Comença a caminar la legislatura més plural i paritària de la història
El nou Parlament, presidit per Núria de Gispert, acollirà 7 formacions i tindrà un 41,5% de dones
La IX legislatura del Parlament comença a caminar aquest dijous amb la celebració del ple que servirà per fer palès el canvi polític sorgit dels comicis del passat 28 de novembre. El nou hemicicle acollirà 7 formacions, una més que la legislatura passada, i tindrà un color marcadament convergent gràcies als 62 diputats que ha assolit la federació que faran possible la investidura d'Artur Mas com a president del Govern i de Núria de Gispert com a presidenta de la cambra. De Gispert, que substituirà Ernest Benach, es convertirà d'aquesta manera en la primera dona que ostentarà la presidència d'un Parlament que serà el més paritari de la història. D'aquesta manera, la nova legislatura superarà el mínim del 40% de dones que marca la llei d'igualtat aprovada l'any 2007. 56 diputades, el 41,5%, s'asseuran a l'hemicicle com també ho faran 79 diputats, el 58,5%. Aquesta paritat quedarà demostrada també en la constitució de la Mesa, on tres dones, les convergents Núria de Gispert, Dolors Batalla i la socialista Montserrat Tura, compartiran tasques amb quatre homes: Lluís Coromines i Josep Rull de CiU, Higini Clotas del PSC i Jordi Cornet del PP. Finalment, les demandes a CiU d'ICV i ERC per la cessió d'una secretaria no han estat escoltades per la federació.
La nova legislatura es posa en marxa aquest dijous amb canvis importants respecte a la que va acabar el 22 de setembre de 2010. El nou hemicicle aporta nous líders i noves cares al panorama parlamentari català. La irrupció de Solidaritat Catalana amb 4 diputats configura doncs un nou dibuix a la cambra catalana, que mai havia acollit 7 formacions. Aquest nombre però, es veu reduït a sis si es compten els grups parlamentaris propis, ja que la formació encapçalada per Laporta, sens dubte el parlamentari més mediàtic, haurà de compartir el grup mixt amb Ciutadans, darrera formació amb nombre de diputats.Augmenta el nombre de dones i la mitjana d'edat
El nou camí que enceta aquest dijous el Parlament es farà també amb més dones que mai, ja que 59 diputades s'asseuran als escons, vuit més que a l'inici de la legislatura passada. La xifra de diputades ha anat augmentat progressivament des de la restauració de la cambra el 1980, especialment a partir de les eleccions del 1999, moment que es va superar la barrera del 20%. Al Parlament de la I legislatura només hi havia 7 dones, quasi set vegades menys que les 48 que van començar l'última. D'altra banda, en aquesta nova legislatura, la mitjana d'edat dels diputats, un terç dels quals són nous, serà de 47 anys, dos més que l'anterior.
Parlament convergent
El fet més destacat d'aquesta estrenada legislatura serà la tornada al govern de CiU després de set anys a la oposició. La 'travessia pel desert' que ha passat Artur Mas ha arribat a la seva fi en detriment de les forces del tripartit, que obriran aquesta legislatura des de les bancades de l'oposició i amb nombrosos dubtes sobre el lideratge d'algun d'aquests partits que han estat víctimes del govern d'entesa. Així, el PSC tindrà com a cap visible Joaquim Nadal a l'espera d'un nou líder que haurà de sortir del congrés que el partit celebrarà la propera tardor. Per la seva banda, Joan Puigcercós, que el proper dissabte es sotmetrà al vot dels militants republicans, serà el líder del grup parlamentari d'ERC, ferit i amb nombroses vies d'aigua després del daltabaix electoral. Joan Herrera, el tercer soci del tripartit, prendrà el càrrec de liderar ICV al Parlament, mentre que Alícia Sánchez-Camacho farà el mateix amb el PP amb el suport d'Enric Millo, que actuarà com a portaveu. En aquest context, el proper president de la Generalitat, Artur Mas, ha donat la responsabilitat a Oriol Pujol per conduir el grup parlamentari convergent, que tindrà Jordi Turull com a portaveu.
Un grup mixt molt singular
Els resultats electorals han fet que, si no hi ha canvis, el grup mixt d'aquesta legislatura estigui integrat per set diputats de formacions polítiques amb ideologies totalment contraposades. Si en la legislatura anterior Ciutadans va sentir-se còmode actuant en un primer moment com a únic partit del grup mixt, fins que a finals de legislatura un dels diputats va abandonar el partit, ara hauran de compartir-lo a desgrat amb Solidaritat Catalana per la Independència, que a més serà el partit majoritari amb un diputat més que Ciutadans. Davant d'aquesta situació, Albert Rivera ja ha demanat a PP i PSC que li cedeixin els dos diputats que els manquen per poder tenir un grup propi i no haver d'entendre's amb els independentistes liderats per Joan Laporta.
Notícies relacionades
- Oriol Pujol presidirà el grup parlamentari de CiU que tindrà Jordi Turull com a portaveu 16.12.2010.
- C's demana a PSC i PPC que els cedeixin dos parlamentaris per formar un grup propi sense Laporta 16.12.2010.
- ERC i ICV donen gairebé per fet que es quedaran fora de la mesa del Parlament 15.12.2010.
- El nou Parlament serà el més paritari de la història 15.12.2010.
- Tura serà secretària de la mesa del Parlament i Higini Clotas vicepresident 13.12.2010.