directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 03:10 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Àngel Ros reclama un 'gir' al PSC però adverteix que les dues ànimes no s'han de tornar 'dos cossos'

L'alcalde de Lleida creu que situar Tura al capdavant del grup al Parlament hauria prefixat una 'sortida' del congrés

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

L'alcalde de Lleida i dirigent del PSC, Àngel Ros, creu que el resultat de les eleccions del 28-N són un 'punt d'inflexió' que requereix que el partit faci un 'gir'. Ros creu que el PSC 'ha d'assumir què volen ser de grans i tornar als orígens', un fet que passa per 'ser el partit capaç de liderar Catalunya'. En una entrevista a l'ACN, Ros ha fet una crida a superar el discurs de les dues ànimes per parlar-ne d'una de sola i ha advertit que seria 'fatal' que aquestes dues ànimes 'acabessin sent dos cossos', és a dir, dos partits diferents. També creu que situar Montserrat Tura al capdavant del grup parlamentari hauria prefixat una 'sortida' per al congrés que ha de decidir el relleu de Montilla.
Ros és membre de la Comissió Executiva del PSC i sovint ha estat reivindicat pel sector més catalanista del PSC. L'alcalde de Lleida, però, és clar en advertir que ara no toca entrar en un debat intern perquè 'és l'hora dels ajuntaments i toquen les municipals'. Com la majoria d'alcaldes socialistes, és partidari de deixar qualsevol altre debat per després del maig -i així ho han fet saber a José Montilla- i avança que aquesta serà la posició del consell d'alcaldes que s'ha de reunit aquesta setmana.

El conseller d'Economia i Finances en funcions, Antoni Castells, va citar Ros fa uns dies entre una llista de dirigents del PSC amb qui ha mantingut contactes per parlar del model de futur del partit. Ros ha explicat que coincideix amb ell en un 'aspecte fonamental', que és la visió d'un PSC com el partit que 'encarna el catalanisme polític progressista i d'esquerres' que 'aspira a ser hegemònic'.

Ros creu que cal fer 'un esforç per recuperar aquest espai' i, de fet, creu que els resultats del 28-N, el pitjor de la història del PSC al Parlament, ha de ser un 'punt d'inflexió' que li faci fer un 'gir'. 'I no ha de ser de 360 graus, és a dir, moure-ho tot per tornar-ho a deixar com estava', ha avisat, 'sinó que ha estat un punt d'atenció suficientment important com perquè el nostre partit realment assumeixi el que vol ser de gran i torni als orígens'. Uns orígens que passen per 'ser el partit capaç de liderar Catalunya', ja que 'aquest lideratge és el que els ciutadans no han percebut en aquestes eleccions i per això el PSC ha perdut'.

L'alcalde creu que tot aquest procés s'ha de fer preservant la unitat. 'Hem de ser capaços de passar del discurs de les dues ànimes al discurs d'una ànima', ha dit, 'i seria horrorós que les dues ànimes acabessin sent dos cossos, seria fatal'. Per Ros, 'si el de les dues ànimes ja no és un discurs brillant, amb dos cossos separats seria penós'. Per això, aposta per un discurs, el d'una única ànima del PSC, que tingui 'un model per a Catalunya però també un model de relació amb Espanya', ja que considera que aquesta és 'una riquesa a preservar' que és 'diferencial' respecte els altres partits. Ros considera que cal 'articular clarament un discurs que som el pal de paller del catalanisme polític, però també que vol un encaix amb l'estat'.

El dirigent socialista no ha volgut entrar a parlar sobre possibles candidatures per al congrés de la tardor, ja que creu que és 'molt aviat' per parlar-ne i que, abans que aquestes apareguin, cal parlar 'd'ideologia' i 'definir clar el nostre model que volem per Catalunya i de relació amb Espanya'. A més, creu 'importantíssim' que sigui José Montilla qui 'lideri aquest procés' i no es busqui cap altra fórmula, i ha avisat que 's'avancen' aquelles veus que ja apunten als possibles líders futurs, com la ministra de Defensa, Carme Chacón.

És en aquest sentit que entén la decisió del primer secretari socialista de situar Joaquim Nadal, i no Montserrat Tura, al capdavant del grup del PSC al Parlament. 'Tura també ho hauria fet bé', ha dit Ros, però creu que situar a la número dos de la llista per Barcelona com a president del grup 'possiblement prefixava sortides d'aquest congrés', mentre que Nadal és algú que 'ja ha realitzat aquesta tasca'. 'Ho entenc des del punt de vista de no prefixar resolucions d'aquest congrés', ha assegurat, malgrat deixar clar que Tura és 'una gran líder socialista'.

El grup propi, 'ara no toca'
Alguns dirigents, com Ernest Maragall, Antoni Castells o Marina Geli, han demanat en els últims dies un grup propi del PSC a Madrid. Per Ros, però, aquesta és una qüestió que cal abordar al congrés del partit previst per a la tardor. 'La base ha de ser que ens articulem com a model de catalanisme que té un model de relació amb l'Estat, a partir d'aquí hi ha visualitzacions d'aquest model que venen després de discutir la ideologia', ha dit.

A més, Ros no atribueix a la relació amb el PSOE un motiu del resultat electoral, sinó que creu que és fruit de la crisi econòmica, de la sentència del TC i també que els ciutadans han preferit 'un govern únic, molt personalitzat, amb un projecte únic de país'. En aquest sentit, ha admès que 'els ciutadans han castigat el fet que hi hagi hagut un govern que es veia més amb tres veus, a vegades discordants, malgrat haver fet una brillant acció de govern'.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
Maxx fletxa Maresme
6 de desembre de 2010, 12.47 h

No es pot ser progressista i defensar la constitució espanyola. No es pot ser progressista i ser contrari a les "aventures". No es pot ser progressista i comprar vots a cop de subsidis. Feu-vos-ho mirar, sou uns fracassats.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
ANTON fletxa san jose
5 de desembre de 2010, 15.14 h

Señor Ros, solo se puede tener un alma, el que juega a tener dos normalmente se queda sin ninguna.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Sebastià fletxa Barcelona
5 de desembre de 2010, 15.14 h

El PSOE-PSC va fer la seva aposta per l'espanyolisme del PSOE i aquest són els seus resultats...
Esteu prop d'una escissió històrica o una llarga foscor en el vostre túnel espanyolista. Potser seria hora de saber el que la ciutadania us exigeix de totes a totes...Llegiu els resultats i apreneu en clau veritable i catalana, la clau espanyola és ben caduca i plena de pèrdues!

Ara ja toca fer política per els catalans i catalanes, no pas per els madrilenys...


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
jomateix fletxa la meva
5 de desembre de 2010, 13.47 h

que tot canvii perquè tot segueixi igual...


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.