ha d'aturar' per 'singularitzar i donar identitat pròpia al cos'. 'Un nou pas endavant' recorda que, fins ara, el màxim comandament de la Policia de la Generalitat no ha estat mai un mosso o una mossa d'origen.

De Mossos a Policia Nacional de Catalunya
El CEEC també és partidari de substituir el nom de Mossos d'Esquadra pel de Policia Nacional de Catalunya. El volum recorda que el nom té un origen vinculat als botiflers que van donar suport a la monarquia borbònica. Indica que el lloc per a la denominació actual és 'als llibres d'història' i no a les camises dels policies que patrullen al carrer.

Universitat policial
La proposta pretén fer créixer l'actual Institut de Seguretat Pública de Catalunya per convertir-lo en una Universitat que imparteixi estudis superiors d'interès pel Cos. Els agents podrien estudiar graus i màsters de Medicina, Criminologia o Dret, carreres que estarien directament enfocades a les necessitats i particularitats de l'exercici policial.

Recuperar el Departament d'Interior
El CEEC critica durament la vinculació a la conselleria d'Interior d'assumptes com ara Relacions Institucionals i Participació. Es considera la seguretat nacional un objectiu prou important per ocupar tots els esforços d'un departament.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#6
Manuel fletxa cambrils
7 de desembre de 2010, 17.51 h

Sembla que tinguin vergonya al nom històric dels Mossos d'Esquadra. Els hi pesa l'orígen borbònic. Però en la història nacional us oblideu de les Policies Locals. Parleu de fusió progressiva quan us referiu a aquest cos. Feu la recerca d'un model que no té en compte el municipalisme. Us oblideu que els municipis ha sufragat les mancances que històricament els diferent estats i governs han oblidat. El model policial català no pot obviar aquest fet. La recerca del futur model no pot pass... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
roger fletxa gavà-mar
3 de desembre de 2010, 12.36 h

si un llegeix el titular "demanen que els mossos siguin l'unica policia que operi a catalunya",
un pensa.. ¿qui ho haurà dit? La CIA? la OTAN? pot ser la ONU? doncs no, ho diu el Sr. Sellarés..
possin aquest informació al titular i aixin ens estalvien de llegir la notícia...


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
3 de desembre de 2010, 12.13 h

I ara et tornarás a acostar a CiU, Sallarès?.

Potser és que necessites treballar-te les subvencions al teu "xiribguito" Tribuna Catalana, un dels més subvencionats pel teu amic Carod?.

Coses veurem!!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
3 de desembre de 2010, 11.23 h

Immens mariscal Sellarès. Sempre quan toca. Enhorabona patriota. Necessitem que la bona gent torneu al cos.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2 Sara Canyelles

Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
3 de desembre de 2010, 10.16 h

bona sort


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.