L'independentisme es presentarà unit en una sola candidatura a la Garriga
'La gent de la Garriga ja ha vist a què porten quatre anys de divisions', afirma el cap de llista, Jordi-Eduard Perales (ERC)
ERC, Solidaritat, Reagrupament i les CUP. Junts o separats? Aquest debat, molt viu tant en la majoria de municipis com al conjunt del país, té una primera resposta des de la Garriga (Vallès Oriental), on els militants de les primeres tres formacions han decidit deixar de banda les seves sigles i arribar a un acord de fusió en una única llista, L'Acord Independentista per La Garriga, que encapçalarà el politòleg Jordi-Eduard Perales, militant d'ERC. Els republicans van aconseguir 5 regidors el 2003 i van fer-se amb l'alcaldia. Quatre anys més tard, l'alcalde, Miquel Pujol, va trencar relacions amb ERC i va presentar-se amb el grup Esquerra Independent de la Garriga, que només va sumar dos regidors. ERC també va sumar-ne només dos i l'alcaldessa va acabar sent Meritxell Budó (CiU). 'La gent de la Garriga ja ha vist a què porten quatre anys de divisions', explica Perales a directe!cat, per bé que també deixa clar que 'el nostre exemple respon a dinàmiques locals, no volem que sigui un exemple nacional'.
'Recollint l'experiència unitària de la consulta independentista del 25 d'abril, vam veure que aquest era el camí. A més, després del 28-N, veient la tendència nacional a l'atomització, la gent encara s'hi ha sumat més', exposa. De fet, la decisió d'ERC-La Garriga de renunciar a les seves sigles ja era de principis de juny, abans fins i tot que es presentés públicament Solidaritat Catalana. I afegeix: 'Tots plegats hem renunciat a les sigles i hem aconseguit una cosa molt maca, unitària. Crec en el projecte d'ERC, però també que cal una certa deriva unitària.'De 5 regidors independentistes el 2003, el 2007 es va passar a 2 i 2. Ara, a les eleccions del maig, hi havia el risc que l'atomització s'accentués encara més. 'En un moment com l'actual, en què el sentiment independentista creix, el fet que hi hagi desenes de grups i grupuscles, divideix absolutament el vot. I a La Garriga ja ho hem experimentat. No parlem d'oïdes, parlem de fets. No podíem permetre'ns el luxe que hi continués havent un problema per sigles', conclou. D'aquesta manera, sota la marca 'Acord Independentista per La Garriga' concorreran a les eleccions Solidaritat Catalana, Reagrupament i ERC, a més d'algun ex-militant de CiU.
Estratègia nacional
Ara bé, la proposta local de Perales i d'ERC-La Garriga no té per què ser un model a seguir per a la resta del país, exposa: 'Si a Catalunya fa falta que ERC encapçali l'esquerra nacional, a La Garriga cal una altra cosa. A les municipals es dirimeixen aspectes diferents: els carrers, la participació dels ciutadans, la festa major...'
'La meva postura i la gent d'ERC a la Garriga, és que hem d'encapçalar l'esquerra nacional, davant de la dreta nacional. Ser el referent de la gent d'esquerres d'aquest país, en què el component independentista ha de ser essencial. Alhora, tot això també comportarà aglutinar l'independentisme. Veurem què passa d'aquí a quatre anys, però crec que la conclusió a què s'arribarà a nivell nacional serà que amb les divisions hem perdut bous i esquelles', sentencia.
Perales, doncs, s'absté d'entrar en el debat nacional en què viu immersa la formació republicana: 'Veurem si funciona. I per funcionar entenc superar els 5 regidors de fa vuit anys i poder governar de manera diferent. I que després es cohesioni aquest grup. Si ho fa, llavors ja n'extraurem les conclusions que calgui.'