directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 09:12 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El nou Parlament serà el més paritari de la història

El 41,5% dels diputats seran dones, 56 dels 135 escons

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

La nova legislatura començarà amb 56 dones als escons del Parlament de Catalunya, el que equival al 41,5% dels diputats. Serà la xifra més paritària de la història de la cambra, que per primera vegada arribarà al mínim del 40 per cent de dones que marca la llei d’igualtat, aprovada el 2007. Les formacions més paritàries seran el PSC i ICV, amb la meitat de dones, mentre que Solidaritat Catalana la menys paritària en no tenir-ne cap. D’altra banda, la mitjana d’edat dels diputats ha crescut dos anys fins els 47.

Comparteix
   


Etiquetes
Dels 135 diputats que aquest dijous al matí s’asseuran per primer cop a l’hemicicle, 56 són dones, 8 més que a l’inici de la VIII legislatura, quan representaven només el 35,5% dels diputats. Ara el percentatge puja fins al 41,5% i se situa per primera vegada dins els estàndards de paritat que estableix la llei.

La xifra de diputades ha anat augmentat progressivament des de la restauració de la cambra el 1980, especialment a partir de les eleccions del 1999, moment que es va superar la barrera del 20 per cent. Al Parlament de la primera legislatura només hi havia 7 dones, quasi 7 vegades menys que les 48 que van començar l’última.

Per formacions, les del PSC i ICV-EUiA són les més paritàries, amb la meitat de dones. Per sobre la mitjana d’aquesta legislatura hi ha el PPC, mentre que CiU s’hi aproxima però no hi arriba. Més lluny, ERC i Ciutadans tindran un 30% de diputades. Finalment, la coalició nouvinguda a la cambra, Solidaritat Catalana per la Independència (SI), ho fa amb quatre diputats homes.

La mitjana d'edat, 47 anys

Més enllà de la paritat, la mitjana d’edat de la nova cambra serà de 47 anys, 2 més que fa quatre anys. El diputat més gran és Francesc Bragulat (CiU), de 68 anys, i els més joves, de 24, Roger Montañola (CiU) i José Antonio Coto (PPC). Tots tres formaran la mesa d’edat que presidirà inicialment la sessió de dijous. Per formacions, la que té la mitjana d’edat més jove és ERC, amb 43 anys, mentre que el PSC, amb més de 50, és la que la té més alta.

Gairebé un terç dels diputats són nous
El Parlament es constituirà amb 44 diputats nous respecte a la legislatura anterior, tot i que alguns, com Alícia Sánchez-Camacho (PPC), Celestino Corbacho (PSC), Francesc Xavier Sabaté (PSC), Lluís Recoder (CiU), Neus Munté (CiU) o Josep Poblet (CiU) ja havien ocupat un escó anteriorment. Així, un 33 per cent dels diputats, és a dir, un terç, són nous respecte a l’última legislatura.

De les formacions que es mantenen a la cambra, la més renovada és la del PPC, ja que la meitat dels seus 18 diputats són nous, mentre que ERC és la que ho és menys, amb només 1 de nou, Marc Sanglas. Es dóna la circumstància que SI té un diputat, Uriel Bertran, que ja ho havia estat la VIII legislatura amb ERC.

26 noves càmeres d'alta definició
La nova legislatura també comença amb l’hemicicle adaptat perquè hi puguin accedir les persones amb cadira de rodes, tant als escons com a la tribuna d’oradors, de la qual s’han tret els graons i es regularà l’alçada. També s’han renovat les càmeres que ofereixen el senyal de televisió de les comissions i els actes. El Parlament disposa ara de 26 noves càmeres preparades per a l’alta definició que ofereixen el senyal amb el format 16:9.




COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.