directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 04:15 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Un nou web fa un recorregut per la història dels Països Catalans a través de la biografia de 655 dones

El Diccionari Biogràfic de Dones és gratuït i està obert a futures actualitzacions

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

'Un projecte de recerca concebut per donar relleu a la contribució històrica de les dones als territoris de parla catalana'. Així defineixen el nou Diccionari Biogràfic de Dones els seus responsables. Gratuït i d'accés públic, el nou diccionari recull inicialment 655 biografies de dones que van viure entre els segles I i XXI. El diccionari és un projecte viu i obert que s'anirà actualitzant amb noves fitxes biogràfiques, que els mateixos usuaris del diccionari podran suggerir. Segons el vicepresident del Govern en funcions, Josep-Lluís Carod-Rovira, aquesta nova eina oferirà 'noves perspectives' per actualitzar 'la visió del nostre món', i serà un pas més en la lluita 'per la igualtat'.
diccionari biografic dones
Comparteix
   


Etiquetes
L'acte de presentació del nou Diccionari Biogràfic de Dones, que s'ha fet al Palau de la Generalitat, ha estat presidit pel vicepresident del Govern en funcions, Josep Lluís Carod-Rovira, un dels seus màxims impulsors, i pel conseller de Cultura també en funcions, Joan Manuel Tresserras. Ambdós han destacat la importància d'una eina que permetrà avançar en la lluita per la igualtat de gèneres i que oferirà, com ha apuntat Carod-Rovira, 'noves perspectives' per actualitzar 'la visió del nostre món'. De la seva banda, i en aquesta mateixa direcció, Tresserras ha assegurat que el diccionari 'és la presa en consideració d'una mirada històrica que otorga a les dones el paper que han tingut'.

El projecte ha estat impulsat per la Generalitat de Catalunya i el Consell de Mallorca amb l'objectiu de donar a conèixer la contribució que les dones han fet en la història dels territoris de parla catalana des de diferents camps de coneixement i àmbits d'actuació. El treball, elaborat per investigadors i grups de recerca universitaris en estudis de les dones i el gènere, inclou en aquests moments 655 biografies de dones de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, la Catalunya del Nord, Andorra i Sardenya, en un període que va del segle I fins al XXI.

Entre les biografies incloses hi trobem comtesses, religioses, escriptores, cantants d'òpera o investigadores, però també, mestresses de casa o àvies, figures, aquestes últimes, 'moltes vegades oblidades però cabdals en la transmissió de la cultura i les tradicions durant generacions', com ha recordat la directora científica del diccionari, Teresa Vinyoles.

Un projecte 'viu'
Un altre dels aspectes a destacar és que es tracta 'd'un projecte viu' que s'anirà ampliant. Marta Selva, presidenta de l'Institut Català de les Dones, ha apuntat que el seu contingut s'anirà ampliant a partir de les aportacions dels grups de recerca universitaris, els estudiosos vinculats als centres d'història local, o els professionals implicats en aquest àmbit i la societat civil en general. A més, els usuaris que visitin la web podran suggerir la incorporació de noves fitxes biogràfiques.





COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
Guerau fletxa València
12 de desembre de 2010, 12.36 h

encara falten més territoris catalans: Nàpols, Aragó, Provença, Occitània, Sicilia, Neopàtria, i les possessions catalanes a Amèrica, on hi van viure en català moltes dones importants. Catalunya és molt més gran i important del que es creuen els burgesets de Barcelona.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
OTGER fletxa Reikjavik
12 de desembre de 2010, 00.40 h

En canvi l'història d'ecspanya es pot resoldre en la d'una sola dona:la belèn esteban.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.