Vic crea una xarxa de voluntariat cultural per millorar el coneixement del català
La Universitat de Vic formarà els voluntaris perquè puguin fer la tasca d'ensenyament de la llengua catalana
L'Ajuntament de Vic, la Universitat de Vic, el Centre de Normalització Lingüística d'Osona i diverses entitats de la comarca han creat una xarxa de voluntaris que ajudarà a millorar la lectura i l'escriptura en llengua catalana i facilitarà l'alfabetització. En aquest sentit, l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, ha destacat que 'l'aprenentatge de la llengua catalana s'ha d'entendre com un vehicle per a la integració'. La directora del Centre de Normalització Lingüística, Dolors Solà, ha assenyalat que el projecte 'està obert a totes les entitats de la ciutat i la comarca que s'hi vulguin adherir'. La Universitat de Vic formarà els voluntaris perquè puguin ensenyar la llengua catalana.
Totes les entitats que aquest dijous han signat el conveni tenen en comú una gran xarxa de voluntaris que ensenyen la llengua catalana a diferents nivells. La professora de la Facultat d'Educació, Ciències Humanes i Traducció de la UVic, Maica Bernal, ha explicat que el projecte divideix la tasca que hauran de fer els voluntaris en dos mòduls, el primer per millorar la lectura i l'escriptura i el segon encarat a l'alfabetització.Els mòduls de millora de la lectura i escriptura duraran tres mesos i començaran el proper mes de gener amb sessions bisetmanals de 30 minuts. El mòdul d'alfabetització, en canvi, tindrà una durada més extensa, de sis mesos.
Solà ha fet una crida a la societat i ha apel·lat a la 'responsabilitat social' de tots els ciutadans. Segons la directora del Centre de Normalització Lingüística d'Osona, 'el benefici que aportarà aquest projecte és doble', d'una banda 'individual' però també ha parlat d'un benefici 'col·lectiu' per la societat, 'hi sortirem tots guanyant', ha conclòs.
La Universitat de Vic impartirà coneixements, metodologia i també proporcionarà materials didàctics als voluntaris els quals 'es sentiran part d'un equip', ha explicat Solà. La UVic, a més, farà difusió entre els seus professors i alumnes per tal que s'acullin a la xarxa de voluntaris. La Biblioteca Joan Triadú de Vic proporcionarà una guia de textos de 'lectura fàcil' als usuaris d'aquest servei.
Solà ha explicat que 'no cal cap titulació universitària' sinó uns 'coneixements bàsics' per impartir classes de català. Tot i que es podria parlar de diferents perfils de voluntaris es busquen bàsicament estudiants o mestres jubilats.
Entitats signants
Les entitats que han signat aquest conveni són l'Ajuntament de Vic, la Universitat de Vic, el Centre de Normalització Lingüística, la Creu Roja d'Osona, el Casal Claret, Càritas Arxiprestal de Vic, l'Associació Mares d'Enllaç, la comissió 'Fem Escola, fem comunitat' de l'escola Guillem de Montrodon, l'Assosició Mares del Món, l'Associació Sant Tomàs, el Centre Social Autogestionat La Torratxa i la Biblioteca Joan Triadú de Vic.