directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 15:34 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

Catalunya farà una prova pilot de vot per Internet a les eleccions del 2010

Les persones amb mobilitat reduïda podran votar amb més facilitat

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El Departament de Governació, a través de l'àrea de Processos Electorals, impulsa una nova prova pilot de vot electrònic remot a través d'Internet, no vinculant, en les eleccions al Parlament previstes per al 2010. Així ho ha anunciat aquest dijous des del Quebec el conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, després d'entrevistar-se amb el ministre quebequès Benoït Pelletier, que, entre les seves funcions, també hi ha les relacionades amb aquest camp. La prova té un triple objectiu, que és treure conclusions des del punt de vista de la participació ciutadana, les despeses econòmiques que suposaria i facilitar l'accés al vot a persones amb mobilitat reduïda.

Comparteix
   

El sistema de vot remot per Internet ja es va posar a prova en les eleccions al Parlament del 2003. En aquella ocasió es van triar els residents absents com a segment de la població per fer la prova. Aquest és un col·lectiu que té una participació molt baixa i el vot electrònic per Internet no va millorar aquesta dada. Tot i això, tècnicament la prova va funcionar, però no se n'ha fet cap altra en unes eleccions al Parlament.

Per al 2010, la Generalitat vol buscar un altre segment de població per fer-ne la prova, tot i que encara no ha decidit quin. L'objectiu és conèixer quina incidència té aquest tipus de vot sobre el nivell de participació, però també sobre la mateixa organització d'unes eleccions i les despeses que suposen. Per exemple, el vot per Internet suposaria un estalvi per a l'administració, començant pel cost del paper.

També es pretén comprovar que el vot remot té totes les garanties necessàries, des de la identificació correcta del votant fins a garantir-li el vot secret. Cal tenir en compte que, a nivell internacional, hi ha reticències a les garanties que doni aquest sistema i són diversos els països que fan proves. El Quebec fa anys que fa proves, però és Estònia el país del món més avançat en aquesta matèria.

Un altre segment que es podria beneficiar d'aquest tipus de vot serien les persones amb mobilitat reduïda, segons ha assegurat el mateix conseller.

Ausàs ha explicat que, segons les conclusions que en surtin de la prova pilot, caldrà veure de quina manera aquest sistema es pot anar 'generalitzant'. 'Es tracta d'utilitzar les noves tecnologies per facilitar el dret a vot als ciutadans', ha remarcat.

Prova a Sant Andreu de Llavaneres


A més al novembre i tal i com ja vam informar, Sant Andreu de Llavaneres viurà una prova de vot per Internet, a partir de l'elecció d'un ajuntament jove, paral·lel al del municipi. Es tracta d'una iniciativa del municipi, que ja es va fer l'any 2002, però ara s'escollirà a través de vot electrònic. Hi podran participar tot el cens del municipi, més els alumnes de l'institut, de 14 a 18 anys. L'objectiu és fomentar la participació entre els més joves, però també servirà per provar el funcionament del vot per Internet, encara que sigui a una escala petita.




COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.