Àngel Ros reclama un 'gir' al PSC però adverteix que les dues ànimes no s'han de tornar 'dos cossos'
L'alcalde de Lleida creu que situar Tura al capdavant del grup al Parlament hauria prefixat una 'sortida' del congrés
L'alcalde de Lleida i dirigent del PSC, Àngel Ros, creu que el resultat de les eleccions del 28-N són un 'punt d'inflexió' que requereix que el partit faci un 'gir'. Ros creu que el PSC 'ha d'assumir què volen ser de grans i tornar als orígens', un fet que passa per 'ser el partit capaç de liderar Catalunya'. En una entrevista a l'ACN, Ros ha fet una crida a superar el discurs de les dues ànimes per parlar-ne d'una de sola i ha advertit que seria 'fatal' que aquestes dues ànimes 'acabessin sent dos cossos', és a dir, dos partits diferents. També creu que situar Montserrat Tura al capdavant del grup parlamentari hauria prefixat una 'sortida' per al congrés que ha de decidir el relleu de Montilla.
Ros és membre de la Comissió Executiva del PSC i sovint ha estat reivindicat pel sector més catalanista del PSC. L'alcalde de Lleida, però, és clar en advertir que ara no toca entrar en un debat intern perquè 'és l'hora dels ajuntaments i toquen les municipals'. Com la majoria d'alcaldes socialistes, és partidari de deixar qualsevol altre debat per després del maig -i així ho han fet saber a José Montilla- i avança que aquesta serà la posició del consell d'alcaldes que s'ha de reunit aquesta setmana.El conseller d'Economia i Finances en funcions, Antoni Castells, va citar Ros fa uns dies entre una llista de dirigents del PSC amb qui ha mantingut contactes per parlar del model de futur del partit. Ros ha explicat que coincideix amb ell en un 'aspecte fonamental', que és la visió d'un PSC com el partit que 'encarna el catalanisme polític progressista i d'esquerres' que 'aspira a ser hegemònic'.
Ros creu que cal fer 'un esforç per recuperar aquest espai' i, de fet, creu que els resultats del 28-N, el pitjor de la història del PSC al Parlament, ha de ser un 'punt d'inflexió' que li faci fer un 'gir'. 'I no ha de ser de 360 graus, és a dir, moure-ho tot per tornar-ho a deixar com estava', ha avisat, 'sinó que ha estat un punt d'atenció suficientment important com perquè el nostre partit realment assumeixi el que vol ser de gran i torni als orígens'. Uns orígens que passen per 'ser el partit capaç de liderar Catalunya', ja que 'aquest lideratge és el que els ciutadans no han percebut en aquestes eleccions i per això el PSC ha perdut'.
L'alcalde creu que tot aquest procés s'ha de fer preservant la unitat. 'Hem de ser capaços de passar del discurs de les dues ànimes al discurs d'una ànima', ha dit, 'i seria horrorós que les dues ànimes acabessin sent dos cossos, seria fatal'. Per Ros, 'si el de les dues ànimes ja no és un discurs brillant, amb dos cossos separats seria penós'. Per això, aposta per un discurs, el d'una única ànima del PSC, que tingui 'un model per a Catalunya però també un model de relació amb Espanya', ja que considera que aquesta és 'una riquesa a preservar' que és 'diferencial' respecte els altres partits. Ros considera que cal 'articular clarament un discurs que som el pal de paller del catalanisme polític, però també que vol un encaix amb l'estat'.
El dirigent socialista no ha volgut entrar a parlar sobre possibles candidatures per al congrés de la tardor, ja que creu que és 'molt aviat' per parlar-ne i que, abans que aquestes apareguin, cal parlar 'd'ideologia' i 'definir clar el nostre model que volem per Catalunya i de relació amb Espanya'. A més, creu 'importantíssim' que sigui José Montilla qui 'lideri aquest procés' i no es busqui cap altra fórmula, i ha avisat que 's'avancen' aquelles veus que ja apunten als possibles líders futurs, com la ministra de Defensa, Carme Chacón.
És en aquest sentit que entén la decisió del primer secretari socialista de situar Joaquim Nadal, i no Montserrat Tura, al capdavant del grup del PSC al Parlament. 'Tura també ho hauria fet bé', ha dit Ros, però creu que situar a la número dos de la llista per Barcelona com a president del grup 'possiblement prefixava sortides d'aquest congrés', mentre que Nadal és algú que 'ja ha realitzat aquesta tasca'. 'Ho entenc des del punt de vista de no prefixar resolucions d'aquest congrés', ha assegurat, malgrat deixar clar que Tura és 'una gran líder socialista'.
El grup propi, 'ara no toca'
Alguns dirigents, com Ernest Maragall, Antoni Castells o Marina Geli, han demanat en els últims dies un grup propi del PSC a Madrid. Per Ros, però, aquesta és una qüestió que cal abordar al congrés del partit previst per a la tardor. 'La base ha de ser que ens articulem com a model de catalanisme que té un model de relació amb l'Estat, a partir d'aquí hi ha visualitzacions d'aquest model que venen després de discutir la ideologia', ha dit.
A més, Ros no atribueix a la relació amb el PSOE un motiu del resultat electoral, sinó que creu que és fruit de la crisi econòmica, de la sentència del TC i també que els ciutadans han preferit 'un govern únic, molt personalitzat, amb un projecte únic de país'. En aquest sentit, ha admès que 'els ciutadans han castigat el fet que hi hagi hagut un govern que es veia més amb tres veus, a vegades discordants, malgrat haver fet una brillant acció de govern'.
Notícies relacionades
- Castells desmenteix que es plantegi abandonar el PSC 02.12.2010.
- Ernest Maragall alerta que la independència és 'plausible' si no canvia la relació Catalunya-Espanya 02.12.2010.
- Castells evita concretar si liderarà una alternativa catalanista al PSC 02.12.2010.
- Tura s'insinua i no descarta ser candidata socialista el 2014 02.12.2010.
- Montilla no arribarà ni a recollir l'acta de diputat 29.11.2010.
- Montilla assumeix que el PSC necessita replantejar el seu projecte polític a Catalunya 28.11.2010.