
Un nou web fa un recorregut per la història dels Països Catalans a través de la biografia de 655 dones
El Diccionari Biogràfic de Dones és gratuït i està obert a futures actualitzacions
'Un projecte de recerca concebut per donar relleu a la contribució històrica de les dones als territoris de parla catalana'. Així defineixen el nou Diccionari Biogràfic de Dones els seus responsables. Gratuït i d'accés públic, el nou diccionari recull inicialment 655 biografies de dones que van viure entre els segles I i XXI. El diccionari és un projecte viu i obert que s'anirà actualitzant amb noves fitxes biogràfiques, que els mateixos usuaris del diccionari podran suggerir. Segons el vicepresident del Govern en funcions, Josep-Lluís Carod-Rovira, aquesta nova eina oferirà 'noves perspectives' per actualitzar 'la visió del nostre món', i serà un pas més en la lluita 'per la igualtat'.
L'acte de presentació del nou Diccionari Biogràfic de Dones, que s'ha fet al Palau de la Generalitat, ha estat presidit pel vicepresident del Govern en funcions, Josep Lluís Carod-Rovira, un dels seus màxims impulsors, i pel conseller de Cultura també en funcions, Joan Manuel Tresserras. Ambdós han destacat la importància d'una eina que permetrà avançar en la lluita per la igualtat de gèneres i que oferirà, com ha apuntat Carod-Rovira, 'noves perspectives' per actualitzar 'la visió del nostre món'. De la seva banda, i en aquesta mateixa direcció, Tresserras ha assegurat que el diccionari 'és la presa en consideració d'una mirada històrica que otorga a les dones el paper que han tingut'.El projecte ha estat impulsat per la Generalitat de Catalunya i el Consell de Mallorca amb l'objectiu de donar a conèixer la contribució que les dones han fet en la història dels territoris de parla catalana des de diferents camps de coneixement i àmbits d'actuació. El treball, elaborat per investigadors i grups de recerca universitaris en estudis de les dones i el gènere, inclou en aquests moments 655 biografies de dones de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, la Catalunya del Nord, Andorra i Sardenya, en un període que va del segle I fins al XXI.
Entre les biografies incloses hi trobem comtesses, religioses, escriptores, cantants d'òpera o investigadores, però també, mestresses de casa o àvies, figures, aquestes últimes, 'moltes vegades oblidades però cabdals en la transmissió de la cultura i les tradicions durant generacions', com ha recordat la directora científica del diccionari, Teresa Vinyoles.
Un projecte 'viu'
Un altre dels aspectes a destacar és que es tracta 'd'un projecte viu' que s'anirà ampliant. Marta Selva, presidenta de l'Institut Català de les Dones, ha apuntat que el seu contingut s'anirà ampliant a partir de les aportacions dels grups de recerca universitaris, els estudiosos vinculats als centres d'història local, o els professionals implicats en aquest àmbit i la societat civil en general. A més, els usuaris que visitin la web podran suggerir la incorporació de noves fitxes biogràfiques.