directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 07:32 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Comença a caminar la legislatura més plural i paritària de la història

El nou Parlament, presidit per Núria de Gispert, acollirà 7 formacions i tindrà un 41,5% de dones

Comentaris 17  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

La IX legislatura del Parlament comença a caminar aquest dijous amb la celebració del ple que servirà per fer palès el canvi polític sorgit dels comicis del passat 28 de novembre. El nou hemicicle acollirà 7 formacions, una més que la legislatura passada, i tindrà un color marcadament convergent gràcies als 62 diputats que ha assolit la federació que faran possible la investidura d'Artur Mas com a president del Govern i de Núria de Gispert com a presidenta de la cambra. De Gispert, que substituirà Ernest Benach, es convertirà d'aquesta manera en la primera dona que ostentarà la presidència d'un Parlament que serà el més paritari de la història. D'aquesta manera, la nova legislatura superarà el mínim del 40% de dones que marca la llei d'igualtat aprovada l'any 2007. 56 diputades, el 41,5%, s'asseuran a l'hemicicle com també ho faran 79 diputats, el 58,5%. Aquesta paritat quedarà demostrada també en la constitució de la Mesa, on tres dones, les convergents Núria de Gispert, Dolors Batalla i la socialista Montserrat Tura, compartiran tasques amb quatre homes: Lluís Coromines i Josep Rull de CiU, Higini Clotas del PSC i Jordi Cornet del PP. Finalment, les demandes a CiU d'ICV i ERC per la cessió d'una secretaria no han estat escoltades per la federació.

Comparteix
   


Etiquetes
La nova legislatura es posa en marxa aquest dijous amb canvis importants respecte a la que va acabar el 22 de setembre de 2010. El nou hemicicle aporta nous líders i noves cares al panorama parlamentari català. La irrupció de Solidaritat Catalana amb 4 diputats configura doncs un nou dibuix a la cambra catalana, que mai havia acollit 7 formacions. Aquest nombre però, es veu reduït a sis si es compten els grups parlamentaris propis, ja que la formació encapçalada per Laporta, sens dubte el parlamentari més mediàtic, haurà de compartir el grup mixt amb Ciutadans, darrera formació amb nombre de diputats.

Augmenta el nombre de dones i la mitjana d'edat
El nou camí que enceta aquest dijous el Parlament es farà també amb més dones que mai, ja que 59 diputades s'asseuran als escons, vuit més que a l'inici de la legislatura passada. La xifra de diputades ha anat augmentat progressivament des de la restauració de la cambra el 1980, especialment a partir de les eleccions del 1999, moment que es va superar la barrera del 20%. Al Parlament de la I legislatura només hi havia 7 dones, quasi set vegades menys que les 48 que van començar l'última. D'altra banda, en aquesta nova legislatura, la mitjana d'edat dels diputats, un terç dels quals són nous, serà de 47 anys, dos més que l'anterior.

Parlament convergent
El fet més destacat d'aquesta estrenada legislatura serà la tornada al govern de CiU després de set anys a la oposició. La 'travessia pel desert' que ha passat Artur Mas ha arribat a la seva fi en detriment de les forces del tripartit, que obriran aquesta legislatura des de les bancades de l'oposició i amb nombrosos dubtes sobre el lideratge d'algun d'aquests partits que han estat víctimes del govern d'entesa. Així, el PSC tindrà com a cap visible Joaquim Nadal a l'espera d'un nou líder que haurà de sortir del congrés que el partit celebrarà la propera tardor. Per la seva banda, Joan Puigcercós, que el proper dissabte es sotmetrà al vot dels militants republicans, serà el líder del grup parlamentari d'ERC, ferit i amb nombroses vies d'aigua després del daltabaix electoral. Joan Herrera, el tercer soci del tripartit, prendrà el càrrec de liderar ICV al Parlament, mentre que Alícia Sánchez-Camacho farà el mateix amb el PP amb el suport d'Enric Millo, que actuarà com a portaveu. En aquest context, el proper president de la Generalitat, Artur Mas, ha donat la responsabilitat a Oriol Pujol per conduir el grup parlamentari convergent, que tindrà Jordi Turull com a portaveu.

Un grup mixt molt singular
Els resultats electorals han fet que, si no hi ha canvis, el grup mixt d'aquesta legislatura estigui integrat per set diputats de formacions polítiques amb ideologies totalment contraposades. Si en la legislatura anterior Ciutadans va sentir-se còmode actuant en un primer moment com a únic partit del grup mixt, fins que a finals de legislatura un dels diputats va abandonar el partit, ara hauran de compartir-lo a desgrat amb Solidaritat Catalana per la Independència, que a més serà el partit majoritari amb un diputat més que Ciutadans. Davant d'aquesta situació, Albert Rivera ja ha demanat a PP i PSC que li cedeixin els dos diputats que els manquen per poder tenir un grup propi i no haver d'entendre's amb els independentistes liderats per Joan Laporta.








Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#17
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
16 de desembre de 2010, 14.24 h

Per cert. que CiU va oferir una secretaria compartida a ERC i IC-V a canvi de l'abstenció a la sessió d'investidura i la varen rebutjar.

La politica és pacte, un pacte que els talibans antiCiU d'ERC i IC-V son incapaços de dur a terme. Aquests talibans només pacten amb el P$OE.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
Jaume fletxa Badalona
16 de desembre de 2010, 14.11 h

http://www.abc.es/agencias/noticia.asp?noticia=626969 aqui teniu les proves del pacte i també el contents que estan per les Españes amb el govern de CiU


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
Joan Serra fletxa Barcelona
16 de desembre de 2010, 13.53 h

#13 Amb tota sinceritat exllepes ets el prototipus de convergent: un imbècil que odia ERC i que menjarà merda sempre


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Marta fletxa Alp
16 de desembre de 2010, 13.51 h

QUINES COLLONADES ! EL PSC-MONTILLA VA VOTAR LA LLEI DEL CINEMA, DE VEGUERIES, D' ACOLLIDA, CONTRA LA 3A HORA DE CASTELLÀ O DE COMERÇ...TOTES, TOTES RECORREGUDES PEL PP AL TC. ÉS IGUAL EL PSC QUE EL PP ? QUE FARÍEM SI A L' ÀREA METROPOLITANA DE BCN EL PSC ÉS POSÉS CONTRA EL CATALÀ COM FA EL PP ? PRO MENTIDES ! CYU VA GIRAR L' ESQUENA A ERC EL 1996, 1999 I ARA I SEMPRE PER ESTIMAR EL PP !


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
16 de desembre de 2010, 13.42 h

#9 Ep!...i tot aixó és menudencia si pensem amb quins vots va arribar en Montilla a okupar la Generalitat, que aixó ja és de traca.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Anna Serra fletxa Kornellà
16 de desembre de 2010, 13.36 h

Afortunadament no tots els convergents són de la mateixa calanya que l'exllepes i no tots estan a favor del pacte CiU-PP


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Jaume fletxa Badalona
16 de desembre de 2010, 13.34 h

Acceptem que pactar amb el PSOE és igual de nociu que amb el PP.

Llavors estem ERC 2- CiU 4 (2 a l' Aznar i almenys 1 a Catalunya, més avui)

Desprès mirem casos de corrupció i aqui guanyeu per golejada...

Llepaculs del Duran i Lleida no fotis més pena que anar criticant a ERC per pactar amb el PSC però callar quan el teu partit pacta amb el PP...


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Pere Joan fletxa Barcelona
16 de desembre de 2010, 13.33 h

#9 Exllepes, quian mania que tens de parlar sempre amb la polla del Madí a la boca, és que se t'entén tot, ja m'entens


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
16 de desembre de 2010, 13.20 h

També em ve a la memòria amb quins vots fou nomenat president en Benach.

I el president de la diputació de Lleida....i el de Girona...


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Jordi P. fletxa Barcelona
16 de desembre de 2010, 12.57 h

A mi em ve a la memòria que encara no heu tornat els diners del Palau.

http://www.3cat24.cat/noticia/419355/politica/Mas-diu-que-Convergencia-esta-disposada-a-tornar-part-dels-diners-que-Millet-va-donar-a-la-Trias-Fargas

Ara que ja heu tancat pacte amb el PP, poder pagar els diners del Palau serà bufar i fer ampolles.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.