directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 05:36 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

ERC veu com un error haver plantejat les eleccions com un referèndum sobre la viabilitat de l'autonomisme

El document que se sotmetrà a votació en el Consell Nacional de dissabte proposa la renovació 'immediata' de l'Executiva i 'facilitar la unitat independentista' a les municipals

Comentaris 22  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

La direcció d'ERC plantejarà aquest dissabte al seu Consell Nacional l'aprovació d'un Pla d'actuació fins l'octubre de 2011 en què s'analitzen les causes del daltabaix electoral patit pels republicans el 28-N i es proposa un full de ruta a curt termini que permeti superar les eleccions municipals del mes de maig abans de la celebració d'un Congrés a l'octubre. El document, al qual ha tingut accés directe!cat, coincideix en diversos aspectes amb l'anàlisi feta per Josep-Lluís Carod-Rovira defensant les dues apostes consecutives pel tripartit per tenir experiència i capacitat de governar el país i demostrar que l''ascensor social funciona' fent president a José Montilla. En aquest sentit el text destaca que 'el bé més preuat d'aquesta etapa ha estat la cohesió civil'. Quant a la desfeta electoral sembla que la direcció també ha assumit les tesis de Carod lamentant que s''ha deixat arrossegar' per l'agenda de l''agit-prop' independentista i titllant de 'càlcul erroni' haver plantejat les eleccions 'gairebé de forma exclusiva' com un referèndum sobre la viabilitat de l'autonomisme després de la sentència de l'Estatut. Creuen que no han sabut interpretar 'les prioritats' de l'electorat havent deixat en segon terme 'les propostes per combatre la crisi econòmica'. Com a full de ruta per al futur es proposa una renovació 'immediata' de l'Executiva nacional i de cara a les municipals 'facilitar l'a unitat independentista'. 
La 'tempesta perfecta' que ha ofegat ERC
Davant de l'actual situació, es plantegen el risc que 'el partit pot quedar noquejat, anar a la deriva i esperar un xoc de trens a les pròximes eleccions municipals i espanyoles o intentar sortir de la depressió i fer una sincera, descarnada i útil lectura dels errors comesos'. El document identifica aquests 'errors comesos' en sis punts: la divisió interna per un procés 'mal gestionat', les contradiccions per ser Govern i alhora haver manifestat 'discrepàncies públiques', la manca de relat del Govern i l'evidència amb la sentència de l'Estatut dels projectes diferenciats dels socis, l'emergència de noves opcions independentistes, la 'convulsa agenda' de les relacions Catalunya-Espanya i una crisi econòmica que ha acabat passant factura a tots els Governs europeus. El document creu que aquests factors han acabat constituint una 'tempesta perfecta' que sumada a les dificultats per 'maniobrar en un mar de contrastos' ha comportat la pèrdua de vots i la incapacitat de captar-ne d'altres formacions, del vot jove o de l'abstenció.

Davant d'aquesta anàlisi es proposa un full de ruta a curt i mitjà termini que passaria per 'canvis immediats' en la direcció aquest mateix mes de desembre que hauran d'encarar aquesta nova etapa a ERC. També es pretén posar 'a punt la maquinària' per definir l'estratègia de futur entre el desembre i el gener -abans de les municipals- per avaluar el funcionament del partit, la constitució d'un grup d'anàlisi de les polítiques públiques per aprofitar l'experiència adquirida al Govern i teixir una xarxa de complicitat amb la societat i el sobiranisme civil.

Concentrats en les municipals
A partir del mes de gener les energies es concentraran en les eleccions municipals. Especialment es treballarà en les 'grans ciutats', sobretot els de la conurbació metropolitana de Barcelona, per 'recuperar les posicions perdudes en les eleccions del 2007'. El text afirma que 'cal seguir aprofundint en aquesta línia, atès que és en aquests municipis on el missatge social pot tenir més incidència. Al març de 2011 es convocarà una conferència municipalista per encarar amb garanties la primera contesa electoral després de la patacada del 28-N. En aquest sentit convé destacar la voluntat de potenciar l'Acord Municipal 'com a vehicle per a possibles coalicions i llistes associades a Esquerra' però no exclusivament, ja que s'obre la porta a 'estructures específiques' -s'entén que no necessàriament sota el paraigües d'AM i per tant no computables com a vots als republicans per conformar els Consells Comarcals, Diputacions i no computables a ERC en el recompte de vots nacional- per facilitar 'la unitat independentista en aquells municipis on es cregui necessari per tal de reforçar el nostre projecte'.

Obertura per rellançar el partit
El procés de debat i rellançament del partit encarregat a Joan Manuel Tresserras i Josep Huguet tindrà el seu punt àlgid la primavera de 2011 coincidint amb el 80è aniversari d'ERC per al qual se celebrarà la Conferència de Dones i Homes d’Esquerres per l’Estat propi on es vol que personalitats externes ajudin al partit a construir un 'discurs renovat d’esquerra nacional amb l’objectiu de redefinir i actualitzar el nostre projecte'.

Finalment, aquest full de ruta a curt termini acabaria amb un nou Congrés Nacional a l'octubre de 2011 'per rellançar amb força el partit cara al proper cicle electoral i legitimar la nova aposta estratègica i organitzativa que el partit necessita'.

'El dilema autonomia-independència ha estat ajornat però no aparcat'
El document acaba amb un esperançador 'Esquerra té futur' on es confia que amb temps i perspectiva es percebi i es posi en valor els avenços substancials que hi ha hagut durant les dues darreres legislatures. De cara al futur es marca com a objectiu que el partit 'haurà de treballar per la plena sobirania amb objectius clars, quantificables i possibilistes, que permetin superar el fracàs de l'Estatut -per bé que s'havia de provar- i el miratge de l'Espanya federa.

Tot i que s'identifica com un error estratègic haver primat el debat independència-autonomisme com a eix central d'aquestes eleccions, es deixa clar que 'el dia a dia demostrarà que el dilema autonomia-independència ha estat ajornat però no aparcat'.






Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#22
Josep MAria fletxa Bellpuig
15 de desembre de 2010, 13.47 h

#19 En resposta a la teva grolleria, que es més que evident, et diré que potser no he utilitzat la paraula correcte “INSULT”, deixem-ho en “GROLLERIA” ,
(Pep Plana ( lo gai de les guilleries) Vilanova de Sau14 de desembre de 2010, 21.17 h
Neus princeseta del meu cor, per el teu escrit m'he adonat que la teva vida sexual és un fracàs, si la teva parella no et satisfà canvia de parella i t'estalviaràs anar tan amargada per la vida.
Penso que estaria bé que ens mostressis una mica ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
Pep fletxa Alt Empordà
15 de desembre de 2010, 11.19 h

L'independentisme exprés te 140.000 vots a Catalunya vistos els resultats de les darreres eleccions, i d'independentistes a Catalunya n'hi ha molts ,per no dir tots, a ERC, bastants a CiU, alguns a ICV i uns pocs al PSC. Pregunta... que ha de fer ERC? seguir la tactica dels independentistes exprés que només han sumat 150.000 vots malgrat la sentència del TC i l'expoli o anar sumant voluntats de tots els independentistes que hi ha repartits per tots els partits Catalanistes? Si volém que l'... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
Roger fletxa Barcelona
15 de desembre de 2010, 09.15 h

Tranquil Puigcercós, ni que haguéssiu promès 100 € a cada votant vostre, hauríeu rebut més vots. Tranquil Puigi tranquil Puitxi, tranquil.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
15 de desembre de 2010, 08.42 h

#14 Que ets la parella de la dolça Neus?
Per els que teniu la cua de palla podrieu dir on he insultat?
Si no ho feu si que tots plegats sereu uns analfabets ( gent que no sap utilitzar el llenguatge) no pas com insult, és simplement una constatació de la realitat?


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
Jordi-80 fletxa València
15 de desembre de 2010, 08.02 h

En definitiva: o ser la segona opció dels sociovergents i resta de autonomistes, o ser la primera opció dels independentistes i les classes populars nacionals.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
Jordi-80 fletxa València
15 de desembre de 2010, 07.55 h

ERC ha de triar: o liberalisme o socialisme; o sector petit-burgés o sector obrer; o regionalisme principatí o Països Catalans; o gestió del sistema i del status quo o tensió constant independentista per a créixer; o centre-esquerra del sistema o esquerra nacional dels Països Catalans; o Carod, Benach, Bonet i Joan o Vendrell, Vall, Tardà i Cerdà. O fotocòpia de CiU dels Nacionalistes d'Esquerra o patriotes de pedra picada de Catalunya Lliure. O morir o créixer.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
Gemma fletxa Barcelona
15 de desembre de 2010, 01.47 h

ERC està acabada... necessita neteja mooolt a fons, però sembla que no volen dimitir després de tot el poder encara no volen dimitir!! vergonyaa


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
Josep Maria fletxa Bellpuig
14 de desembre de 2010, 22.49 h

El nivell del Pep plana, es el representatiu de tots els militants d’Esquerra?
Doncs en sembla una mica fora de lloc, mal educat i simplement sense arguments, com últimament veig als d’esquerra, recriminar que una militant denunciï la presa de pel de la direcció, quant aquesta direcció s’està foten els plats pel cap, als mitjans d’informació públics i privats, em sembla no voler veure el que estar molt clar, a la direcció d’ara , la militància l’importa una merda, i si el... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Lluís fletxa Girona
14 de desembre de 2010, 22.38 h

Perdoneu pero la resposta era per en Pep Plana ( lo gai de les Guilleries) i no per en Miquel PPCC


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
Lluís fletxa Girona
14 de desembre de 2010, 22.36 h

#12 Pel que tu comentes a Esquerra o no heu entès res o no ho voleu entendre, en Josep Maria de Bellpuig té més raó que un sant, farieu bé desde E de meditar bé sobre el que us diu, jo signo les seves paraules com si fossin meves, però també dic, només es la meva modesta opinió. VISCA CATALUNYA LLIURE.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.