directe ! a La República. N. 4126. Dilluns, 14 d'octubre de 2024 22:21 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

Kosovo torna a confiar en Thaçi i dóna veu als panalbanesos

Els 33,5% dels 2 milions de kosovars tornen a confiar en el socialdemòcrata PDK · Lëvizja Vetëvendosje! irromp amb força al parlament · Els observadors conclouen que el procés electoral s'ha desenvolupat 'd'acord amb els estàndards internacionals'

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

La formació del primer ministre kosovar, Hashim Thaçi, el socialdemòcrata Partit Democràtic de Kosovo (PDK, en les seves sigles en albanès), ha estat el vencedor de les eleccions generals celebrades diumenge, les primeres després de la independència. Segons les primeres dades oficials de la Comissió Electoral, fetes públiques tot just ahir a la nit, Thaçi va sumar el 33,5% dels vots, mentre que la conservadora Lliga Democràtica de Kosovo (LDK) de l'alcalde de Pristina, Isa Mustafa -antic soci de coalició amb el PDK-, va sumar-ne el 23,6%. La formació panalbanesa Lëvizja Vetëvendosje! ('Autodeterminació', en albanès) va quedar en tercera posició, amb el 12,2%, i la conservadora Aliança per al Futur de Kosovo (AAK) de l'exguerriller Ramush Haradinaj, quart amb el 10,8%. La resta de partits que han obtingut representació parlamentària, amb percentatges inferior al 10%, són AKR, LDD i FER. La mitjana de participació va ser del 47,8%, malgrat el boicot de la comunitat sèrbia a tot el procés.

PDK, Kosovo, Hashim Thaçi
Comparteix
   


Etiquetes

La LDK i d'altres formacions han denunciat irregularitats en dues de les 37 circumscripcions electorals i demanen que s'hi repeteixin les votacions. A les dues zones, considerades feus de Thaçi, la participació ha estat notablement superior a la mitjana nacional, de fins al 94%, un fet que fins i tot la cap de la missió d'observadors del Parlament Europeu, Doris Pack, ha assenyalat com a qüestionable, tot i que en línies generals ha beneït les eleccions.

L'ambaixador dels Estats Units a Pristina, Christopher Dell, també ha denunciat irregularitats en algunes localitats, on la quanitat de paperetes dipositada a les urnes és superior al nombre de persones registrades per a votar. Així mateix, la coalició d'ONG's Kosoveses Democràcia en Acció, que sumava 5.000 observadors, ha insistit en la 'manipulació de vots' registrada en dues regions del país.

Tot amb tot, la Xarxa Europea d'Organitzacions Supervisores de les Eleccions (ENEMO) ha conclòs que, malgrat algunes irregularitats procedimentals, el procés electoral s'ha desenvolupat 'd'acord amb els estàndards internacionals' (pdf).

Boicot serbi
Sèrbia encara no ha reconegut la independència de Kosovo, motiu pel qual Belgrad va exhortar els 120.000 serbis residents a Kosovo que boicotegessin els comicis. Així, per exemple, a la zona de majoria sèrbia Mitrovica només s'hi van emetre dos vots, d'una població de 60.000 habitants.

Tot i això, en línies generals, el govern kosovar va destacar que la participació en els enclavaments serbis va ser fins i tot lleugerament més gran que en eleccions anteriors.

El nou govern
La victòria de Thaçi no es traduirà en la formació immediata d'un nou govern, perquè els tres principals partits de l'oposició ja han anunciat que no tenen la intenció de participar-hi. Com que una aliança entre la LDK i Lëvizja Vetëvendosje! es preveu del tot improbable, o bé Thaçi mirarà de governar en minoria, o bé buscarà algun tipus d'acord amb la minoritària Nova Aliança Kosovesa (AKR), liderada pel milionari Behgjet Pacolli, de tendència liberal, que ha desenvolupat una ingent tasca de lobby internacional per a aconseguir reconeixements per a la jove república.

Es preveu que els diputats de Lëvizja Vetëvendosje! -amb el seu líder, Albin Kurti, al capdavant- demanaran una moratòria sobre la privatització de les empreses nacionals, miraran de denunciar les que consideren constants intromissions de la comunitat internacional enels afers interns del país, miraran de fomentar acords comercials i culturals amb Albània -país amb qui aspiren a unir-se, fet que prohibeix explícitament la Constitució kosovar-. Durant la campanya, Kurti va sorprendre el país amb la seva campanya 2.0 basada en Facebook i YouTube, així com perquè va aconseguir el suport explícit del diplomàtic nord-americà William Walker, l'informe del qual sobre la massacre de civils desarmats per part de les forces sèrbies de Slobodan Milosevic va sacsejar l'opinió pública d'arreu i va justificar la intervenció militar internacional per a protegir la població d'ètnia albanesa.


Font: Nationalia.





COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
12 d’octubre, dia de l’espoli a Amèrica, que continua avui a Catalunya

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.