directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 08:01 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Obiols alerta del risc d'escissions i fa una crida a la cohesió del PSC

L'eurodiputat socialista aposta per una 'renovació radical' del partit com a resposta de la davallada del 28-N

Comentaris 7  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Renovar radicalment el projecte socialista però mantenint-ne la 'cohesió de conjunt' és la recepta de l'eurodiputat del PSC, Raimon Obiols, per afrontar la derrota socialista a les eleccions parlamentàries del 28-N. Així ho ha explicat Obiols en una entrevista a l'ACN, en què ha declarat que 'no es pot fracturar la trajectòria del PSC perquè tindríem dos o tres partidets fent-se la guerra els uns als altres, com passa ara amb l'independentisme'. Un 'error molt negatiu' que el socialisme a Catalunya hauria d'evitar, segons l'eurodiputat, reinventant 'un projecte catalanista i d'esquerres que doni cabuda a la pluralitat de la societat catalana'.
raimon obiols, psc, socialistes, eurodiputat
Comparteix
   


Etiquetes
'Hem de mantenir una cohesió de conjunt, una visió del que ha de ser el nostre projecte, renovant-lo radicalment, fent un nou començament, un nou Partit Socialista, però sense fracturar un espai polític, perquè ja hi ha prou dispersió', alerta Obiols fent referència al Parlament resultant de les eleccions del 28-N. Un Parlament 'que és molt més dispers que l'anterior', apunta. 'Això a la dreta ja li va bé, però per l'esquerra, aparèixer amb partits i partidets és molt negatiu', afegeix.

'Que les arrels no ens divideixin'
Contra aquesta fragmentació, Obiols fa una crida a la cohesió de partit on hi càpiga tothom. 'El PSC és el principal element de la unitat del poble català en el camp polític', afirma Obiols. 'El poble de Catalunya és heterogeni i cal garantir que això no divideixi la societat, que no faci que uns i altres es barallin perquè uns se senten d'una manera i els altres, d'una altra', considera el líder socialista.

'Cal que la llengua, les arrels i les cultures d'origen no ens divideixin i, des d'aquest punt de vista, el partit socialista ha fet una feina d'una eficàcia extraordinària', defensa Obiols, recordant que el PSC ha incorporat 'no sols a Catalunya sinó al catalanisme, grans sectors provinents de la primera onada d'immigració els anys 50 i 60'. 'El símbol més clar és el president Montilla que, nascut a Còrdova, es declara català i catalanista', insisteix. 'Això ho hem de mantenir i això requereix que, dins del PSC, hi ha d'haver un ventall ample que sigui el reflex de la pluralitat de la societat catalana sobre la base d'un projecte català, catalanista i d'esquerres', opina. Un projecte que representi una alternativa sòlida per la 'potencial majoria de centre esquerra' que, segons ell, hi ha a Catalunya.

Aquest nou projecte haurà de sortir del congrés que el fins ara president, José Montilla, ha convocat per la tardor de l'any vinent. Un congrés 'de reflexió i d'idees que ha de construir una nova proposta de partit'. 'La gent que estem al voltant de Nou Cicle ens esforçarem per dialogar amb tothom', es compromet Obiols, recordant que ja a la campanya electoral, l'ala catalanista que ell lidera va organitzar un acte amb la consellera Montserrat Tura. 'Continuarem col·laborant amb ella i amb tots els sectors per mantenir una cohesió de conjunt, perquè, si no ho fem entre tots, no podrem avançar', insisteix.

'El PSC té futur si mira al passat'
El procés de reflexió que ha de fer el PSC passa, segons Obiols, per mirar endavant reflexionant sobre el camí transcorregut. 'Paradoxalment, es pot dir que el PSC té futur si mira el passat, si mira la seva història i els valors que el van constituir, si mira les raons fonamentals de la seva existència', opina.

Obiols confia en la possibilitat de recuperació del partit perquè, citant Billy Brandt, recorda que el partit socialista 'representa sectors que aspiren a una societat lliure, democràtica i més igualitària, i això dóna un impuls per a la renovació, perquè, quan tot sigui molt negatiu, el Partit Socialista es torni a posar dempeus. 'Ara és una sotragada forta però crec que, gràcies a aquest impuls que ens ve de la societat, ens en sortirem i ens en sortirem bé', afirma.

'El centre- esquerra catalanista és potencialment majoritari a Catalunya i se l'ha de fer emergir amb serietat, amb decisió, amb valentia, amb noves cares, amb gent jove que pugui representar això. I em sembla que aquest nou començament, aquest nou Partit Socialista que surti del congrés de la tardor donarà bons resultats. I no estic pensant en termes de govern, sinó en solucions de futur pel país', insisteix.

'Faci confiança en la socialdemocràcia i veurà com hi ha respostes'
Un futur en què Obiols confia que el socialisme tornarà a prendre protagonisme, no ja només a Catalunya sinó a tot el continent. 'A tota Europa ha avançat la dreta i governen polítics que diuen: 'El mercat ens resoldrà tots el problemes'. Nosaltres no estem en contra del mercat perquè no hi ha una fórmula de govern de l'economia que no es basi en el mercat', explica.

'Però els mecanismes de mercat generen moltes desigualtats i molta exclusió: una petita minoria s'enriqueix extraordinàriament; les classes mitges tenen la sensació real que els seus fills viuran una mica pitjor de com han viscut ells; i hi ha una gran majoria de gent que viu en la precarietat, en l'atur, en la desesperança més absoluta. Això no va', sentencia.

Per això, l'eurodiputat socialista vaticina que, en els propers anys, hi haurà arreu d'Europa una reacció enfront d'aquest vot de por que ha donat a la dreta els governs de França, Alemanya, Itàlia i la Gran Bretanya. 'Creixerà la precarietat, la inseguretat, la marginalització de grans sectors de la població i, aleshores, el centre- esquerra tornarà a emergir. És un procés ineluctable. Faci confiança en la social democràcia i veurà com hi ha respostes', sentencia.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#7
7 de desembre de 2010, 17.32 h

#3 CiU = PSC/OE. PSC/OE = CiU. CiU. Ergo: CiU i PSC/OE = Corrupció.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Manolo fletxa Barcelona
7 de desembre de 2010, 10.20 h

EL PARTIDO SOCIALISTA PSOE-PSC DEBEN MARCHAR SIEMPRE UNIDO, EL PSC SÓLO SERÁ LA 4ª O 5ª FUERZA EN MENOS DE UNA DÉCADA Y ESO SERÁ LO QUE LA DERECHA DESEA.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
7 de desembre de 2010, 09.52 h

#3 D´acord en tot amb tu però quan has deixat anar lo de jo soc de Ciu ja has perdut tota credibilitat. Saps quina és la diferència entre el Psc-psoe i Ciu? Doncs cap ni una, només cal fixar-se en que en les dues últimes eleccions al parlament de Catalunya el candidat del Psoe i de zapatero no era el montilla sinó que era el mas. Perquè deu ser?. i no ens enganyen pel rajoy i el PP la candidata era la camachu però el segon candidat del PP també és el mas.
Per llogar-hi cadires!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Ramon fletxa St. Cugat
6 de desembre de 2010, 18.10 h

Obiols, fots pena. Desfeu-vos del PSOE, talleu amarres, d'arrel i de cop....o aneu-vos-en a l'infern!!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
aruberuto fletxa barcelona
6 de desembre de 2010, 12.40 h

Qui pot creure en els comentaris engalipadors del senyor Obiols? L'Obiols és al catalanisme el què la mòmia d'en Ramses IV ès al Rock.Aquests dirigentes del PSC que porten tants anys, tota la seva llarga carrera política; dins del PSC estan incapacitat per fer cap renovació de caire sobiranista. El seu cervell esta afustat i una mica corcat. Tenen una història plena de mentides, maniobres, pactes mai acomplerts, amistat indesitjables per arcaiques. Més valdria què és retiresin d'una v... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
6 de desembre de 2010, 12.38 h

quina sort!!! Aquí tothom es catalanista... el PPC tambe es declara catalanista...


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
6 de desembre de 2010, 12.29 h

Alguns encara ni se n´adonen de l´ensarronada que els ha fotut el Psoe i el zapatero. El que ha de fer el Psc és separar-se del Psoe d´una vegada pel bé d´ells i pel bé de Catalunya, o ara o mai, de motius n´hi han més que suficients. A que espereu a que us tornin a prendre el pel ben aviat?.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.