directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 14:54 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

La UPF fa honoris causa a Joan Manuel Serrat per 'la defensa i difusió del català'

Reconeixen la dignitat i la força de la paraula en les cançons · De 1989 al 2006 va estar 17 anys sense publicar un disc en català

Comentaris 11  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El Consell de Govern de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) concedirà el títol de doctor honoris causa a Joan Manuel Serrat, a proposta del rector Josep Joan Moreso. Així, la UPF es converteix en la primera institució catalana que li atorga aquesta distinció, en reconeixement a la dignitat i la força de la paraula en les seves cançons i 'la defensa i difusió del català', i per la contribució que el cantautor barceloní ha fet en l'àmbit de la cultura i les arts, amb excel·lència i projecció social. Malgrat els arguments de la Pompeu Fabra, fins a la publicació de (2006), Joan Manuel Serrat va estar 17 anys sense publicar un disc en català.
joan manuel serrat
Comparteix
   


Etiquetes
En el marc del vigent curs acadèmic, que la Universitat dedica a la paraula com a vehicle de creació i de coneixement, Joan Manuel Serrat representa la dignitat i la força de la paraula com pocs músics i cantants, tant pel valor expressiu dels seus textos originals, siguin en català o castellà, com en la difusió d'alguns dels millors poetes del segle XX, segons el Consell de la UPF.

A més de la defensa cívica o política de la llengua i la cultura catalanes durant el franquisme, segons la universitat Serrat ha estat un dels artistes que més ha contribuït a la difusió del català fora del país, i algunes de les seves cançons han estat cantades a cor en llengua original o taral·lejades per milers d'oients de diverses generacions als teatres i als estadis de ciutats de l'estranger com Madrid, Bogotà, Buenos Aires, Mèxic o Montevideo, segons els arguments per la distinció.

Joan Manuel Serrat (Barcelona, 1943) cantautor, compositor, intèrpret i músic, és una de les figures més destacades de la cançó moderna, tant en llengua catalana com castellana. El 1965 participa en el programa 'Radioscope' de Ràdio Barcelona, dirigit per Salvador Escamilla, el qual el recomana a la petita discogràfica catalana Edigsa, amb la qual grava el seu primer treball, 'Una guitarra'. Debuta en públic com a membre número tretze dels Setze Jutges, en un teatre d'Esplugues de Llobregat. A partir d'aquí, la trajectòria de Joan Manuel Serrat l'ha portat a signar més de cinquanta discos i més de cinc-centes cançons, moltes de les quals formen part de la memòria col·lectiva dels catalans, els espanyols i els iberoamericans de les últimes dues o tres generacions.

17 anys sense disc en català

Malgrat els arguments que aporta la Universitat Pompeu Fabra per justificar l'honoris causa, Joan Manuel Serrat va estar 17 anys, des de 1989 fins a 2006, sense publicar un disc en català. Només la banda sonora de 'Un temps, un país' incloïa cançons anteriors de Serrat els anys 90.

A més al web oficial del cantautor del Poble Sec el català és residual, i tot i comptar des de fa poc amb una versió en la nostra llengua, no hi ha traduccions de bona part de les seccions, com les notícies, únicament en castellà.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#11
18 de desembre de 2010, 11.52 h

Corregiu-me si vaig errat, però, és normal que aquest deshonoris causa, el dóna aquesta universitat, perquè, repeteixo si no vaig errat, va ser aquella que es va manifestar radicalment en contra, quan l'Huguet va proposar que el professorat universitari havia de tenir un tercer o segon grau en llengua catalana. Llavors què voleu o què se'n pot esperar d'una universitat que fa quedar en el rídicul més estrepitós el nom del personatge que ostenta.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
17 de desembre de 2010, 20.56 h

Doctor honoris causa? Però si aquest desgraciat no sap ni entonar, només fa un "trémolo" que només de sentir-lo tinc de vomitar a l'instant


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
J.S.G fletxa Sant Boi
17 de desembre de 2010, 20.04 h

Quina vergonya!!
Tu ja saps que no el mereixes, però...Més vergonya encara per el consell de la universitat.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
aruberuto fletxa barcelona
17 de desembre de 2010, 19.58 h

Es un escarni brutal aquest doctorat per en Serrat. Diria coloquialment ¡quins collons¡...Amb dirigents com aquests de la UPF no sembla que Catalunya pugui progressar gaire, si utilitzan el mateix sistema d'elecció i nomenament. Estem farcits de botiflers...


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
francesc fletxa badalona
17 de desembre de 2010, 19.50 h

Suposo que li deuen donar per 'nací en el mediterraneo', 'cada loco con su tema' o 'Como el toro he nacido para el luto' com es pot veure totes elles molt catalanes. Quin fàstic i quin sinisme.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
17 de desembre de 2010, 10.53 h

Aquest garrulu es una especie de Chacon amb guitarra. Si en aquest pais donem la creu de sant jordi a Boadella i Samaranch, que menys que fer aquest botifler "honoris causa"


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
17 de desembre de 2010, 10.17 h

Quin un aquest. Un home que ens va portar a l'hort a tots els catalans, quan en negar-se a cantar en castellà a l'eurovisió, vam ser molts qui vam pensar en aquella època, que finalment sortia un clam contra la dictadura. Però quin desecís, quan aquest girabanderes ens arriba amb una discografia totalment i quasi exclusivament castellana. I per més inri, ens va sortir sociata, perquè en aquella època això es veu que "molava" en el argot d'avui en dia. Aquest home, és exactament igual ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Dídac pérez fletxa Barcelona
17 de desembre de 2010, 09.33 h

LA NOTÍCIA ÉS FALSA, S'HI VA PASSAR 10 ANYS: ENTRE MATERIAL SENSIBLE (1989) I MO (2006) PUBLICÀ UN MEMORABLE DOBLE CD TITULAT BANDA SONORA D'UN TEMPS, D'UN PAÍS (1996); SABEU QUANTS ANYS HAN PASSAT DES DEL DARRER DISC DEL RAIMON (1997)?, I DELS PARÈNTESI QUE ES PREN, ENTRE DISC I DIS, EN PI DE LA SERRA?
EN SERRAT N'HA TRET 12, DE DISCS EN CATALÀ, VOLEU DIR QUE SÓN TAN POCS?


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
xaruga fletxa Tortosa
17 de desembre de 2010, 09.24 h

Aquest va començar negant-se a cantar en castellà a Eurovisió i ha acabat abraçant-se amb els cantadors de "flamenco" i anant per la vida de sociata del SOE, amb els Iceta, Zaragoza, Montilla, Manuela de Madre, etc. D'aquell noi del Poble Sec ja no hi queda res. I que després d'estar 17 anys sense fer un disc en català ara li donin aquesta distinció, és una vergonya. A més a més, com a cantautor està acabat. No li queda veu ni inspiració. Mai els catalans li faran un homenatge com a... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
17 de desembre de 2010, 09.06 h

-sense publicar CAP disc en català. No 'un'


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.